Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Människor som demonstrerar med regnbågsflagga i Barcelona.
Demonstration på La Rambla i Barcelona mot de ökade attackerna mot hbtqi-personer i staden. September 2021. Bild: Zuma press/TT
Reportage HBTQI

Hatbrotten ökar i Barcelona

Anmälningarna om hatbrott mot hbtqi-personer har mer än tredubblats på fem år i Barcelona. Samtidigt som turister vallfärdar till staden för att festa så sker våldsamma attacker. Utvecklingen hänger ihop med det högernationalistiska partiet Vox hatretorik i media, menar lokal hbtqi-organisation.

Det är en sen lördagsnatt på gayklubben Safari i centrala Barcelona. Doften av svett som i timmar blandats med poppers, cannabis och tobak, svävar i luften. Technomusiken pumpar monotont och ohälsosamt högt mot männens nakna överkroppar som gnids och knuffas mot varandra på det trånga dansgolvet.

Blickar söker blickar, för uppmärksamhet och bekräftelse. Just här känns behovet att gömma sitt verkliga jag väldigt avlägset.

I mars i år släppte Kataloniens regionala polis, Los Mossos d’esquadra, en rapport med ett alarmerande budskap. Antalet anmälningar om hatbrott mot hbtqi-personer i regionen ökar »exponentiellt«, enligt polisen. På fem år har hatbrotten mot gruppen blivit nära tre och en halv gånger fler. Men det verkar ändå vara något som gått många Barcelonabor förbi.

Ett av offren blev svårt skadad av sparkar i ansiktet och fick opereras på sjukhus, med bruten käke och flera utslagna tänder.

Trots att Spanien förra året skakades av ett antal brutala våldsdåd mot homosexuella så har många här en uppfattning om att Barcelona är ett undantag, en slags frizon. Men faktum är att våldet också finns här, och det verkar öka snabbt.

I slutet av maj förra året hade en grupp vänner samlats en kväll för att umgås på en filt på stranden i den centrala stadsdelen Barceloneta. Där satt de och skrattade, drack vin och pratade om livet. Plötsligt riktades orden »jävla bögar« mot deras håll, och kort därefter dök fyra unga män upp.

En av männen spottade på dem och en annan skrek: »Om någon så mycket som lyfter ett ögonbryn så skär jag halsen av er!«. Ett av offren blev svårt skadad av sparkar i ansiktet och fick opereras på sjukhus, med bruten käke och flera utslagna tänder.

Rodrigo Araneda Villasante

Den våldsamma attacken på stranden är bara ett i raden av hatbrott som riktats mot hbtqi-personer i staden de senaste åren. Rodrigo Araneda Villasante, ordförande för den lokala hbtqi-organisationen ACATHI, menar att den ökade polariseringen och ett förändrat politiskt samtalsklimat i landet banat väg för utvecklingen.

– Vi ser en tydlig koppling mellan den senaste tidens ökning av hatbrott och att något förändrats i hur allmänheten pratar om hbtqi-personer i media. Det högerextrema partiet uttalar sig systematiskt om hbtqi-personer på ett negativt och ibland rent hatiskt sätt.

Rodrigo syftar på det spanska partiet Vox. De bildades för mindre än tio år sedan och har på kort tid skaffat sig stort väljarstöd. I det senaste nationella parlamentsvalet, 2019, gick partiet starkt framåt och blev Spaniens tredje största parti.

Enligt Rodrigo har Vox förändrat det politiska landskapet och brutit den tidigare politiska enigheten i Spanien för ökade hbtqi-rättigheter i Spanien. Gång på gång uttalar sig partiet på ett sätt som han menar är direkt hbtqi-fientligt.

Flera partiföreträdare har uttalat stöd för omvändelseterapi för homosexuella – en verksamhet som i delar av Spanien idag innebär ett allvarligt brott, och höga böter för den som står bakom. Ett av partiets mer omstridda förslag är det om föräldra-veto i skolan, en möjlighet att förbjuda sina barns medverkan i lektioner som går emot ens moraliska principer.

»Det är obehagligt att se, och känna att det är sådana som mig de vill göra illa«

José Morales García, bartender.

Partiledaren Santiago Abascal har i debatten särskilt riktat sig mot inslag som berör hbtqi-frågor och genus, och sagt att vänstern vill använda det som ursäkt för att indoktrinera barn i »erotiska lekar«.

– Folk blir påverkade av det de ser och hör. Ju mer personer med makt får utrymme att prata föraktfullt om hbtqi-personer i offentligheten, ju mer accepterat blir det i nästa steg att agera med våld. Det är vad vi ser nu, säger Rodrigo.

José Morales García, bartender.

På uteserveringarna i Barcelonas gaykvarter, »Gaixample«, vimlar det av folk om kvällarna. En mångfald av människor lockas hit för att ta del av allt ifrån kinakrogar till bastuklubbar.

På av en av de lugnare gatorna ligger baren La Sastrería, där 31-årige José Morales García jobbar. Han beskriver Gaixample som en frizon från homo- och transfobi, men säger också att det finns andra ställen där han inte känner sig lika trygg.

I Santa Coloma, området där han bor, har han blivit vittne till homofoba attacker vid flera tillfällen. Senast var för några månader sedan när han gick från tunnelbanan på vägen hem. Han såg hur ett gäng på tre, fyra unga killar stod och skrek homofoba förolämpningar och misshandlade ett homosexuellt par. Efter en stund lyckades paret fly, men händelsen har gjort honom mer otrygg där han bor.

– Det är obehagligt att se, och känna att det är sådana som mig de vill göra illa, säger han.

Rodrigo på organisationen ACATHI vill, trots sin oro för utvecklingen, ändå lyfta något positivt i sammanhanget. Som ett resultat av envist arbete har den katalanska polisen lyckats höja sitt förtroende i hbtqi-communityt.

»Vi som organisation har ett gott samarbete med polisen, och ser att hatbrotten är en stor prioritet hos dem.«

Rodrigo Araneda Villasante, hbtqi-organisationen ACATHI

En del av den ökning som syns i brottsstatistiken tror Rodrigo därför kan handla om att fler än tidigare nu vågar göra en polisanmälan när man blir utsatt för något. Det, menar han, är i grunden något bra.

– Vi som organisation har ett gott samarbete med polisen, och ser att hatbrotten är en stor prioritet hos dem. Så även om mycket känns dystert, så vet vi att polisen står på vår sida för att göra saker bättre, säger Rodrigo.

Alex Rodriguez är frilansjournalist

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en