»Det är ett mansproblem«
Vem är sexköparen? Vi frågar Simon Häggström, gruppchef vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, som sedan 2009 arbetar med att gripa sexköpare, hjälpa utsatta sexsäljare och avslöja organiserad människohandel.
Vem köper sex i Sverige i dag?
— 99 procent är män. Mer än så går inte att generalisera, alla sexsäljare bär på sin egen historia. Det finns kvinnor som köper sex, men under de 17 år som sexköpslagen funnits har inte en enda
kvinna dömts för sexköpsbrott. Det här är i första hand ett mansproblem. Den »vanliga « sexköparen skiljer sig från andra brottskategorier, säger Simon Häggström.
— Det är män som i övrigt är helt skötsamma, som inte ens skulle snatta på Ica, men som tycker att köpa sex är helt ok. De är oftast inte kriminellt belastade, kanske någon fortkörning.
Varför köper man sex?
Simon Häggström refererar till forskaren Jari Kuosmanen som delar in sexköparna i tre kategorier: Den första är »Allkonsumenten«, som kollar mycket porr på internet och sedan går över till sexköp men har »tappat kontrollen«. Sen finns »Relationssökaren«, den ensamma ungkarlen som inte hittar andra vägar till sex.
— Men den absolut största kategorin är »Kompletteringsköparen«, den vanligaste vi möter. Han är gift eller har flickvän, men vill av olika anledningar »komplettera« sitt sexliv. Det kan handla om sexuella fantasier eller vara »en spännande grej«. De ser inte sitt beteende som något stort problem.
Vad är en vanlig reaktion hos den som blir tagen på bar gärning?
— Man blir ångerfull, men inte på riktigt. Ingen tänker på kvinnan som sålt sex i den situationen, alla tänker på sig själva, och att deras familj inte ska få veta något. Vissa börjar slåss med oss, andra försöker springa därifrån, en del börjar gråta. De säger att vi har förstört deras liv, att vi inte förstår varför de köpt sex. De gör sig till offer.
— Jag tror att många förstår att den här 18-åriga kvinnan från Rumänien som inte kan prata svenska är utsatt, men de skiter i det. Vissa blir också upphetsade av att se utsattheten.
Har inställningen till sexköp förändrats sedan sexköpslagen infördes?
— Det är jag helt övertygad om. I Sverige förstår många prostitutionens mekanismer, att det ofta är utsatta personer.
Simon Häggström säger att sexköpslagen ska verka som en barriär för människohandlare.
— Det finns en minoritet av de som säljer sex som är emot sexköpslagen och som säger att de gör det av fri vilja, men då måste man förstå att sexköpslagen infördes inte främst för dem. Polisen informerar om hjälp och stöd för att sluta sälja sex till alla de möter i dessa sammanhang.
— Är du svensk medborgare finns ett gott skyddsnät, men kommer du inte från Sverige så faller du oftast utanför socialtjänstlagstiftningen och då är hjälpen beroende av frivilligorganisationer. Det måste till större sociala insatser för de kvinnor som kommer från andra länder och vill ha hjälp, säger Simon Häggström.
— De som hävdar att de säljer sex av egen fri vilja låter vi vara, vi fokuserar på köparna till de kvinnor som vi misstänker är utsatta.
En undersökning från 2012 visar att fler unga killar än tjejer har erfarenhet av sex mot ersättning. Är det något polisen sett?
— Det är sannolikt många fler än vad vi tror, och pojkar kan vara minst lika utsatta som tjejer. Polisen har inte prioriterat spaningsarbetet mot utsatta pojkar som säljer sex så som vi borde gjort, men jag hoppas vi är på rätt väg nu.
Text och bild Carolina Hemlin
I maj kommer boken Skuggans lag — en spanares kamp mot prostitutionen ut, baserad på Simon Häggströms erfarenheter från prostitutionsgruppens arbete.
Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!
Trevlig läsning!
Läs mer
Den outforskare torsken – essä om sexköparen av Rebecka Lennartsson