Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Första personen folkbokförd som ickebinär i Argentina

För första gången har en person folkbokförts i Argentina utan ett juridiskt kön. Ottar fick en exklusiv intervju.
– Jag hade inte väntat mig att få vara med om den här revolutionen, än mindre att spela en roll i den, säger Geronimo Carolina Gonzalez Devesa till Ottar.

Geronimo Carolina, 32 år och läkare som bor i Argentinas fjärde stad Mendoza, har identifierat sig som ickebinär i några år och närt en växande frustration över att inte kunna få id-handlingar som känns rätt. Genom sitt engagemang i aborträttsrörelsen kom hen i kontakt med Eleonora Lamm, biträdande chef för mänskliga rättigheter i Mendozaprovinsens högsta domstol.

– De flesta har inte känt till hur långtgående vår könsidentitetslag är. Den behövde några år på sig att mogna, säger Eleonora Lamm till Ottar.

»Ingenstans i lagen från 2012 står vilka juridiska kön som finns att välja på. Ändå har ingen prövat förrän nu.«

Enligt lagen från 2012 har var och en rätt att få sin könsidentitet erkänd, könsbekräftande ingrepp om personen vill och att identifieras juridiskt med valfritt kön. »Med könsidentitet avses individens inre upplevelse av kön […] som kan sammanfalla eller ej med det kön som tilldelats vid födseln« lyder nyckelmeningen i lagen.

Ingenstans står vilka juridiska kön som finns att välja på. Ändå har ingen prövat förrän nu. Eleonora Lamm hjälpte Geronimo Carolina med en ansökan om att folkbokföras med ett streck i rutan för kön istället för man eller kvinna.

»Min förhoppning är att vi ska bryta ner genussystemet, det finns ju lika många kön som individer.« Geronimo Carolina

– Vi visste att vår ansökan var nydanande och steget var stort. Det krävdes en hel del möten, juridisk argumentation och politisk vilja. Isen behövde brytas. Det slutgiltiga beslutet att tillämpa lagen på rätt sätt togs av guvernören i Mendoza, säger Eleonora Lamm.

Sedan dess har Geronimo Carolina känt ett stort lugn.

– Det var en överraskning att det gick så fort. Folk säger att Mendoza är bakåtsträvande, ingen hade väl trott att det skulle gå igenom här.

De två veckor som gått sedan beslutet har hen blivit intervjuad varenda dag, och gratulerad respektive utskälld i tusentals kommentarer i sociala medier.

– I början var jag lite rädd för all uppmärksamhet. Eleonora hade förvarnat mig om att det skulle bli mycket eftersom det här är något helt nytt, men jag gjorde det ändå, som en form av aktivism. Genom att jag är med överallt får så många som möjligt reda på att de kan göra detsamma.

Flera personer har redan hört av sig till Eleonora Lamm för hjälp. Men många uttrycker också oro för de praktiska konsekvenserna.

– Det är klart att det inte blir lätt. Överallt i samhället krävs en könsidentitet, jag vet ens inte om jag kan köpa en flygbiljett. Men jag har många privilegier som gör det möjligt för mig att ändå försöka, och bra personer som hjälper mig. Jag vill inte oroa mig i förväg, jag bara samlar kraft och försöker lösa problemen vartefter, säger Geronimo Carolina till Ottar.

Förstod politikerna vad de röstade igenom år 2012, en lag som tillåter folkbokföring utan kön?

– Jag tror inte de tänkte på det, säger Eleonora Lamm.

– Lagen blev kritiserad från en del håll för att den påstods hålla fast i det binära, även om vi var några som hävdade motsatsen. Men vi behövde en konkret situation för att bevisa det.

Erkännandet av att lagen är ickebinär öppnar för ett obegränsat antal könsidentiteter. Men det är inte den utvecklingen Eleonora Lamm vill se.

– Att fortsätta lägga till kategorier är att fortsätta skapa onödiga skillnader, säger hon.

En kongressledamot har redan hunnit lägga ett lagförslag om att juridiskt kön ska avskaffas helt.

– Jag tror det är rätt väg, men det hade varit bra att låta det här nya sätta sig och få positiva resultat att hänvisa till. Idén är fortfarande ny, lagstiftarna kanske inte är redo. Så jag är rädd att det kan bli ett steg bakåt i stället för framåt, säger Eleonora Lamm.

»Det är klart att det inte blir lätt. Överallt i samhället krävs en könsidentitet, jag vet ens inte om jag kan köpa en flygbiljett.« Geronimo Carolina Gonzalez Devesa

För Geronimo Carolina är juridiken bara en av många vägar till verklig jämlikhet.

– Min förhoppning är att vi ska bryta ner genusssystemet, det finns ju lika många genus som individer. Många känner sig utanför samhället idag därför att inte ens språket erkänner oss. Vi måste arbeta mer med inkluderande språk för att alla ska kunna känna sig som människor, säger Geronimo Carolina Gonzalez Devesa till Ottar.

Text Kinga Sandén

Bild Privat


Läs mer

En bögkvinna i Buenos Aires

Argentinas nya lag väcker hopp

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.