Europas strängaste abortlag på väg bort
Ett historiskt skifte är på gång på Malta, där regeringen lagt ett nytt lagförslag om att tillåta abort. Allt började med en amerikansk turist.
Andrea Prudente var gravid i tredje månaden när hon drabbades av blödningar. Det visade sig vara en allvarlig komplikation med risk för blodförgiftning. Hon behövde en abort. Men hon var på semester på Malta, landet med en av världens strängaste abortlagar. En amerikansk turist i händerna på läkare som vägrade ingripa så länge fostrets hjärta slog – oavsett risker.
– Vi kunde följa det som hände i realtid eftersom hennes sambo intervjuades i media när de fortfarande var på sjukhuset, berättar Liza Caruana-Finkel från aborträttsorganisationen Voice for Choice på Malta.
BBC, NBC, New York Times och Reuters rapporterade om fallet, under veckan i limbo på Malta och när Prudente till slut kunde ta sig till Spanien för en abort.
»Tidigare var det politiskt självmord att ens lyfta frågan«
Händelsen i slutet av juni förra året blev något av en »game changer« på Malta. En grupp med 135 läkare lämnade in en rättslig protest med krav på översyn av abortlagen.
Andrea Prudente stämde Maltas regering, en rättsprocess som fortfarande pågår. Bara någon månad senare, i november 2022, presenterade regeringen (The Labour Party) ett lagförslag om att tillåta abort vid hot mot kvinnas liv och om hennes hälsa är i allvarlig fara. Förslaget har passerat två av tre omröstningar i parlamentet, ett avgörande väntas komma inom de närmaste månaderna.
– Det är inte radikalt i ett globalt perspektiv, men för Malta är det av stor betydelse. Tidigare var det politiskt självmord att ens lyfta frågan, säger Liza Caruana-Finkel.
– Den praktiska betydelsen blir inte så stor. Det handlar om fall som Andrea Prudente, kvinnor som får cancerbehandling och suicidpatienter. Men det här är första steget mot en bredare legalisering, säger Isabel Stabile, gynekolog och en av de drivande bakom Doctors for Choice på Malta.
Det är ett historiskt skifte, uppenbart för såväl aborträttsrörelsen som motståndarna. Parlamentsledamöter från oppositionen (The Nationalist Party) kräver ändringar i förslaget, med risk för att det vattnas ur.
– De vill bland annat att det ska finnas en lista på godtagbara medicinska tillstånd och att en särskild kommitté med läkare ska ta besluten. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Isabel Stabile.
Debatten är intensiv, inte bara på den partipolitiska arenan. Anti-abortrörelsen utgör vad Isabela Stabile kallar »en mycket högljudd minoritet«. Men bakom dem tornar också en mäktig skugga upp sig – den katolska kyrkan. Det florerar konspirationsteorier om att Andrea Prudentes fall iscensatts av aborträttsrörelsen. Samtidigt syns ett skifte i opinionen. Det tidigare starka stödet för abortförbudet har försvagats.
– Vi ser en mer positiv inställning till att avkriminalisera abort, inte bara bland unga. Den senaste enkäten visade till exempel att 52 procent var för att ta bort fängelsestraffet, säger Isabela Stabile.
Aborträttsrörelsen växer, från att i princip inte ha existerat för fem år sedan finns det nu bland annat Students for Choice, Parents for Choice och Lawyers for Choice.
– För bara några veckor sedan gick också MGRM, Maltas hbtqi-organisation med i Voice for Choice. Det betyder mycket, att vi nu för en gemensam kamp, säger Liza Caruana-Finkel.
Just nu är fokus på att stötta regeringens förslag, allt annat kampanjarbete för aborträtten är pausat. Men Isabel Stabile är otålig. Hon ligger redan ett steg före, övertygad om att förslaget kommer att gå igenom – i alla fall i någon form.
– En tänkbar konsekvens är att motståndarna då kommer att kräva en folkomröstning och det tror jag kommer att gynna oss, säger Isabel Stabile.
Anna Dahlqvist är frilansjournalist och författare.