Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Artika Singh och Ayaat Abdelaziz

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh kämpar för intersektionell feminism, antirasism och sexuell hälsa. Från Sveriges politiska klimat till Indiens tempel driver de förändring för kvinnors rättigheter och framtid.

»För svarta, bruna, muslimska kvinnors rätt att leva, lära och älska.«

Porträtt av Ayaat Abdelaziz, aktivist som kämpar för intersektionalitet i feminismen och antirasism i politiken.
Ayaat Abdelaziz

1. Vad kämpar du för?

– För intersektionalitet inom feminismen och antirasism i politiken. För svarta, bruna, muslimska kvinnors rätt att leva, leka, lära och älska i en värld som vill se dem ledsna, nedslagna eller döda.

2. Hur går det, vad är största utmaningen?

– Jag är väl väldigt pessimistiskt lagd men de vindarna som blåser i Sverige just nu bådar inte gott. Min största utmaning är alla som tror att aktivism ska vara mellanmjölk. Aktivism är svårt, det är tufft, det är obekvämt och ibland livsfarligt. Men vi har ett syskonskap här som man inte hittar någon annanstans.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Vi släpper förhoppningsvis ett magasin med fokus på att vara muslim i en islamofobisk värld. Så kommer även vår antirasistiska skrivarskola igång till hösten och vår 8-marsfest till våren! 


»Vi fick hålla workshop i ett heligt tempel.«

Porträtt av Artika Singh, aktivist som arbetar för att sprida kunskap om sexuell hälsa i Indien.
Artika Singh

1. Vad kämpar du för?

– Att alla ska ha kunskap om sin hälsa, även på platser utan tillgång till internet. Vi anpassar oss efter samhället vi möter, även om menskopp är trendigt nu tipsar vi inte om det på platser där man fortfarande använder sågspån och kartong som mensskydd.

2. Vad är största utmaningen?

– Bra på sina håll men Indien är ett religiöst land och många förstår inte varför sexualundervisning behövs. Därför släpps vi inte in i skolor och sjukvården. Men ibland överraskas man, som när vi fick hålla workshop i ett heligt tempel!

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Allo Health, Indiens första klinik för sexuell hälsa som jag jobbar med, har precis fått ett eget hus för STI-tester. Det är banbrytande för Indien!


Fler artiklar

Krönika Kroppen

Hur hanterar vi att leva i krig?

Joumana Haddad skriver från Libanon om sin mamma som genomlevt fler tragedier än vad en människa borde klara av.

Essä Kroppen

Av med masken

Clara Törnvall berättar om den svåra konsten att »avlära« sig från att kamouflera sitt sedan barnsben inlärda beteende.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.