Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hbt-flykting med hopp om Sverige

Jimmy

Att homosexuella jagas och riskerar fängelse i Uganda är ingen nyhet. Men hur är det att vara ugandisk hbt-flykting, i Sverige? Ottar rapport har träffat Jimmy, som hoppas att han får stanna.

Jimmy kom till Sverige 17 november 2009 och har tidigare arbetat med hiv-frågor inom vården och varit hbt-aktivist. Idag är han kvar i Sverige och har ansökt om politisk asyl. Innan han kom hit hade problemen växt sig stora, och han var nära att arresteras. Att vara öppet homosexuell och att arbeta med hbt-rörelsen är brottsligt i Uganda. Han hade tidigare anställning på ett sjukhus på aids-avdelningen, men blev avskedad när det kom ut att han var homosexuell.

››De som är aktivister är själva homosexuella, ingen annan tar den risken och arbetar för våran sak.‹‹ Jimmy

– Situationen för homosexuella är svår. Du kan inte åka kommunalt utan att riskera att medpassagerarna kastar av dig. Misstänker grannarna att du lever i ett homosexuellt förhållande är risken stor att polisen tar dig, säger han.

– Som aktivist arbetar man öppet internationellt men annars jobbar du ”underground”. Väldigt få är öppet homosexuella. Aktivister tar många risker i Uganda – de utsätts både för fysiska och psykiska trakasserier och tortyr. Många dör i fängelse av ”okända omständigheter”, berättar Jimmi, och fortsätter:

– De som är aktivister är själva homosexuella, ingen annan tar den risken och arbetar för våran sak. Det finns intellektuella och läkare som stöder oss, men aldrig öppet. Jag tror att de ger stöd för att de har någon nära släkting som är homosexuell.

Vad måste omvärlden göra för att förändra situationen i Uganda?
– Andra länder måste trycka på Ugandas regering och få dem att slopa lagarna som diskriminerar och förbjuder homosexualitet. Vi arbetar, betalar skatt som alla andra – staten borde lämna oss ifred! Vi vill ha tillgång till utbildning och sjukvård, ja allt. säger Jummi upprört.

– Riskerna för hiv och andra könsrelaterade sjukdomar ökar när homosexuella personer inte kan söka sjukvård för att det är olagligt.

– Jag använde mitt jobb inom sjukvården för att hjälpa mina medmänniskor som var homosexuella, jag kunde inte se på hur mina medmänniskor inte fick vård, jag var tvungen att hjälpa till. Homosexuella måste också gömma sig, eftersom det är olagligt, så det jag arbetade med var olagligt.

››Jag tror jag kan stanna här‹‹
Många homosexuella i Uganda väljer att lämna landet. Det är svårt att leva öppet med sin sexualitet eftersom man hela tiden riskerar att hamna i fängelse. Jimmy har varit här i drygt ett halvår, och asylsökan är under behandling.

Hur ser dina chanser ut att stanna i Sverige?
– Jag tror jag kan stanna. Sverige är ett land som arbetar hårt för mänskliga rättigheter. Jag är aktivist och öppet gay. Så jag tror jag får stanna. Jag tror inte att Sverige skickar tillbaka någon som kommer fängslas och torteras i sitt hemland, säger han hoppfullt.

– Jag läser svenska nu och försöker få ett arbete. Jag har ett arbetstillstånd men har inte hittat något jobb än. Jag har bestämt mig för att stanna här och då måste jag lära mig språket, även om det är svårt. Jag vill gå vidare och leva mitt liv.

Text: Ida Maria Hagström
Bild: Carolina Hemlin

Fotnot: Maj 2011 fick Jimmy besked om att han fått asyl och får stanna i Sverige, efter ett och ett halvt års väntan.


Läs mer

Jimmy intervjuades också i Kom Ut:s nummer om asylpolitiken juni 2011

Migrationsverket fick våren 2010 skarp kritik för sin hantering av asylsökande hbt-personer, läs mer här (mynewsdesk.com)

Förrådd av de som ska älska mig (Ottar rapport 8/2 2010)

Döva diskrimineras i kampen mot hiv (Ottar rapport 2/3 2006)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.