Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Hej aktivist! Antonia Lewandowska och Samuel Girma

I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt sexualupplysaren Antonia Lewandowska från Polen och aktivisten Samuel Girma från Sverige.


»Det är ett hotfullt politiskt klimat«

POLEN. Antonia Lewandowska är aktivist, sexualupplysare och ny samordnare i nätverket ASTRA. Hon var med och grundade Te Tematy (»Det ämnet«), en ungdomsrörelse som gör sexualupplysning tillgänglig i Polen

1. Vad kämpar du för?

– Vi i Astra kämpar för sexuella och reproduktiva rättigheter i Central- och Östeuropa. Det är en svår region att arbeta i, särskilt på grund av det politiska läget, den katolska kyrkans inflytande och en djupt rotad traditionalism. Vi följer utvecklingen och uppmärksammar aktuella frågor såsom rätten till lagliga aborter, preventivmedel och sexualundervisning. Nätverket Astra består just nu av 39 organisationer från 21 länder, så vi har mycket att bita i.

2. Vad är din största utmaning?

– Till att börja med domineras det politiska landskapet av högerriktade partier som är emot feminism, jämställdhetsarbete och SRHR. Sedan står en stor del av regionen, särskilt Polen, under den katolska kyrkans inflytande. Det bidrar till en utbredd konservatism och högerpolitikens tillväxt och har resulterat i ett minskat socialt stöd för vårt arbete och ett hotfullt politiskt klimat.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Just nu planerar vi arbetet med en rapport om tillgången till SRHR i Astras medlemsländer. Den kommer att innehålla aktuell och avgörande information om sexuella och reproduktiva rättigheter i Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Georgien, Ungern, Kazakstan, Lettland, Litauen, Moldavien, Nordmakedonien, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien, Tajikistan, Ukraina och Uzbekistan!


»Att skriva på egna villkor är att skriva in sig i historien«

SVERIGE. Samuel Girma är medgrundare av Black Queers Sweden, en grupp för hbtq-personer ur den afrikanska diasporan i Sverige. Han arbetar även som redaktör på Kontext press och Kultwatch.

1. Vad kämpar du för?

– Jag kämpar för en värld som faktiskt är möjlig även om den låter som en dröm. Det är en värld som tar tag i maktstrukturer och är i konstant dialog om dem. Jag tror starkt på ett kollektivt mothugg mot alla former av förtryck, och nedmontering av makthierarkier. Jag kämpar med ett »vi«; vi är kämpar tillsammans och det ger mig ork och inspiration. Som aktivister skapar vi förutsättningar för förändring när vi skriver, demonstrerar och ifrågasätter status quo.

2. Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Jag är oerhört stolt över Black Queers Sweden och att ha belyst rasismen inom hbtq-communityt och med min medgrundare Juliet Atto skapat ett forum som betyder mycket för många. Men aktivism är något som kostar: resurser, tid, kraft. Många aktivister bränner ut sig. Men det är inte vi som är otillräckliga; det är samhället, det politiska språket som normaliserar rasismen och våldet mot svarta, asylsökande och EU-migranter. Vi kan inte acceptera dessa premisser för vår existens, grundade i rasism, sexism, homo- och transfobi.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Det är lite hemligt i nuläget, men det skrivs en del. Det finns inget jag älskar mer än att skildra svarthet, eller när svarta skriver om svartas erfarenheter. Att skriva på egna villkor är att skriva in sig i historien istället för att bli omskriven av andra. Genom mitt arbete inom konst- och kultursektorn får jag en möjlighet att vara med och skildra, berätta och skapa trygga rum.


Text: Hanna Böhm

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en