Franska presidentvalet – till höger om höger
Abort, pappaledighet, hbtqi-rättigheter. Inför presidentvalet 10 april präglas den franska valrörelsen av reaktionära tendenser, som på lång sikt kan innebära ett hot mot medborgarnas grundläggande rättigheter. Ottar har intervjuat tre av presidentkandidaterna inför valet.
Högerkandidaten Valérie Pécresse träffar skolpersonal i Parisregionen Île-de-France. Besöket är en del av hennes presidentkampanj. Hon är den första kvinnan någonsin att kandidera för det traditionella högerpartiet Les Républicains (Nicolas Sakrozy, Jacques Chirac).
Valérie Pécresse kritiseras för att ha gett stort ekonomiskt stöd till organisationer som aktivt arbetar mot abort. Som Île-de-Frances regional- president är hon ytterst ansvarig för finansieringen.
Varför finansierar regionen antiabort-föreningar?
– Det gör den inte. Regionen stöder kvinnors rätt att välja om de ska föda eller att inte föda sina barn. Även ekonomiskt utsatta kvinnor ska ha rätt att behålla sina barn, säger Valérie Pécresse.
Föreningarna i fråga är katolska Marthe et Marie och AFC92. Båda hjälper ekonomiskt utsatta, gravida kvinnor att fullfölja sina graviditeter och jobbar med olika slags »uppmuntran« till att göra det. AFC92 presenterar sig rakt ut som prolife – det vill säga abortmotståndare.
Valérie Pécresse kallar sig själv en feminist »som inte avskyr män«. I januari satte hon den välrenommerade politiska programledaren Jean-Jacques Bourdin på plats i direktsändning med anledning av anklagelser mot honom för »sexuella aggressioner«.
Franska feminister är ändå ofta tveksamma till henne. Valérie Pécresse har en bakgrund i den reaktionära katolska rörelsen och syntes i Manif pour tous- demonstrationerna 2013 – rörelsen som är djupt värdekonservativ och protesterar mot samkönade äktenskap, för den traditionella familjen och »för livet«. Hon har sedermera tagit avstånd från Manif pour tous. De går inte hem hos majoriteten franska väljare – däremot stiger antalet sympatisörer enligt en undersökning utförd åt iFop 2021.
»Valérie Pécresse har en bakgrund i den reaktionära katolska rörelsen och syntes i Manif pour tous- demonstrationerna 2013.«
I franska presidentvalet är det två valomgångar. Medan Valérie Pécresse är den kandidat som beräknas ha störst chans att vinna över den sittande presidenten Emmanuel Macron i en andra
valomgång, om hon tar sig dit, så är det ledaren för det högerextrema partiet Nationell samling (tidigare nationella fronten) Marine Le Pen som enligt opinionsmätningarna kommer att ta sig till en andra valomgång, och därmed har chans att besegra Macron.
Marine Le Pen är inte heller abortmotståndare men framför liknande kreativa lösningar för att blidka prolife-väljarna. Ottar talar med Marine Le Pen efter en presskonferens för utländsk press i Paris.
Om du blir president, kommer abortvård att ingå i sjukförsäkringen?
– Nej, kvinnor är tillräckligt intelligenta för att vara förutseende och inte bli gravida om de inte vill. I det ansträngda läge fransk sjukvård befinner sig är det tydligt att gamla och ekonomiskt utsatta måste prioriteras. Jag vill inte förbjuda abort men som alternativ föreslår jag prenatal adoption, säger Marine Le Pen.
Prenetal abort innebär att gravida adopterar bort sina barn redan innan de föds.
Bland kandidaterna – och ytterligare till höger om Marine Le Pen – står polemisten och flerfaldigt dömde uppviglaren till rasistiskt hat; Éric Zemmour. Även han insisterar på att inte röra aborträtten men »vill inte heller uppmuntra abort«. Han anser dessutom att kvinnors hjärnor är väsentligen annorlunda från mannens. Ottar träffar honom efter en presskonferens.
Bör familjepolitiken utformas utifrån din åsikt om skillnaden på mäns och kvinnors hjärnor?
