Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Illustration: Ella Jax
Artiklar Sex & hälsa

Het med sekret

Använda fukt från underlivet som parfym? Tiktok-trenden »vabbing« går ut på att dutta på sitt eget slidsekret i nacken för att öka sin attraktionskraft. Men funkar det, vart kommer trenden ifrån, och är den här för att stanna?

Det är den fjärde juli i Scottsdale Arizona, USA:s självständighetsdag. På framsidan av det vita lägenhetskomplexet finns en allmän pool med solstolar och randiga parasoller. En plats där Julia Sena ofta spenderar sina dagar, men just den här sticker ut. Hon beskriver det som »den märkligaste interaktionen med män« hon någonsin upplevt. Och hon tror sig veta varför.

Julia Sena bor i Scottsdale, Arizona.

Dagarna innan fick Julia Sena syn på en Tiktok-video där fenomenet vabbing togs upp. Hon minns inte nu vad kontot heter, men hon minns att de pratade om hur vabbing kunde få det motsatta könet att bli attraherad av en.

Det baseras på en teori där slidsekret skulle vara fyllt av feromoner och på så vis att doften uppfattas som sexuellt attraktivt av omgivningen. Julia Sena är inte blyg för att prova något nytt, så det är precis vad hon gör den där dagen vid poolen: hon »vabbar«.

– Jag är en person som är van vid att bli uppmärksammad av män, men inte på det här sättet. Det var två olika män som erbjöd mig drinkar. Och det här händer liksom vid min pool hemma, inte på en bar eller en klubb, säger hon och skrattar på videolänk från sin hemstad.

-Och så var det även en man som bjöd ut mig på en dejt och gav mig en present från sin skönhetssalong. Allt på samma dag. Jag tänkte bara »wow okej,vabbing, vad är det här egentligen?« .

»Att jag som är en tjock, rasifierad kvinna väljer att vabba på deras territorium har uppenbarligen inte uppskattats.« 

Julia Sena

Nästa gång Julia Sena duttar på sig fukt från underlivet är på gymmet. Hon spelar in och lägger upp en Tiktokvideo från omklädningsrummet där hon öppet berättar att hon provar att vabba. Klipp till att gympasset är klart och en entusiastisk Julia Sena ännu en gång konstaterar att vabbing faktiskt fungerar. Tiktokvideon blev viral och har i skrivande stund 7,4 miljoner visningar, och hashtagen #vabbingtrend har tre gånger mer. 

Julia Senas TikTok blev viral och har idag 7,4 miljoner visningar.

– Att bli känd som »vabbingtjejen« har inneburit en stor backlash för mig. Det har skrivits artiklar, en del positiva, men många negativa. De som skriver tycker jag är äcklig. Jag vill säga att jag fått extra mycket hat för gymvideon då gymmet verkligen är en mansdominerad yta. Så att jag som är en tjock, rasifierad kvinna väljer att vabba på deras territorium har uppenbarligen inte uppskattats, säger Julia Sena.

Suzann Larsdotter är sexolog och fittaktivist.

Ingen vet var, när eller hur vabbing-trenden föddes. Men om vi spolar tillbaka bandet till 1976 och bläddrar i Tom Robbins roman Even Cowgirls Get the Blues finns något spännande.

Även fast det inte nämns vid namn ger den lesbiska cowgirlen Bonanza Jellybean en guide till vabbing. »Vad du gör är att sträcka dig ner med fingrarna och blöta dem med dina juicer. Sedan gnuggar du in det bakom öronen. Det är en underbar parfym«, säger romankaraktären.

Någon som har pratat om fenomenet vabbing långt innan det blev en trend på Tiktok är sexologen Suzann Larsdotter. Hon mötte vabbing för första gången i Charlotte Roches bok Våtmarker som kom 2008.

Precis som i Robbins roman finns ett liknande citat i Roches: »Jag använder min smegma som andra använder sina parfymflaskor. Ett kort dopp med fingret i musen och sen dutta lite slem bakom örsnibben och gnugga in«.

-Jag blev så fascinerad att jag provade själv. Sedan vet jag inte om det hade någon effekt, men för mig blev det som en powerhandling att bejaka mitt kön, min doft och min attraktion.

»Framförallt är vabbing en käftsmäll mot alla intimprodukter som i dag säljs mot målgruppen kvinnor och/eller fittbärare.«

Suzann Larsdotter

Suzann Larsdotter ser på vabbing som en sorts motståndshandling mot bilden av den »smutsiga, illaluktande fittan«. Hon hoppas att trenden snarare är en rörelse som innebär något mer än att locka till sig en partner eller vara attraktiv.

– Sperma har under väldigt lång tid fetischerats och funnits med som en viktig del i olika sexuella praktiker, i kulturen och porren. Bilden av sperma har alltid varit attraktiv; man kan få den i munnen, på sig eller i sig på olika sätt. Det är laddat med så mycket positiv bekräftelse, säger Suzann Larsdotter och fortsätter:

– Däremot har vi pratat väldigt lite om de kroppsvätskor som kommer från fittan. Sedan jag var liten har det skämtats om hur fittan luktar illa och det har inte funnits en lika bejakande kultur kring kvinnliga kroppsvätskor som manliga. Det är dags att ta tillbaka det nu, det viktigaste är att en ska känna sig attraktiv precis som en är. 

Framförallt menar Suzann Larsdotter att vabbing är en käftsmäll mot alla intimprodukter som i dag säljs mot målgruppen kvinnor och/eller fittbärare. Intimtvålar som kan torka ut underlivets känsliga slemhinnor och intimparfymer som ska göra att underlivet luktar citron eller liljekonvalj; en konsekvens av samhällets förakt mot vaginans naturliga doft.

Anna Blomkvist är doktor i psykologi och har forskat på lukters betydelse i nära relationer.

Vabbing bygger på tanken att mänskliga feromoner skulle förekomma, att vätskan från underlivet skulle innehålla doftämne som ökar attraktionskraften mellan människor. Men stämmer det? Anna Blomkvist är doktor i psykologi och har forskat på lukters betydelse i nära relationer. Hon menar att det inte finns några vetenskapliga bevis som styrker tesen om vabbingens effekt.

– Feromoner är något som forskningen har visat påverkar beteenden hos insekter, fiskar och fåglar. Tre arter som inte är människor helt enkelt, säger Anna Blomkvist.

I människans immunförsvar finns ett gäng med gener som heter humana leukocyte antigens (HLA). Det finns evolutionära teorier om att individer ska hitta och attraheras av den individ som har motsatt genuppsättning än en själv för då kommer ens avkomma att få ett starkt immunförsvar. Den här effekten, av att olika finner varandra, har forskningen hittat på andra arter, men i studier med människor om både feromoner och HLA-gener är resultaten olika och oklara.

»Om jag duschar, sminkar mig eller sätter på mig någon parfym gör jag ju det i någon sorts självförtroende-boost-beteende.«

Anna Blomkvist

– Vi vet inte hur feromoner exakt funkar hos människor och vi vet inte vilken effekt de olika generna har angående människors attraktionskraft. Vi väntar på en större och mer omfattande studie, säger Anna Blomkvist

Så svaret är nej, vabbing fungerar inte genom att feromoner skulle öka attraktionskraften. Men vad som faktiskt verkar fungera med vabbing är ett ökat självförtroende. Av de tre som Ottar pratat med som provat, svarade alla att de kände en boost i sitt självförtroende. Genom att öka medvetenheten om sin egen kroppsdoft kan oron kring den minska. Vabbing blir till en positiv betingning. Anna Blomkvist igen:

– Om jag duschar, sminkar mig eller sätter på mig någon parfym gör jag ju det i någon sorts självförtroende-boost-beteende. Det hänger ihop med att jag känner mig säker och trygg för att sedan gå ut i världen. Det blir en självuppfyllande betingade effekt, och det kan jag koppla ihop med vabbingen.

Julia Sena, som var den som drog igång trenden på Tiktok, får dagligen kommentarer om hur äcklig hon är. Men hon bryr sig inte om det, vad hon däremot berörs av är att vabbing har öppnat upp dörren till något större: att bryta stigmat kring kvinnokroppen och vaginan.


Text: Olivia Bengtsson är journalistpraktikant på Ottar

Illustration: Ella Jax

Fler artiklar

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.   

Närbild på Jenny Jägerfeld i svart skinnjacka.
Krönika Sex & hälsa

Kåtare med adhd

Jenny Jägerfeld om allt det positiva som inte lyfts i studier av adhd och sex.

Extra Sex & hälsa

5 adhd-superkrafter i sängen

På vilka sätt påverkar adhd sexlivet? Nästa år kommer en ny bok i ämnet. Här ger författarna sina bästa tips.