Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Hans Linde. Foto: Daniel Ivarsson
Intervju

Från medvind till motstånd

Han kom från landsbygden i Skåne in till riksdagen, och gick från politiken till civilsamhället. Nu summerar Hans Linde sex år som förbundsordförande för RFSU. Han berättar om några sexualpolitiska bakslag, men desto fler segrar.

Hans Linde. Foto: Privat.

På RFSU:s kansli vid Medborgarplatsen i Stockholm vimlar det av folk. Det är en av de första vårdagarna så solen kikar in genom fönstren på medarbetarna. Kontoret görs redo för flytt. Men i sommar är det inte bara lokalerna som ska bli nya.

– Jag har väldigt blandade känslor inför att lämna, säger Hans Linde när vi slagit oss ned i varsin fåtölj i ett av mötesrummen.

– Det är mycket jag kommer att sakna med den här rollen. Det händer dessutom så mycket spännande saker inom RFSU nu. Många processer är igång som jag kan önska att jag fick fortsätta vara del av. Men bara för att jag lämnar som ordförande betyder inte det att jag lämnar RFSU.

När han 2017 blev vald till förbundsordförande kom han hit direkt från riksdagen. I mer än ett decennium satt han som ledamot för Vänsterpartiet. Steget från partipolitiken till civilsamhället innebar en stor omställning. Men han blev snabbt varse kraften som finns i en stor organisation som RFSU.

– Flera gånger har jag känt att jag haft större möjlighet att påverka här, som förbundsordförande, än vad jag hade som riksdagsledamot, säger han.

– RFSU har en så stark position och en sådan trovärdighet. Det ger också organisationen ett väldigt stort inflytande. Jag tänker inte minst på förändringarna inom sexualundervisningen och den nya läroplanen. I dag ska faktiskt elever få den sexualundervisning som RFSU kämpat för sedan 1933.

Regeringsbeslutet 2021 om en ny läroplan – där frågor om samtycke och frivillighet ska ta större plats inom sexualundervisningen – ser Hans Linde som en av RFSU:s största segrar under hans ordförandetid. 

»Länge har vi kunnat känna att vi haft medvind. Att vi kunnat fokusera på nästa steg framåt, nästa seger. Nu har vi sett en ökande polarisering och därmed också ett ökande motstånd.«

Politiskt har tiden de senaste åren annars varit turbulenta. När han tillträdde 2017 hade Donald Trump just inlett sin presidentperiod i USA, och krafter som motsätter sig aborträtten, transrättigheter och ”genusflum” hade vunnit ytterligare mark.

– Jag kom in som ordförande i ett skifte i sexualpolitiken, säger Hans Linde.

Hans Linde på TV4 Nyhetsmorgon om Trump.

– Länge har vi kunnat känna att vi haft medvind. Att vi kunnat fokusera på nästa steg framåt, nästa seger. Nu har vi sett en ökande polarisering och därmed också ett ökande motstånd. Den konservativa, högerkristna rörelsen i USA som valde Trump är på många sätt den globala motorn i det motståndet.

På vilka sätt märks den ökande polariseringen i Sverige?

– Vi ser det tydligt i debatten om ungas sexualitet. Om unga och porr, och porrfilter. Det märks också i debatten om transpersoners rättigheter och tillgång till sjukvård. Där är klimatet också extremt polariserat. Det är en utmaning för RFSU att lyckas bidra med nyans och kunskap i ett sådant debattklimat.

Hur har det som skett i USA påverkat oss i Sverige?

– Man kan tydligt se att motståndet i Sverige kopierar, ibland ordagrant, det som händer i USA. Det är liksom inte en slump att man plötsligt ger sig på ”Drag queen story hour” i Kalmar. Man kör klipp och klistra från vad republikanerna gör i den amerikanska södern.

Den fråga som stått högst upp på den internationella agendan under Hans Lindes ordförandeår har varit aborträtten. Att högsta domstolen i USA sommaren 2022 upphävde den lag som garanterade rätt till abort i alla stater beskriver, han som abortmotståndarnas största seger på decennier. Samtidigt betonar Linde att det på många andra håll i världen pågår en motsatt rörelse, där fler får rätt att bestämma över sina egna kroppar:

BB-ockupation Sollefteå.

