Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension Abort

En envis superhjälte

Ruth Bader Ginsburg i sitt kontor. Bild: Magnolia Pictures.

RECENSION FILM: RBG

Popkulturell ikon och »en skam för amerikanskt domstolsväsende«. Den mångsidiga jämställdhetskämpen Ruth Bader Ginsburgs liv och karriär skildras i dokumentärformat på ett sätt där allt känns möjligt.

RBG är den frustrerande och inspirerande berättelsen om en av jämställdhetskampens främsta ledare. Halvvägs in i dokumentären syns några av Ruth Bader Ginsburgs största beundrare. De väntar ivrigt på att få träffa sin idol och har köpt tröjor med Ginsburgs ansikte på som hon ska få signera. 85-åringen är i dag den mest välkända ledamoten av USA:s högsta domstol, tack vare sin ständiga jämställdhetskamp. Hon är också en populärkulturell ikon. Porträttbilden där hon sitter vid sin ledamotstol har blivit ikonisk. Hon har fått smeknamnet Notorious RBG och Gloria Steinem kallar henne för det närmaste en superhjälte en kan komma.

»RBG är en stark berättelse om en otrolig kämpaglöd och en envis jämställdhetskamp.«

Men alla är inte lika förtjusta. RBG börjar med röster från männen som är hennes motståndare. De kallar henne för »häxa«, »monster« och »en skam för amerikanskt domstolsväsende«. Det är bara början. I 90 intensiva minuter får vi ta del av de absurda hinder som Ginsburg tvingats bemöta under sin långa karriär. Som 23-åring började hon läsa juridik på Harvard. Hon var en av nio kvinnor i en klass av 500 män. Att misslyckas var inte bara ett svek mot henne själv, förklarar hon i dokumentären, utan mot alla världens kvinnor. När hon sedan tog examen var det ingen som ville anställa henne. Att vara kvinna på en juristfirma ansågs vara ett hinder. I stället började Ginsburg tackla rättsfall på egen hand. Hon kämpade för att ensamstående män skulle få föräldrabidrag. Och hon gav sig inte förrän kvinnor och män stod med samma lönevillkor. Hon vann samtliga fall som hon drev.

»När hon sedan tog examen var det ingen som ville anställa henne. Att vara kvinna på en juristfirma ansågs vara ett hinder.«

På senare år har hon varit en av de starkaste rösterna i abortfrågan. När Donald Trump satte sig i Vita huset satte han också Roe v. Wade – lagen från 1973 som gör abort lagligt i hela USA – på spel. Ginsburg har varit snabb med att kritisera presidentens åsikter och lovat att sitta kvar på sin stol fram till 2020 – allt för att Trump inte ska få sin vilja igenom. RBG är en stark berättelse om en otrolig kämpaglöd och en envis jämställdhetskamp. När dokumentären tagit slut känns allting möjligt.

Natasha Azarmi är frilansskribent.

Fler artiklar