Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

Feministisk avhållsamhet

Sarah Delshad skriver om sin vurm för det präktiga, en feministisk 1800­-talsdröm om den duktiga flickan.

Hon är en aning svår. Flexibel, men samtidigt oberoende. Alltid med ett visst behov av att vara människor till lags. Hon trotsar inte i onödan och är ambitiös. Välvårdad och artigt tar hon sina uppgifter på fullaste allvar.

Vi finner henne lite överallt. Den. Fina. Flickan. Eller: Den. Duktiga. Flickan. Som den senaste tiden fått ett uppsving tack vare Birgitta Ohlssons nyutkomna bok Duktiga flickors revansch (Forum 2017). Inom populärkulturen är hon många gånger porträtterad som den tråkiga. Den tillknäppta. Att som uttalad feminist vara Hon antas oftast stå i någon motsättning. Men det många missar är att präktigheten kan vara ett mycket medvetet val, något som stärker henne ur ett feministiskt perspektiv.

»Burman undrade om 1800-talet var på väg tillbaka? Hade det varit för mitt 16-åriga jag så hade 1800-talet mer än gärna fått komma tillbaka.«

Året är 2006. Jag är 16 år, nyfrälst feminist och tror på sexuell avhållsamhet (vilket definitivt inte passerade utan reaktioner). Journalisten Ebba von Sydow är min husguru. Jag läser hennes blogg med stor förtjusning och önskar mig hennes första, väldigt rosa bok Ebbas stil i födelsedagspresent. En bok som skapade rabalder och fick Carina Burman att i Expressen uppmana till läppstiftsuppror: »Unga kvinnor uppmanas att klä sig anständigt, hålla på sig och absolut inte använda rött läppstift. En bok om flickuppfostran från 1800-talet? Nej, bara Ebba von Sydows stilbok från 2006«.

Burman undrade om 1800-talet var på väg tillbaka? Hade det varit för mitt 16-åriga jag så hade 1800-talet mer än gärna fått komma tillbaka. Eller som Ebba herself senare svarade: »Men en liten dos 1800-tal kanske ändå inte vore så dumt? Som motvikt till dagens medieklimat, där trashigt producerade dokusåpor, opererade blondiner och extrema makeovers dominerar?«.

Boken var min bibel som tonåring. Inte för att jag kunde spegla mig i Ebba von Sydow (för det kunde jag onekligen inte som mullig, muslimsk tjej från Gävle) – utan för att jag för en gångs skull kände mig hemma i ett budskap. Bortom sexhets och silikonbröst. Bortom fylla och cigaretter. Ett budskap som var… präktigt. Ett budskap som inte anspelade på sex som ett vapen för att höras och synas som ung kvinna.

»Avhållsamhet förknippades då som nu med en viss nivå av antifeminism (gud hjälpe den unga tjej som i dag självvalt och uttalat strävar efter att inte ha sex före äktenskapet).«

En feminist som samtidigt bejakar rollen som den fina – vilken dröm. Belåtenheten i mystiken över den där oblyga duktigheten. Det var vad Ebba von Sydow symboliserade för mig och det mitt tonårsjag saknade i det offentliga rummet. Där en snäv föreställning om kvinnors frigörelse dominerade, många gånger med ett likhetstecken mellan en stark sexualliberal hållning och befrielse. Avhållsamhet förknippades då som nu med en viss nivå av antifeminism (gud hjälpe den unga tjej som i dag självvalt och uttalat strävar efter att inte ha sex före äktenskapet).

Jag tänker på bloggaren Underbara Clara som, av andra feminister, under en period beskrevs som en feministisk bak-åtsträvare, på grund av sin präktighet. Hennes ord om individuell befrielse bekräftar min tes: »Min generation var ›Sex & the city-normen‹, vi växte upp med det som referens. Att flytta från landsbygden, dricka cocktails på stan och bara prata om killar vore ingen revolution för oss, det vore att göra exakt det förväntade.«

Att inte följa strömmen, utan att gå sin egen utstakade väg, att våga plocka russinen ur kakan. Det finns en enorm feministisk kraft i att inte vara eller göra det samhället förväntar sig av en. En frigörelse i att till exempel kunna välja avhållsamhet.

Präktigheten och duktigheten är sinnebilden av det oväntade valet för mig, det som inte välkomnas eller anses tillräckligt befriat i samhällets ögon. Just därför förtjänar den fina flickan upprättelse. Och just därför bejakar jag henne. Som 16-åring och som 26-åring.

Sarah Delshad är journalist och grundare av plattformen Muslimska feminister som startades 2012.

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell