Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Hbtq-personer under attack i Ukraina

Klimatet hårdnar för hbtq-personer i Ukraina där konflikten går in på sitt femte år. Ottar har träffat Marina Kostetska som berättar om flykten från Donetsk och livet som internflykting.

På gatorna i Kiev, med sina storslagna byggnader och bubblande technoscen, kan konflikten i östra Ukraina kännas långt borta. Men kriget finns här. Den som tittar närmare ser då och då militärklädda på permission. Och av landets två miljoner internflyktingar har många hbtq-personer tagit sin tillflykt just hit.

Marina Kostetska är en av dem.

– När allt började trodde vi aldrig att det skulle vara så här länge. Vi var helt övertygade om att våra politiker skulle göra något för att få ett stopp på stridigheterna snabbt, säger hon till Ottar.

»Flera ur vårt community fick sms som sa ›vi vet vilka ni är och var ni bor‹«

Innan kriget bröt ut levde Marina Kostetska ett relativt öppet liv med sin flickvän i Donetsk, en av de svårast drabbade städerna. Det fanns gayklubbar, barer och andra mötesplatser för hbtq-personer. Men i och med den ryska annekteringen av Krimhalvön och de proryska separatisternas framfart förändrades allt.

– Flera ur vårt community fick sms som sa »vi vet vilka ni är och var ni bor«. Det gjorde att vi inte längre kände oss trygga eller säkra där.

UNHCR har uppmärksammat att människor utsätts för våld och hot om våld till följd av sin sexualitet eller könstillhörighet i de konfliktdrabbade östra delarna. För Marina Kostetska har hotbilden mot hbtq-personer att göra med Rysslands stöd till de proryska separatisterna, något hon menar berett väg för homofobiska föreställningar och attityder som funnits bland delar av befolkningen sedan innan.

– De som trakasserade oss var våra grannar eller andra personer som tidigare känt till vår sexualitet och inte accepterat den, de var dessa som nu såg sin chans att använda Ryssland som ett vapen emot oss.

Marina Kostetska och hennes flickvän flydde först till släktingar i Izium, en mindre stad under ukrainsk kontroll. Familjen som känt till deras relation före kriget välkomnade paret, men efter ett tag ledde ortsbornas intolerans till konflikter.

– Folk började fråga var våra män var, varför vi inte var gifta eller hade barn som andra kvinnor i vår ålder. Vi var tvungna att ljuga.

»De högernationalistiska grupperna är väldigt traditionella och kan slå ner någon bara för att den till exempel färgat håret blått eller rosa.«

Situationen för hbtq-personer har försämrats i hela Ukraina. Det menar Ulyana Movchan vid organisationen Insight som bland annat jobbar med stöd åt hbtq-personer på flykt inom landet.

– Sedan ockupationen av territorier i öst har vi sett en ökad framfart av högernationalistiska grupper som säger sig vilja »rädda landet«. De här grupperna är väldigt traditionella och kan slå ner någon bara för att den till exempel färgat håret blått eller rosa.

Närbild av Ulyana Movchan.
Ulyana Movchan fån ukrainska hbtq-organisaitonen Insight.

Ulyana Movchan menar att de högernationalistiska grupperna, precis som de proryska separatisterna, är kända för att trakassera och förfölja hbtq-personer.

– För dem är vi ett hot och de ser hbtq-personer som ett kärnfamiljens förfall.

2016 rapporterades 276 fall av våld och diskriminering mot hbtq-personer i Ukraina och under pridetåget i Kiev 2017 tvingade högernationalistiska motdemonstranter tåget att byta riktning. Hösten 2017 attackerades även flera deltagare under »Equality festival« i staden Zaporizhia – dåden utreds dock inte som hatbrott utan som huliganism.

»Stressen och den ständiga oron under flykten skapade problem som gjorde det svårt att gå vidare.«

Räddningen för Marina Kostetska och hennes flickvän blev organisationen Insight i Kiev där de fick hjälp med boende och att hitta arbete.

– När vi kontaktade Insight var det vår sista utväg, vi hade inga pengar kvar och ingenstans att ta vägen.

Sedan kriget har Ukrainas ekonomi rasat och Marina Kostetska menar att som hbtq-person och internflykting är situationen extra svår.

– Du blir diskriminerad dels på grund av din sexualitet men också för att många inte gillar personer från östra Ukraina, ironiskt nog tror de att vi är pro-Ryssland.

Efter fem år tillsammans gjorde Marina Kostetska och hennes flickvän slut. Hon berättar att det inte bara hade med kriget att göra, men att stressen och den ständiga oron under flykten skapade problem som gjorde det svårt att gå vidare.

I dag tror inte Marina Kostetska att hon skulle riva upp sitt liv och flytta tillbaka till Donetsk även om det blev fred.

– Jag har byggt ett nytt liv här i Kiev, men jag hoppas på ett fritt Donetsk för min mamma och pappa som fortfarande bor kvar där och för alla andra som skulle vilja återvända hem.

Isabel Lind


Läs mer

Dagens nyheter: Våldet mot homosexuella ökar i Ukraina

Ukraina inför antidiskrimineringslag för hbtq-personer i kohandel med EU

Snart tar parlamentet ställning till lagförslag om förbud mot homosexuell propaganda

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell