Kejsarsnitt utan bedövning och avskurna tältdukar som ersättning för mensskydd. Hälsosituationen för kvinnor och barn i Gaza blir värre för varje dag som går.
Med ansiktena stilla, gråvita av damm från sönderbombade hus och kläderna röda av blod sveps de små kropparna in. Över 13 000 barn har mördats sedan Israels krig i Gaza började i oktober, efter Hamas terrordåd. Dag efter dag bevittnar vi det vettlösa bombandet av civila i Gaza.
Alla drabbas i krig, men i Gaza är 70 procent av dem som utsätts kvinnor och barn. Sjukhus som ska vara säkra platser, blir istället direkta måltavlor. Det råder akut brist på läkemedel, vatten och medicinsk utrustning. »Sjukvårdssystemet går på livsuppehållande åtgärder«, meddelade FN-organet UNFPA i januari. »Kvinnor och spädbarn sover på golvet i kylan och berövas där med sina mest grundläggande rättigheter«, säger Aya Sallut, barnmorska på IPPF (International Planned Parenthood Federation).
»Gravida och nyfödda dör av den akuta bristen på sjukvård«
180 kvinnor föder barn varje dag enligt FN, men det finns inga säkra platser att föda på. Kejsarsnitt utförs av läkare som inte har möjlighet att tvätta händerna, utan bedövning i ljuset från mobiltelefoner. Många gravida och nyfödda dör av den akuta bristen på sjukvård.
»Många tvingas riva bitar av tältduk och använda som mensskydd«
Den humanitära, och sanitära, situationen för de 1,9 miljoner människor som är satta på flykt är katastrofal. »Hälsosituationen för kvinnor försämras för varje dag som går. Bindor är nästan helt omöjliga att få tag på«, säger IPPF:s hjälparbetare Wafa Abu Hasheish inifrån Gaza. Risken för infektioner blir stor när många tvingas riva bitar av tältduk och använda som mensskydd, kön till en toalett kan vara dagslång och det kan gå veckor mellan duscharna.
Det finns inget annat än att kräva omedelbart eldupphör. Men vilken typ av diplomati krävs för att få ett stopp på det ofattbara våldet?
Carolina Hemlin och Ida Måwe, Ottars chefredaktörer.