Generationer innan hederskulturen bryts
Grattis Sharaf hjältar till årets RFSU-pris. Hjältarna är unga män som vänt sig mot hedersrelaterat förtryck mot tjejer och killar. Flera av dem har tidigare haft mer eller mindre traditionella mans- och hedersuppfattningar.
Vad är det största problemet för unga män i dag?
– Att de också drabbas av hedersrelaterat våld. De tvingas bevaka sina egna systrar, leva efter gamla normer, mot sin egen vilja. De mår inte bra, de blir isolerade, lever i ingenmansland. De är inte svenskar – inte invandrare, säger Arhe Hamednaca, projektledare på Elektra i Stockholm och den som kom på idén med Sharaf hjältar.
Hur utbredd är hederskulturen i Sverige?
– Den är stor. Jag gissar att över hälften av alla invandrare är drabbade på något sätt. Inte bara tjejer, utan även killar tvingas gifta sig med tjejer de inte tycker om. Det värsta som kan hända är att en kille tvingas döda sin egen syster.
Många anser att hederskultur inte bara finns hos invandrare?
– Ett patriarkalt förtryck finns också i Sverige. Men här kan kvinnor välja sin framtid, sin make. Inom hedersrelaterat förtryck har kvinnan inte rätt att välja framtid utan tvingas gifta sig. En liten invandrarflickas väg hem från skolan är räknad i minuter. Hennes frihet är begränsad.
Men kvinnor förtrycks och dödas också av svenska män?
– När Kalle dödar Kerstin blir han inte hjälte för att han räddat familjens heder. Skillnaden är att 30-100 släktingar bestämmer. Den som utför dådet är en hjälte i hederskulturer.
Är det här en generationsfråga?
– Tyvärr inte, det kommer att ta flera generationer, även i Sverige. Turkar i Fittja är mer traditionella än i de i Istanbul. De har fastnat i det gamla och blandar ihop det med sin identitet.
Hur har killarna påverkats av att vara med i Sharaf hjältar?
– De har ändrat sig, blivit bra i skolan, slutat vara destruktiva. De tror på framtiden. I början var en del av familjerna inte så glada, men när killarna blev bättre blev de stolta. Det har påverkat familjerna sätt att tänka också. Nu vill fler kommuner ha sina hjältar. Vi börjar i Södertälje och Sollentuna, men har också exporterat idén till Europa.
Ylva Bergman