Hopp bland kvinnorna i världens nyaste land
Fattigdom, hög mödradödlighet och usel infrastruktur. Trots det ser situationen ljusare ut för kvinnorna i det självständiga Sydsudan.
Korna är ständigt närvarande i Sydsudan. De betar på den provisoriska kyrkogården utanför vårt hotell, mitt i staden. Boskap innebär rikedom och välstånd. Med många kor kan männen köpa flera fruar och få många barn. En stor familj är eftertraktansvärt.
Den 9 juli 2011 blev Sydsudan förklarad en självständig stat. Det är därmed världens nyaste land. Men friheten har inte kommit gratis. I över femtio år pågick kampen, som stod kvinnorna dyrt. När regeringsstyrkor och rebellgrupper brände och plundrade byar blev kvinnor en del av krigföringen; uppskattningsvis våldtogs två miljoner flickor och kvinnor under inbördeskriget.
»Det är troligare att en femtonårig flicka dör i barnsäng än att hon går ut grundskolan.«
Lucie Luguga är chef för FN:s kvinnoprogram i Sydsudan, vi träffar henne på kontoret i huvudstaden Juba. Hon berättar om traditionen med hemgift, som än idag kräver dödsoffer. Att köpa sig en fru är en stor investering och det ligger på kvinnan att göra den lönsam. Hon förväntas arbeta hårt, föda många barn och underkasta sig mannen och hans familj. Luguga berättar om flickor som försökt slita sig loss, men inte lyckats. Hon berättar om mord, självmord och brutal misshandel.
– Det enda vi kan göra är att informera om traditionernas negativa konsekvenser. Men det börjar så smått att ge resultat.
Rekordhöga siffror på mödradödlighet
Monica Onyango forskar på universitetet i Boston i USA, men arbetade som barnmorska i Sydsudan under kriget.– Som afrikan påminde jag ständigt mig själv: jag kunde varit en av de här kvinnorna. Det de upplever gör dem inte annorlunda från oss.
Nu är kriget över, vilket i sig innebär förbättringar. Befolkningen kan drömma om stabilitet för familjen och ekonomisk framgång. Men vägen dit är lång. Nio av tio sydsudaneser lever på under en dollar om dagen och nästa år väntas matbristen uppgå till 400 000 ton. Det saknas infrastruktur och grundläggande välfärdsservice.
Sydsudanesiska kvinnor är bland de mest marginaliserade i världen. Ett av symtomen på det är att mödradödligheten – med 2 054 dödsfall per 100 000 levande födda – är bland världens högsta. Det är troligare att en femtonårig flicka dör i barnsäng än att hon går ut grundskolan.
I förhållande till många grannländer har Sydsudan dock relativt begränsad spridning av hiv/aids; någonstans mellan 2,3 och 7 procent, enligt en uppskattning av FN:s befolkningsprogram, UNFPA.
– Kriget kan ha haft en skyddande inverkan just vad gäller hiv, säger Monica Onyango, och pekar på att landet under flera år var i princip isolerat från omvärlden.
Enligt UNFPA vet de flesta inte hur man skyddar sig, trots att medvetenheten om hiv/aids är hög. Det är endast någon procent av den sexuellt aktiva befolkningen som använder kondom.
– Det är svårt att prata om den sortens skydd, förklarar Onyango, eftersom kultur och tradition hindrar kvinnor från att ha sex före äktenskapet. Och i parrelationer är det ofta tabu att använda kondom. Det anses vara ett tecken på otrohet och misstro.
Så många barn som möjligt målet för de flesta kvinnor
I Rumbek, en liten stad cirka trettio mil nordväst om huvudstaden, träffar vi Amisa Waziri Deng, jordbruksrådgivare på den internationella biståndsorganisationen Women for women.
Hon talar engagerat om arbetet hon och hennes kolleger utför för att hjälpa kvinnorna i byarna. Men det som gör starkast intryck är hennes inställning till familjen. Hon är 32 år och har fyra barn som bor med hennes familj i Kenya. Hon träffar dem en gång om året, men säger att hon inte saknar dem så mycket.
– De ser inte mig som sin mamma.
För landets skull vill hon ha åtta barn. Arbetskraften behövs när nationen ska byggas upp ur askan efter kriget.
Deng är inte ensam om sitt resonemang.
– Flickor är uppfostrade med uppfattningen att vägen till respekt är att gifta sig och få många barn, säger Monica Onyango.
Det är inget nytt fenomen, men det har sannolikt förstärkts av att 22 år av krig skördade otaliga barns liv.
– Familjeplanering är därför inget prioriterat område, menar Onyango. Utmaningen består istället i att erbjuda grundläggande välfärdsservice så att kvinnor kan känna sig trygga med att bli gravida och föda barn i Sydsudan.
Satsning på utbildning viktig för utvecklingen
I utvecklingsplanen för Sydsudan, som tagits fram av den nya regeringen i samarbete med FN-organ och biståndsorganisationer, ligger både fattigdomsbekämpning och satsning på utbildning högt.
Men där finns också åtgärder som är mer riktade specifikt mot kvinnor och reproduktiv hälsa. Ett av regeringens mål är att med hjälp av bättre tillgång till vård, bland annat i samband med hiv och aids, minska mödra- och barnadödligheten med 20 procent till år 2013.
Förutom korna är hoppet något av det mest framträdande i Sydsudan. Så mycket fattigdom och så svåra umbäranden. Och ändå verkar i stort sett alla – män, kvinnor och barn – se fram mot en bättre morgondag.
Text Hanna Nilsson
Bild Silvia Man