Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Extra

Experterna svarar

1. Hur många frågor får du?
2. Vilka är det som frågar?
3. De vanligaste frågorna i dag, jämfört med tidigare?

Katerina Janouch. Har en spalt i Expressen.

  1. Cirka 200 brev i veckan, 95 procent på mejl och 5 procent handskrivna.
  2. Alla, jag har folk mellan 12 och 90 som skriver till mig. Jag tror att den äldsta var 93. Mer män sedan internet kom.
  3. Nu är det mer om internet, porrsurfning, internetdejter och långdistansförhållanden. Och så är det mer om sexleksaker, det var det ingen som frågade om för tio år sedan.

Olle Waller. Sexualupplysare med frågelådan kondom.nu. Svarar på frågor i teve, i ”Fråga Olle”.

  1. Jag får ungefär sju, åtta frågor om dagen i min frågelåda.
  2. Mest unga, de flesta är runt 20 år. 60 procent är killar.
  3. Frågorna speglar trender och debatter. När analsex debatterades 1999 kom det många frågor om det, de ser man inte lika ofta i dag. Nu handlar det mycket om hur man ska duga. Och om de har en avvikelse så vill de veta om det är okej. Annars handlar det om hur de ska vara sexuellt, hur de ska vara för att vara bra älskare, om för tidig utlösning. De känner oro över att de förväntas ta initiativ och ta för sig.

Malena Ivarsson. Har en spalt i Aftonbladet.

  1. Mellan 400 och 500 brev och cirka 3 000 mejl om året.
  2. Det är alla, men kanske något fler utifrån landet, inte så väldigt välutbildade. I och med mejlen är det fler män och välutbildade. Många unga och många invandrade svenskar.
  3. Mycket handlar om olust. Sedan är det mycket om g-punkten, och det såg man inte alls förr. Det är också mycket om könssjukdomar, särskilt vid oralsex. Dataporren är det mycket frågor kring och det är ju nytt. Och så mycket om sprut i ansiktet eller inte.

Henrik Tornberg och Karin Oscarsson. Sylvester och Sylvia på nätet.

  1. Det kommer några frågor om dagen.
  2. Klart mest homosexuella, eftersom vi vänder oss till dem. Men även många unga kvinnor som vill veta om analsex.
  3. Tonåringarna ställer många frågor om att komma ut, sen är det många sexfrågor om hur man gör. Även relationsfrågor är ganska vanliga. Och de blir fler och fler. Det kan bero på att gamla frågor om ren sexteknik ligger kvar. Sen är det en del frågor om könssjukdomar.

Maria Bergström Sexualupplysare. Jobbar med RFSU:s frågelåda på nätet.

  1. Vi får nästan 10 000 frågor om året. Vi har en del exempel frågor som ligger ute så andelen frågor har minskat något.
  2. Det är något fler killar än tjejer, men i stort sett jämn fördelning. De flesta är under 25 år, men andelen äldre ökar.
  3. Samhällsförändringen återspeglas i frågorna. I takt med spammejlen om penisförstoring på sista tiden så har det blivit mer frågor om det. För några år sedan kom frågor om hur man rakar sig, men det ser man sällan nu. Det är vanligt att unga killar frågar om prickar på penis och så är det många frågor om riskerna med att smittas av könssjukdomar vid oralsex.

Charlotta von Zweigbergk Veckorevyn.

  1. Jag får ungefär 100 brev i veckan. Vid terminsstarter ökar andelen frågor.
  2. Det är unga människor, de flesta är mellan 20 och 25 år. Andelen killar ökar.
  3. För ett par år sedan var det stringtrosor och analsex, det är det inte längre. Mycket handlar om att inte duga, ha för små bröst, för stora, för smal, för tjock, för blyg. En tråkig trend är att killar verkar må sämre. De verkar ha tagit över tjejernas problem med självförtroende. Sen är det mycket om underlivsproblem. Och om preventivmedel, att vara rädd för att bli med barn eller rädd för att inte kunna få barn.

Rebecka Edgren Aldén

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2005)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.