Dokumentär om Zikavirus kan ändra abortlagen i Brasilien
»Vi har anklagats för att använda Zikaviruset som en ursäkt för att ändra på abortlagarna. Så låt oss göra det!« säger aborträttsaktivisten Debora Diniz, på besök i Stockholm.
Den brasilianska aborträttsaktivisten Debora Diniz driver ett rättsmål om att abort ska tillåtas när en kvinna bär på zikaviruset, något som idag är förbjudet i Brasilien. Syftet är att rucka på landets restriktiva abortlagar, där en abort endast är tillåten efter våldtäkt, vid risk för den gravidas liv eller om fostret saknar hjärna.
Den hårda abortlagen är omhuldad i Brasilien. Kyrkan har en stark ställning och presidenten Dila Rousseff har avskaffat det tidigare kvinnoministeriet. I den sittande regeringen finns nu inte en enda kvinnlig minister.
– De manliga politikerna vill inte prata om Zikaviruset. De låtsas som att det inte finns. Som att det kommer att gå över och försvinna av sig själv, säger Debora Diniz.
Om den gravida eller dennes partner har var sjuka i zikaviruset löper fostret risk att få mikrocefali, som inebär att hjärnans tillväxt störs och kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning. (Läs mer här)
Debora Diniz är professor i juridik vid Brasiliens universitet och grundare till den ideella organisationen Anis, som jobbar med sexuella och reproduktiv hälsa och rättigheter i landet. Det är via Anis som Debora nu går till högsta domstolen för att försöka få till ett undantag i den annars strikta abortlagen.
– Vi har anklagats för att använda Zika som en ursäkt för att ändra på abortlagarna. Så låt oss göra det! sa hon när hon besökte RFSU:s förbundskansli.
Tack vare ett samarbete med juristerna i »National Association of Public Defenders« kan Anis nu kräva: tillgång till information om zikaviruset för alla, en bättre tillgång till ett brett utbud av preventivmedel, samt laglig abort i de fall där en gravid person är infekterad av zikaviruset. Fallet kommer att tas upp i högsta domsolen i juni. I allra bästa fall kan det leda till ett preliminärt domslut och då blir abort lagligt under dessa förutsättningar redan följande dag. Chansen är dock dessvärre liten, tror Debora Deniz.
Läs Ottars reportage Vi vill väcka Brasilien. Zikaviruset har tänt abortdebatten.
»De manliga politikerna vill inte prata om Zikaviruset. De låtsas som att det inte finns.«
När frågan ändå kommer upp, som nu inför OS i Rio de Janeiro i sommar, är rekommendationerna från WHO till de män som besöker landet ganska märkliga, anser Debora: »Ha inte sex när ni besöker Brasilien. Om ni ändå har sex, ha inte oskyddat sex med er partner på sex månader efter att ni kommit hem ifall ni vill bli gravida«.
Zikaviruset överförs nämligen inte bara från mygga till människa och från kvinna till foster utan även sexuellt. Det räcker alltså inte med att en gravid kvinna skyddar sig själv, även hennes partner måste undvika myggen. Och det är här problemet uppstår: Det finns vare sig profylax eller botemedel mot Zika.
Enda sättet att skydda sig är att undvika att bli myggbiten. Och fattiga kvinnor har vare sig råd med de dyra myggmedlena, eller att stanna hemma från jobbet för att hålla sig inomhus. Just dessa kvinnor har också svårast att skydda sig mot oönskade graviditeter.
– 82 procent av kvinnorna som fött barn med mikrocefali lever i fattiga områden. De är lågutbildade och har inte tillgång till rätt information om vare sig Zika eller preventivmedel, berättar Debora.
»Det räcker alltså inte med att en gravid kvinna skyddar sig själv, även hennes partner måste undvika myggen.«
Debora Diniz har följt några gravida kvinnor i en ny dokumentärfilm. Tanken är att den ska öka allmänhetens kunskap om vad zikaviruset i kombination med den restriktiva abortlagen får för följder. Förhoppningen är att den ska visas för ledamöterna i Högsta domsolen inför rättsfallet.
– Det är omöjligt att hitta en kvinna som vill säga att hon önskar att hon inte hade fött sitt barn. Men filmen visar ändå på konsekvenserna. För kvinnorna, för barnen och för samhället, säger Debora.
»Det är inte alltid lätt för oss aborträttsaktivister att samarbeta med handikapporganisationerna. Men nu måste vi det.«
Efter filminspelningen kom Debora i kontakt med flera kvinnor vars barn har mikrocefali. De har startat upp chattgrupper på WhatsApp där de delar med sig av sina utmaningar av att ha ett barn med funktionsnedsättningar. De skickar uppmuntrande bilder och texter till varandra löpande, skriver om sorgen, men också glädjen kring sina barn.
– Det är inte alltid lätt för oss aborträttsaktivister att samarbeta med handikapporganisationerna. Men nu måste vi det. Vi är bägge organisationer som baseras på mänskliga rättigheter och som vill minska skadeverkningar av epidemin, avslutar Debora..
Text och bild Ulrika Hammar
Länk till filmen Zika – the film på youtube.
Läs mer
Vad vet du om zikaviruset? Fakta RFSU.
»Vi vill väcka Brasilien« (Ottar)