Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Ken Gacamugani och Sphere

Sphere och Ken Gacamugani

I varje nummer av Ottar möter vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt Sphere som är aktiv i en organisation som arbetar med kvinno- och hbtqi frågor i Ukraina och Ken Gacamugani som driver podden »Sex & Fördom«. 

»Vårt arbete är viktigare än någonsin.«

Sphere

1. Vad kämpar ni för?

Sepheres feministiska och lesbiska organisation har sitt säte i Charkiv i Ukraina.

– Vårt mål är att öka kvinnors och hbtqi-personers inflytande i samhället. I vårt aktivitetshus håller vi i kunskapshöjande utbildningar och filmvisningar. Vi anordnar också KharkivPride, ett av de största hbtqi-eventen i östra Ukraina, som samlade över 3000 personer 2021.

2. Hur går det?

– Nu i krigstider stöttar vi våra målgrupper på flera olika sätt: Vi håller digitala krisgrupper för dem som är fast i osäkra områden och hjälper till att koppla ihop dem med utländska aktörer som tar emot hbtqi-flyktingar. Vi har samlat in över300000 kronor som gått till mat, hygienartiklar, medicin och dylikt till över 400 personer. Vårt arbete är viktigare än någonsin

3. Vad är på gång inom er hjärtefråga?

– Mycket måste fortfarande göras för kvinnors och hbtqi- personers rättigheter, vilket är särskilt viktigt i kontexten av Ukrainas ansökan om medlems-skap iEU. Så fort situationen tillåter planerar vi att återupprätta vårt aktivitetshus och bygga ut det och fortsätta vårt påverkans arbete och informationskampanjer. Självklart planerar vi också en otrolig Pridevecka!


»Jag har kämpat mycket med att kunna vara feminin.«

Ken Gacamugani

1. Vad kämpar du för?

Ken Gacamugani driver podden »Sex & Fördom« som tar upp queera relationer, religion, sexualundervisning och svart queer historia.

– Jag kämpar för mitt inre queera barn. För queerpersoners mest basala rättigheter, att bara få vara på alla sätt och vis. För min egen frihet att kunna uttrycka mig hur jag vill, var som helst i världen. Jag vill normalisera att få vara ensvart queer person i denna trötta värld som är emot oss.

2. Hur går det?

– Det är svårt att bli tagen på allvar, att kunna röra sig fritt i denna svarta, queera kropp, särskilt som afrikan och invandrare. Jag har kämpat mycket med att kunna vara feminin. Att bejaka min femininitet är mäktigt och en stor befrielse för mig

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Att utbilda, inspirera, normalisera och kunna påverka! Jag har fått förfrågningar om att besöka skolor och att kombinera mitt influencerskap med frågor jag brinner för. Just nu planerar jag också att sända en livepodd.


Text Hanna Böhm

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.