– Det har varit väldigt häftigt att följa utvecklingen mot att abort nu tillåts i Mexiko, Colombia, Argentina, Benin och på Irland. RFSU har varit en liten, men viktig, del i den processen. Jag satt hemma och följde först debatten, sedan omröstningen, i Argentina. Att få se folkhavet utanför parlamentet och hur de firade efteråt var helt fantastiskt. Tänk om man hade fått vara där själv!

Just den festen missade han. Men Hans Linde har varit på plats mitt i den sexualpolitiska kampen både internationellt och här i Sverige många gånger. Flera av hans bästa minnen från åren på RFSU är knutna just till de resor han har gjort.

– Jag har varit med BB-ockupanterna på Sollefteå sjukhus några gånger. Jag blev även inbjuden att vara konferencier när de uppmärksammade två år av ockupation, vilket jag såg som ett fint kvitto på att de ser RFSU som en vän i arbetet. Att se den mobiliseringen, där en hel bygd kämpar för sin förlossningsavdelning, bevisade verkligen för mig att väldigt många människor är beredda att stå upp för våra frågor och våra värderingar.

»Jag var med vid den första Pride-festivalen i Sölvesborg. Att gå in i staden och se folk stå med regnbågsflaggor längs med vägen eller hänga ut genom fönstren. Det gav så mycket kärlek och värme.«

Att RFSU skulle finnas och synas även utanför storstäderna under hans ordförandeperiod var särskilt viktigt för Hans Linde, själv uppvuxen på landet i Skåne. När kampen för människors rätt att leva och älska som de vill tar fysisk form även i mindre kommuner väcker det känslor från hans egens ungdom:

– I somras var jag med vid den första Pride-festivalen i Sölvesborg, säger han.

– Trots det politiska läget på orten var det sölvesborgare själva som sett till att firandet kom på plats. Att gå in i staden och se folk stå med regnbågsflaggor längs med vägen eller hänga ut genom fönstren. Det gav så mycket kärlek och värme.

En person med en regnbågsflagga i bakgrunden
Hans Linde på Sölvesborg första Pride-festival. Foto: Ulrika Hammar

Ja, vad händer inom dig när du får vara med om sådant?

– När jag gick gymnasiet i Trelleborg och precis hade kommit ut kändes det så extremt avlägset att jag skulle kunna få vara i ett sammanhang där jag kände mig som del av en stor rörelse. Hade jag sett något sådant då hade det varit enormt stärkande. Jag hade velat visa den sextonåringen som jag var att det finns en plats där vi är många tillsammans. Det är sådana ögonblick som gör att man orkar och vill fortsätta länge till.

Lite kommer Hans Linde också fortsätta, trots att ordförandeperioden för RFSU nu är slut. Han sitter i styrelsen för den USA-baserade aborträttsorganisationen IPAS och finns även med i en FN-kommission för SRHR-frågor. De sexualpolitiska frågorna ligger nära hjärtat, så på något sätt kommer han att fortsätta sitt engagemang för dem. Men allra närmast ser han faktiskt fram emot att vara lite ledig.

– Jag har anmält mig till en intensivkurs i orientering, berättar han.

– Jag har alltid tyckt om att vara i naturen och brukar säga att jag har ett bra lokalsinne, så jag har tänkt att det är en sport för mig. Sedan ser jag fram emot att fortsätta med min odling. Vi har en innergård hemma i Göteborg som jag lite har tagit över. Det blir fler pallkragar och rabatter för varje år!


Text Sara Martinsson

RÄTTELSE: I den tryckta tidningen (Ottar #2 2023 tema Musik) finns en förkortad version av denna intervju. I den kom en fråga att felaktigt ändras i redigeringen, frågan som är »På vilka sätt märks den ökande polariseringen i Sverige?« blev istället »På vilka sätt märks motståndet mot SRHR i Sverige?«, korrekt version av den frågan samt svaret finns i denna web-version.

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en