– Av evolutionära skäl är kvinnan lyckligtvis skapt för att värna om sina barn. Politiken bör utformas så att de kan göra det. Fäder är inte skapta varken för att föda eller nära bebisar. All nuvarande politik, där två kvinnor kan få assisterad befruktning och män ska vara pappalediga … Det är ett ideologiskt krig mot fadern som inte längre har sin roll i samhället. Som president ska jag skydda familjen där en mor är en mor och en far är en far, säger Éric Zemmour.
»Självklart existerar homolobbyn. Säg mig vilken annan minoritet som har ett sådant grepp om samhället? Jag kommer inte låta en minoritet indoktrinera alla franska barn.«
Éric Zemmour
Zemmour går till val på konspirationsteorin om »det stora folkutbytet« som hävdar att den kristna civilisationen hotas av en »muslimsk invasion«. Han är tror även på den högerextrema idén om »homolobbyn« som sägs diktera samhället med målet att upplösa kärnfamiljen, feminisera män och sexualisera barn.
– Självklart existerar homolobbyn. Säg mig vilken annan minoritet som har ett sådant grepp om samhället? Jag kommer inte låta en minoritet indoktrinera alla franska barn, säger Éric Zemmour.
Bland kandidaterna för socialistpartiet, de gröna och vänsterpartiet Union populaire finns flera som vill stärka aborträtten, förlänga pappaledigheten och andra idéer i den mer progressiva linjen. Men dessa har extremt lågt stöd i opinionen. President Emmanuel Macrons liberala La République en Marche däremot, har störst stöd av alla.
2017 utnämnde den nyvalde presidenten Macron jämställdhet mellan män och kvinnor till mandatperiodens huvudfråga. Han håller fast vid det – Frankrike är till exempel just nu ordförandeland i EU och presidenten lobbar för att skriva in aborträtten i EU:s stadga för de grundläggande rättigheterna. På hemmaplan har dock proteströrelsen Gula västarna och pandemin kommit i vägen för mandatperiodens huvudfråga. Och i den senaste regeringsombildningen 2021 tillsattes traditionella högerpolitiker med värdekonservativa idéer på nyckelroller.
»Under Emmanuel Macrons tid som president har antalet fransmän som anser sig vara höger ökat från 26 till 32 procent.«
Inrikesministern Gérald Darmanin fick exempelvis jobbet trots en pågående rättegång där han anklagades för våldtäkt – och till sist friades. Emmanuel Macron sa att han litade på sin minister efter ett »samtal män emellan« och Darmanin medgav en sexuell relation med den ekonomiskt utsatta kvinna som han sedan, i egenskap av borgmästare, hjälpte få en social bostad. Utbildningsminister Jean- Michel Blanquer blev internationellt känd då magtröjor och korta shorts förbjöds i fransk grundskola. I januari invigde han ett seminarium på det anrika Sorbonne-universitet där han i ett tal sa att han skulle bekämpa »wokeismen« i skolan och nämnde som exempel »antirepublikanska idéer« som postkoloniala studier, intersektionalitet och »cancel culture«. Liknande idéer får stort spelrum i nästan alla politiska partier i Frankrike.
Under Emmanuel Macrons tid som president har antalet fransmän som anser sig vara höger ökat från 26 till 32 procent, enligt en undersökning av OpinionWay publicerad i dagstidning- en Le Figaro. Värdekonservativa frågor som kärnfamiljen som samhällets stomme anses allt viktigare.
Enligt statsvetaren Frédérique Matonti har det skett en förskjutning i fransk politik åt det reaktionära hållet på grund av att ledande medier som Cnews, även kallat Frankrikes Fox News, fokuserar på dessa. Bland annat fick Éric Zemmour fritt spelrum en timme i veckan på bästa sändningstid fram till det att han presenterade sin kandidatur.
– Det har mätbart påverkat samhälleliga värderingar och konsensus. Fortsätter det på samma sätt kan tankar om till exempel aborträtten förskjutas ytterligare den närmsta femårsperioden – vem som än vinner valet, säger Frédérique Matonti till Ottar.
Text Emma Sofia Dedorson
Bild Getty Images