Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Efter dödslistan – på väg mot upprättelse

Kasha Jacqueline, ledare för den ideella hbt-organisationen Freedom and Roam Uganda, FARUG.

Ugandiska tidningen Rolling Stone som i oktober publicerade en ”dödslista” där de hängde ut homosexuella med namn, adress och bild publicerade förra veckan nya uthängningar. Strax därefter kom beskedet som landets hbt-rörelse hade hoppats på – en domare gav tidningen order om att stoppa kampanjen.

Den ugandiska tabloiden Rolling Stone måste nu sluta publicera namn och bilder på homosexuella. Beslutet kom från en domare vid Kampalas high court i samband med att tre personer som hängts ut gick dit för att stämma tidningen den 1 november. Nästa utfrågning i domstolen är planerad till den 23 november.

– Det enda sättet att få stopp på detta är att några av oss står upp och säger att nu får det vara nog. Så det är vad jag ska göra nu, säger Kasha Jacqueline, ledare för den ideella hbt-organisationen Freedom and Roam Uganda, FARUG, och en av dem som nu stämt tidningen.

I en hotellobby i Stockholm i slutet av oktober träffar Ottar Rapport Victor Juliet Mukasa. Han har länge varit en frontfigur i Ugandas hbt-rörelse och är på Sverigebesök ett par veckor efter att den första delen av Rolling Stones hatkampanj publicerats. Han berättar att det inte är första gången som en tidning hänger ut honom och sprider lögner.

– Själv är jag inte rädd, för jag har varit i de här tidningarna länge. Men sedan tänkte jag på dem som hängts ut för första gången, de som arbetar i områden där tidningen kan orsaka problem och på dem som inte varit öppna mot sina familjer tidigare. Då blev jag väldigt låg, säger han.

10-r-nov-viktor.jpg

Det var med namn, bild och adresser som Rolling Stone hängde ut en rad hbt-aktivister i början av oktober. ”Hang them” uppmanade tidningen på förstasidan och i artikeln påstods att gayrörelsen är ute efter att rekrytera en miljon barn. För en vecka sedan kom ett uppföljande nummer med ännu fler namn och tidningen har sagt att totalt 100 homosexuella ska hängas ut.

– Vi står upp mot ondskan i vårt samhälle och vår beslutsamhet att avslöja dem är större än någonsin tidigare, sa tidningens redaktör Giles Muhame efter den första publiceringen.

Homofobin i Uganda har ökat
Med den direkta uppmaningen ”Hang them” har Rolling Stone gått längre i hetsen mot hbt-personer än medierna i Uganda tidigare gjort. Victor Mukasa tycker även att tidpunkten förvärrar publiceringen. För bara ett år sedan, i oktober 2009, lades ett lagförslag som skulle kunna innebära dödsstraff för homosexuella fram i det ugandiska parlamentet och homofobin i Uganda har ökat de senaste åren.

››Vi vill se ett tufft dödsstraff.‹‹ Giles Muhame, redaktör på Rolling Stone.

– Det är en dålig tidpunkt just nu att säga åt folk att hänga homosexuella. Det kan lätt hända. Folk är arga på oss, rädda och tycker inte om oss, säger Victor.

På hotellet i Stockholm finns även Biggie Ssenfunka som jobbar för Freedom and Roam Uganda, en organisation med fokus på homosexuella kvinnors rättigheter. Hon fick själv bevittna hur en vän råkade illa ut efter den första publiceringen i Rolling Stone.

– Grannarna kastade sten på hennes hus. Jag åkte dit för att titta till henne senare på kvällen och hon visade mig stenarna som de hade kastat.

Vad hände med henne sedan?
– Hon fick hjälp att ta sig till ett hotell. Sedan fick hon leta efter ett annat ställe att vara på. Nu gömmer hon sig någon annanstans.

Försvarar ”Hang them
Redaktören Giles Muhame har fortsatt att försvara tidningens uppmaning att avrätta homosexuella. Han säger att rubriken ska ses som en uppmaning till lagstiftarna.

– Vi vill se ett tufft dödstraff, säger han på telefon till Ottar rapport.

Muhame använder sig av den retorik som återkommer i hetsen mot hbt-personer i flera afrikanska länder: att gayrörelsen rekryterar barn och är ute efter pengar. Han målar upp homosexuella som ett hot mot den ugandiska kulturen och han säger att publiceringarna ligger i allmänhetens intresse.

– Genom att hänga ut deras namn och adresser vill vi isolera dem och skämma ut dem.

Giles Muhame förnekar också att han äventyrar personers liv med sina publiceringar. Att personer som han hängt ut faktiskt blivit attackerade avfärdar han som lögn.

– De som säger att de blivit attackerade jobbar för homosexualitet, säger han.

Använde Facebook-bilder
Metoderna som Rolling Stone använt för att få fram information om enskilda personer har i sig skapat rädsla och ilska. Bilderna är tagna från bland annat Facebook och eftersom en del av det som skrivits är sådant som bara gått att få reda på i interna sammanhang är det uppenbart att någon inom hbt-organisationerna har försett tidningen med information. Kristna fundamentalister har använt samma taktik tidigare, berättar Victor och han beskriver hur fattigdom och hbt-personers utsatthet i Uganda utnyttjas av motståndarna:

– Där det finns fattigdom finns det personer som kan göra vad som helst för att överleva. Fattigdom är ett särskilt stort problem för hbt-personer. Många kan inte jobba för att de blivit utkastade ur skolan, säger han.

Hopp om förändring
Rolling Stones aggressiva kampanj har skakat den ugandiska hbt-rörelsen de senaste veckorna. Rädslan för vad publiceringarna skulle kunna leda till har varit utbredd. Men domstolens order till tidningen att sluta med sin hätska kampanj visar att kampen som förs av hbt-aktivister i Uganda har framgångar. Domstolen tar upp fallet igen i slutet av november och Victor Mukasa tror att kampen mot de homofientliga medierna kan vinnas. Han har själv lett en kampanj riktad mot medierna i Uganda och han berättar att vissa medier har börjat skriva positivt.

– Det är tuffa och smärtsamma krig, men förändringar sker steg för steg och medierna skiljer sig inte från det andra som vi har att kämpa mot, säger han.

Therese Jacobson
Bild Kasha: EC/CE
Bild Viktor: Therese Jacobson


Läs mer

Ugandan anti-gay measure will be law soon, lawmaker says (CNN.com)

Stöd FARUG via Facebook (facebook.com)

Uganda’s Anti Homosexuality Bill (pdf)

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell