Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Abort

”Finns goda skäl att vara orolig”

Varför ville du skriva boken?
– Det finns en okunskap om hur det ser ut i Europa. Många känner till att det sker livsfarliga, illegala, aborter i utvecklingsländerna, men inte att det faktiskt råder abortförbud i vissa delar av Europa. De glöms bort, de här kvinnorna, som är många och går igenom så mycket som är plågsamt, kostsamt och förnedrande. Det ville jag berätta om.

Hur skulle du beskriva situationen för aborträtten i Europa?
– Den är uppenbart hotad, och det är särskilt de senaste tre-fyra åren som det har börjat ske saker. Det handlar både om politiska ledares retorik, om politiska förslag och om konkreta restriktioner, så det finns goda skäl att vara orolig.

Hur anser du att EU tar sig an den här frågan som det är nu?
– I Europaparlamentet finns det visserligen folk som driver på, men på den högre nivån i EU så görs ingenting. Jag tycker att de länder som stöder rätten till abort måste vara tydligare.Som enskilt land kan man ju lyfta frågan och se till att den diskuteras, trots att det faller utanför EU:s mandat att lagstifta om abort.

Var det någon del i den journalistiska processen som var särskilt svår?

– Det är nästan omöjligt att prata med människor på Malta om abort, det är som att komma till en helt annan värld. Det var rätt obehagligt faktiskt.

Text: Kristina Lindquist

Texten är publicerad i Ottar #3 2012. Beställ numret här!

Kom och lyssna! På Bok- och biblioteksmässan 26-29 september arrangerar RFSU och Ottar ett seminarium om aborträtten i Europa med Anna Dahlqvist, RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér, Alex Bengtsson från Expo och Katrina Bergehed från Amnesty. Läs mer här!

Ottar och RFSU:s hela program på Bokmässan här!

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.