Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Hbtqi-fotbollslag i Turkiet vill att fotbollen ska vara för alla

Selin Yıldız peppar sina lagkamrater i Sportif Lezbon. Bild Sportif Lezbon.

Sportif Lezbon heter Turkiets första hbtqi-fotbollslag, som i år tilldelades priset Football v Homofobia 2023. Ottar pratar med lagets grundare Selin Yıldız, som berättar om läget för hbtqi-idrottare i Turkiet.

Selin Yıldızs fotbollskarriär började i Istanbulklubben Kartalspors damlag 2005. Då vågade hon inte uttrycka sin sexuella läggning på grund av tränarens uttryckta homofobi och efter två års tid i laget lämnade hon det. 

Fotboll är en av världens största sporter, som domineras av maskulina ideal. Enligt Selin Yıldız är både läktaren och fotbollsplanen platser där heterosexism reproduceras och tvingar bort hbtqi-fans och spelare från sporten. Hon anser att policys och praxis för hbtqi-inkludering i många internationella idrottsförbund inte är tillräckliga. 

– Till exempel har det turkiska friidrottsförbundet nyligen förbjudit transkvinnor att tävla i damkategorin. Det måste göras mer, säger Selin Yıldız till Ottar.

»Ingen hbtqi-idrottare vågar uttrycka sin sexuella identitet öppet, de är rädda för hotfulla reaktioner.«

– Nästan ingen av idrottsförbundet i Turkiet har policys som inkluderar hbtqi-frågor. Turkiets nationella fotbollsförbund har nyligen lagt fram en plan för idrottares hälsa och skydd för barns intressen inom fotbollen. I dokumentet inkluderades begreppet sexuell läggning för första gången. Det handlar om att fotbollen inte ska diskriminera någon på grund av ålder, kön, sexuell läggning, ras, tro, förmåga eller funktionsnedsättning. Det är ett viktigt steg i rätt riktning.

Sportif Lezbon på planen. Medgrundaren Selin Yıldız längst ned till vänster.

2015 grundade Selin Yıldız fotbollslaget Sportif Lezbon i Turkiets huvudstad Ankara, tillsammans med några av sina vänner. 

»Det svåraste är att hitta en trygg fotbollsplan att spela på.«

Selin Yıldız håller tacktal vid prisutdelningen av »Football v Homofobia«.

Varför startade ni Sportif Lezbon?

– Vi tycker att fotboll ska vara till för alla och en lek för alla barn. Många barn kan inte leka på lekplatserna på grund av diskriminering på grund av könsidentitet. Vi vill främja platser där alla är välkomna.

Sportif Lezbon har spelat sina första matcher i ligan Özgür Lig (ung. Fria ligan) – en alternativ fotbollsliga som har skapats av aktivister inom idrotten.

Vilka utmaningar ställs Sportif Lezbon inför?

– Det svåraste är att hitta en trygg fotbollsplan att spela på. En annan svårighet är att överhuvudtaget spela fotboll i en omgivning där hbtqi-aktiviteter är förbjudna. Ingen hbtqi-idrottare vågar uttrycka sin sexuella identitet öppet, de är rädda för hotfulla reaktioner. Det är ett problem på samhällsnivå.


Text Aylin Ünal

Bilder från Sportif Lezbons sociala medier

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.   

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.