Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Bamse nr. 6, 2024.

Många känner till det gamla skämtet om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Enligt experterna ett uttryck för homofobi. Så varför återanvänds det av barntidningen Bamse?

»Har ni läst den här serien i Bamse?« Meddelandet kommer från min bästis och följs av en bild. Vargen står i en fängelsedusch. Bredvid honom duschar en björn, som frågar Vargen: »T-tappade du tvålen? Du kan få låna min.«

Bilden kommer Bamse nr 6 2024, som fanns i butik i april. En av serierna, skriven av Jimmy Wallin och tecknad av Tony Cronstam, handlar om Vargens tid i fängelse. Snarare än att skilda vardagen på en svensk anstalt, påminner anläggningen om hur amerikanska fängelser skildras i teve och på film.

Fyra interner i orange dräkter delar cell – och självklart är duscharna gemensamma utrymmen. Det är scenerna som utspelar sig i dem som har fått flera att reagera.

»Det känns absurt att ett så gammalt och förlegat ”skämt” överlevt till 2024 och finns med i en tidning för barn«

Jon Janson, förälder.


»Just det barn, tappa inte tvålen i duschen« skriver CMultragem på Reddit och delar samma bild som min bästis. »Varför är Vargen i en fängelsedusch«, kommenterar en användare. »Grov våldtäkt«, svarar en annan.

Senare i berättelsen är Vargen tillbaka i duscharna, den här gången med ett vildsvin som Vargen delar cell med. »Hämta tvålen åt mig!« befaller vildsvinet. Vargen tvekar.

Någon annan som har läst serien är föräldern Jon Janson. Han hoppade över duschscenerna när han läste tidningen för sitt barn.

– Jag tyckte inte att det var passande att läsa dem för en fyraåring. Jag har fortsatt att hoppa över rutorna när vi läst serien igen. Det känns absurt att ett så gammalt och förlegat »skämt« överlevt till 2024 och nu dessutom finns med i en tidning för barn.

Det är långt ifrån första gången det skämtas om våldtäkt i fängelseduschar i populärkulturen. Tropen dyker upp i allt från The Office till reklam för 7 Up och förekommer även i barnprogrammet Svambob Fyrkant. Det finns även två brädspel på temat, båda med namnet »Don’t Drop the Soap.«

Skämtet är så vedertaget att USA:s dåvarande president Barack Obama gjorde följande uttalande 2015: »We should not be tolerating rape in prison.  And we shouldn’t be making jokes about it in our popular culture. That’s no joke. These things are unacceptable.«

Anna Lilja, RFSU.

Anna Lilja är projektledare på RFSU Malmö. Hon är ofta ute och pratar om sex och samtycke, bland annat på anstalter. Hon har hört skämtet om att tappa tvålen på häkten, men också i skolklasser.
– Jag brukar bemöta det som ett av många uttryck för homofobi och då problematisera det, men också koppla det till andra relevanta diskussioner. Det kan handla om att till exempel säga: I många samtal möts jag av föreställningen att killar inte kan kontrollera sig om de ser en naken kropp. Hur tror du den bilden påverkar unga killar?

Någon som kommer ihåg tvålskämtet från sin egen uppväxt är sexologen Jack Lukkerz.
– Det var en del av jargonen i duschen efter gympan, men jag trodde faktiskt att det skämtet var utdött.
Enligt honom handlar tropen om flera olika tabun.

– I manliga miljöer finns ett enormt tabu kring att uttrycka samkönad attraktion, som alla närvarande är medvetna om. Därför blir det spännande att utmana och tänja på gränsen genom den här typen av homofoba skämt. Det finns också ett tabu kring analen, och njutning som associeras med analen, som också spelar in.

– Till det kommer föreställningen om att den manliga lusten inte kan hållas tillbaka. I fängelset, där det inte finns kvinnor, måste man till nöds använda sig av andra män.

»Vi har, som du säkert förstår, inte som avsikt att skämta om övergrepp. Ibland är en tvål bara en tvål.«

 
Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse.
Jack Lukkertz, sexolog.

Jag hör av mig till Bamse-redaktionen och frågar hur de ser på reaktionerna på serien. Chefredaktören Charlotta Borelius svarar:
– Jag har inte så mycket att säga om detta. Vi har, som du säkert förstår, inte som avsikt att skämta om övergrepp. Ibland är en tvål bara en tvål. Det finns ingenting i rutorna som antyder något annat, men det är självklart fritt för var och en att tolka saker efter eget huvud.

Jack Lukkerz ger inte mycket för Borelius svar.
– Det här skämtet finns i det gemensamma medvetandet. Tropen om att tappa tvålen har en slags inneboende kraft som upphovspersonerna inte har kommit på av en händelse. Det finns tusen andra saker som inte har samma laddning.

När jag frågar Charlotta Borelius vad tidningens fängelseskildring säger till de barn som själva har föräldrar som sitter eller har suttit i fängelse, får jag svaret:
– Syftet var aldrig att skildra hur rättsväsendet fungerar. Serien utforskar Vargens bakgrund och då det är han själv som agerar berättare så är allt tolkat ur hans synvinkel.

Har ni någon normkritisk kompetens på redaktionen?

– Vi lyssnar mycket på våra läsare och följer med i samhällsutvecklingen. Bamse är ju humanist och står för allas lika värde. Redaktionen vill gärna ifrågasätta normer som kan leda till ojämlikhet och diskriminering.

Linnea Lundborg är barnboksförfattare och skribent.

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.