Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Giftaslystna tvingas till hiv-test

Att par som ska gifta sig tvingas hiv-testa sig har blivit en trend i Afrika och Asien. Ett positivt testsvar kan leda till att äktenskapet stoppas.
– Den som är hiv-positiv straffas istället för att erbjudas rådgivning och vård, säger forskaren Katya Burns.

Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Guinea har lagstiftat om hiv-test för den som vill gifta sig. I delar av Kina, Indien, Demokratiska Republiken Kongo och Etiopien har lokala myndigheter infört obligatoriska hiv-test före äktenskap. Lägger man sedan till krav från religiösa samfund är det här ett fenomen som existerar i minst ett trettiotal länder i Afrika och Asien, enligt en rapport från stiftelsen Open Society Institute, som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter runtom i världen.

– Det kan vara ännu fler länder och mitt intryck är att det blir alltmer populärt, säger Katya Burns, amerikansk statsvetare som har skrivit rapporten.

Målet med testerna är enkelt; att förhindra spridningen av hiv. Men enligt Katya Burns är det en misslyckad strategi.

– Det ger en falsk säkerhet. I många fall förs smittan in i äktenskapet senare. Det finns också en risk att de mest utsatta, som drogmissbrukare, sexarbetare och våldtäktsoffer, undviker att testa sig av rädsla för att de inte ska få gifta sig. Istället skaffar de ett förfalskat intyg, säger Katya Burns.

Testerna bryter mot mänskliga rättigheter
I vissa fall är det tillåtet att gifta sig även efter ett besked om hiv, i andra fall stoppas äktenskapet – ett förfarande som är ett solklart brott mot den mänskliga rättigheten att bilda familj. I många länder är kvinnoorganisationer starka förespråkare av hiv-test före äktenskap. I bland annat Zimbabwe, Senegal och Kambodja har kvinnogrupper krävt nationella lagar om obligatoriska tester. Bakgrunden är den utsatta positionen för de många kvinnor som inte har rätt att välja partner och inte heller har någon möjlighet att ställa krav på säkert sex

››Det finns en risk att de mest utsatta, som drogmissbrukare, sexarbetare och våldtäktsoffer, undviker att testa sig av rädsla för att de inte ska få gifta sig. Istället skaffar de ett förfalskat intyg.‹‹ Katya Burns

– Jag förstår absolut att det kan framstå som en attraktiv metod, men med alla negativa konsekvenser är det inte rätt väg att gå, säger Katya Burns.

Risken för stigmatisering ökar i och med att hiv-statusen blir mer eller mindre offentlig. I Etiopien finns, enligt rapporten från Open Society Institute, lokala bestämmelser om att hiv-testerna ska övervakas av två lokala ledare och en familjemedlem. Kristna församlingar i Kenya, Ghana och Nigeria kräver att få ta del av testresultaten. Ett inställt äktenskap leder i sig till misstankar om hiv – och stigmatiseringen slår ofta hårdare mot kvinnor.

– Ett annat problem är att de tester som utförs i religiösa sammanhang sällan har någon koppling till vårdsystemet, säger Katya Burns. Det är väldigt oklart om den som får ett hiv-besked erbjuds rådgivning och vård.

Mexico skrotade hiv-tester – för dyrtHiv-test som ett villkor för äktenskap är inget nytt fenomen. En kort period i slutet av 1980-talet var det ett krav i två amerikanska delstater. Under 1990-talet infördes det i flera delstater i Mexiko men väldigt få fall av hiv upptäcktes i samband med testerna och ganska snabbt konstaterade de lokala myndigheterna i Mexiko att det var en alltför kostsam policy. Kritik om just kostnadseffektivitet har framförts på flera håll, bland annat i Malaysia, där det nyligen infördes ett krav på hiv-test för muslimska par. Testerna tar enorma resurser i anspråk i ett land med drygt 16 miljoner muslimer, där ungefär en halv procent av den totala befolkningen på 28 miljoner beräknas ha hiv.

Statsvetaren Katya Burns förespråkar modeller med frivilliga tester och menar att i länder med en utbredd hiv-epidemi (där över en procent av befolkningen drabbats) kan det vara en bra metod att uppmana till hiv-test före äktenskap. En variant kan vara obligatoriska frågeformulär där både kvinnor och män får svara på huruvida de känner till sin partners hiv-status innan de gifter sig.

– Men det är oerhört viktigt att det finns ett system för uppföljning, med rådgivning, stöd och erbjudanden om behandling, menar Katya Burns.

Anna Dahlqvist
Bild: Morguefile


Läs mer

Läs RFSU-stabens blogg från hiv-konferensen i somras (rfsu-bloggen)

Läs om vad som händer på World Aids Day (wad.se)

RFSU Stockholms arrangemang på Kulturhuset på WAD

RFSU Göteborgs arrangemang på WAD

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.