Atilla Yoldas om varför antifeminism rotar sig allt mer bland unga män i Sverige.
»Feminism är för vänsterextremister och svaga män«. Killen framför mig, mitt i sin första termin i gymnasiet, smålog när han uttalade orden.
Det här kommer bli ett långt samtal, tänkte jag och tog ett djupt andetag. Det ingår i mitt uppdrag som föreläsare på skolor att ha dessa långa samtal. Men stundvis blir de enspåriga.
Ämnet jag oftast pratar om är anti-machokultur. Strävan är att nå fram till unga, i synnerhet pojkar, killar och unga män, med budskap om jämställdhet och vårt ansvar att ta hand om varandra. Oftast går det bra. Vi förstår varandra, hittar common ground och det efterföljande samtalet blir relativt friktionsfritt. Samtidigt är motståndskraften rotad.
Och jag känner igen språket. Den mer radikala antifeminismen har vuxit sig starkare under de senaste åren. Det går hand i hand med en studie som Göteborgs universitet släppte 2022: »Det är inte den äldre generationen utan unga män som har svårast att acceptera ökade rättigheter för kvinnor.«
»Tills vi kliver över jämställdhetens mållinje behövs feminism som verktyg, vare sig Jimmie Åkesson vill eller inte.«
Det handlar om en svepande kraft genom hela Europa, där Sverige sticker ut. Att unga män kan uppleva kvinnors framfart som »orättvis och hotfull« och att gapet mellan svenska kvinnors och mäns syn i den här frågan placeras bland topp 10 i EU.
Så, varför sticker vi ut? Varför möts jag regelbundet av småleende unga män som uttrycker syrliga åsikter om feminism och jämställdhet på skolor runtom i vårt land?
Orden repeteras: »För mig är feminism förknippat med vänsterextremism«.
Den här gången hör jag dem från Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson. Klippet, som till och från får nytt liv och sprids i sociala medier, dök upp i mitt flöde nyligen. Partiledaren blir fnissigt och lättsamt intervjuad av influencern Margaux Dietz i Partitempen inför valet 2018 och SD har själva delat klippet.
Hans ståndpunkt är föga förvånande i och med att den går i linje med tidigare uttalanden som »jag kommer aldrig kalla mig feminist« eller resonemang där Åkesson gör tydlig skillnad på feminism och jämställdhet.
Låt oss vara tydliga. Ännu en gång. Det finns inget »extremt« – eller ens partipolitiskt – i att kräva något så grundläggande som att vårt samhälle ska sträva efter jämställdhet.
Och feminism är inget mer eller mindre än den rimliga benämningen för den strävan – eftersom kvinnors rättigheter måste matcha mäns i teori och praktik. Tills vi kliver över jämställdhetens mållinje behövs feminism som verktyg, vare sig Jimmie Åkesson vill eller inte.
»Vad ska vi kalla strävan att systematiskt skylla alla former av ojämställdhet på invandrare, om inte extremism?«
Och när vi ändå är inne på begreppet »extremt«: Vad ska vi kalla strävan att systematiskt skylla alla former av ojämställdhet på invandrare, om inte extremism?
Jimmie Åkesson pekar oförtröttligt med hela handen mot människor som kommit till Sverige som den absoluta och exklusiva förklaringen till dessa problem, för att i nästa andetag sprida konservativa värderingar och antifeminism.
Det är extremt.
Men att Jimmie Åkesson har mage att om och om igen sprida en fultolkad och missvisande bild av feminism handlar om något större än hans personliga bakåtsträvande åsikter.
• Det handlar om killen som stod framför mig på gymnasieskolan.
• Det handlar om tjejerna som berättar att de drabbas av sexistiska kränkningar, trakasserier och övergrepp.
• Det handlar om de unga männen som känner sig hotade av tjejernas givna rättigheter. Partiledarens ord sprids genom dessa unga män. Den kraftfulla vågen av högerpopulism, högerextremism och konservativa värderingar i Europa rotar sig hos våra killar i Sverige.
Vågen går hand i hand med trender bland unga som »soft girls« (att tjejer och kvinnor ska återgå till 1940-talets hemmafruideal) eller inspiration från män som Andrew Tate som radikaliserat miljontals pojkar, killar och män i machokultur och sexism.
Vuxna män sprider skitsnack och vi andra får ta hand om konsekvenserna – när orden repeteras bland ungdomarna. De sprids och blir till solida attityder. Attityderna omvandlas till handling. Handlingarna sårar, hämmar, segregerar, skadar och dödar.
Det är DU som är extremisten, Jimmie Åkesson.
Atilla Yoldas är journalist, aktivist och föreläsare.