Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Genuin flatglädje

Liten handbok i konsten att bli lesbisk.
Matilda Tudor och Mian Lodalen. Leopard förlag.

I Liten handbok i konsten att bli lesbisk försöker Mian Lodalen och Matilda Tudor att lättsamt rekrytera sin presumtivt heterokvinnliga läsare till den lesbiska armadan. I början blir perspektivet lite väl ekonomiskt. Visserligen är statistiken som författarna blottlägger graverande, det är mycket riktigt en hemskt dålig affär att vara heterosexuell kvinna, samtidigt är det ju inte finansdelen vi öppnar när vi söker kärleken.

Allt eftersom växer dock bokens case sig starkare, »flata« blir efter ett tag synonymt med allt som är coolt och frigjort och det är ett peppigt och medryckande perspektiv. Bäst blir det i de mer personliga partierna, intervjuerna med kvinnor om deras sexuella identitet och hur de nått fram till den hör till bokens styrkor. Likaså Mians dialog med sin fitta och Matildas berättelse om hur hennes sexualitet utvecklades. Texterna som vänder sig direkt till läsaren blir ibland lite a-kurs, kanske för att jag inte är den heterosexuella kvinna som de vänder sig till.

Med två riktiga flatexperter som Tudor och Lodalen som ledsagare, blir det bäst när det får bli avancerat. Inget krut sparas när det skrivs om sex och det är inte utan att kinderna hettar till. Det hade kanske också varit intressant med några avvikande perspektiv, lite utrymme för de som försökt bli lesbiska men misslyckats. Men å andra sidan dömer författarna inte ut någons livsstil, de bara propagerar för att deras är störst, bäst och vackrast. Detta blir också bokens starkaste kvalitet, den genuina flatglädjen!

Tomas Hemstad

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Reportage

Var är djurens sexuella revolution?

Vi människor har tagit kontroll över tamdjurens reproduktion. Var finns djurens rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet?

Reportage

BANG — älskad, omstridd och saknad

Det blev aldrig något 30-årsjubileum. Den feministiska tidskriften Bang samlade feminister under tre decennier. Men är Bang verkligen död?

Artiklar

Striden om feminismens historia

Feminismens historia beskrivs ofta i »vågor«. Stunder då kamp, rörelser och motstånd sammanfaller. Anna-Maria Sörberg gör nedslag i avgörande ögonblick.