Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage Kroppen

Den stora texten om analen

Allt vi äter kommer förr eller senare ut. På samma ställe där många människor har sex. Så hur hanterar vi det? Ottar djupdyker i rövens dubbla funktioner med hjälp av en dietist, en sjuksköterska, en sexolog och en aktivist.

De allra flesta vill över huvud taget inte tänka på analens andra funktion när de har sex i den. De som praktiserar analsex kan – helt ovetenskapligt – indelas i två grupper: »team lavemang« som spolar ur ändtarmen innan sex, och »team kör på« som tycker som skidlegenden Stenmark: »de ä bar å åk«. Stilar och strategier diskuteras sällan av andra än de närvarande i varje situation. När det väl tas upp i olika nätforum märks det att ämnet omges av tystnad, gissningar och myter.

Inför den här artikeln var det svårt att få tag på en medicinsk expert. Hos fem universitetssjukhus fick våra frågor om lavemang två nej, en hänvisning till sexolog och två till preventionsmottagningar för män som har sex med män. Det visar tydligt hur utbredda fördomarna och okunskapen är om vem som har analsex och hur.

Folkbildning är ett skitigt jobb, men någon måste ju göra det. Ottar djupdyker i rövens dubbla funktioner med hjälp av representanter för de olika inställningarna, en dietist, en specialistsjuksköterska, en sexolog och en aktivist.


TEAM »KÖR PÅ« Alex: »Jag vill inte tvätta min kropp steril«

38-åriga Alex som bor i en stad i södra Sverige, penetrerar rumpor och blir penetrerad, med dildos, händer och tungor.

– Eftersom jag har blivit socialiserad som kvinna, även om jag inte definierar mig så, har jag fått höra att inget ska lukta. Slem är äckligt, mens är äckligt, man ska inte ha kroppsvätskor, fisa, låta eller vara konstig. Men jag vill inte tvätta min kropp steril. Utan här kommer lite blod ibland, och flera olika vätskor, och här borta finns lite bajs och prutt.

Förr tyckte Alex det var jobbigt om det skulle råka komma ut lite.

– Jag var mycket mer tillåtande mot andras kroppar än mot mig själv. Sedan dejtade jag en person som var jävligt shameless och inte brydde sig alls, och det gav mig lite… skit samma, det kan hända, det är inte så farligt.

»Jag var mycket mer tillåtande mot andras kroppar än mot mig själv. Sedan dejtade jag en person som var jävligt shameless och inte brydde sig alls, och det gav mig lite… skit samma, det kan hända, det är inte så farligt.«

Trots allt föredrar Alex att slippa det.

– En smart idé är en speciell dick till rumpan, helt rund och slät utan textur som saker kan fastna i. När olyckor någon gång sker brukar ingen säga något.

– Om jag tar ut en leksak och det är något på den brukar jag ta ett papper och lägga bort den eller gå och skölja av den. Och om man ska snacka om det så får det vara med vett och etikett och god ton. Och inte skamma.

Är bajs extra känsligt?

– Jag tror det. Det är kopplat till så mycket, till smuts, och en liten plutt kan lukta ganska mycket. Ingen tycker att bajs är fräscht. Och de som gillar det gör det just för att det är lite äckligt och tabu.


Dietisten Alexandra Vulcan: »Den stora måltiden kan ni ta efteråt«

Om du vill optimera analen för en sexdejt bör du ha koll på hur du äter. Och när.

– Den stora måltiden kan ni ta efteråt, säger Alexandra Vulcan, dietist specialiserad i gastroenterologi på Skånes universitetssjukhus.

När vi äter sätter det igång tarmrörelserna. Mycket mat (och alkohol och kaffe) blir mycket tarmrörelser. Finns där något då så kan det vilja komma ut precis när något annat vill komma in.

Det finns så mycket dåligt som tarmar kan hitta på. Som förstoppning. För att undvika det är det bra att öka intaget av fibrer och vatten. Fast fibrerna kan också ge gaser.

– För dem som upplever att de har mycket gaser kan det funka bäst med fibrer från rotfrukter och grönsaker, säger Alexandra Vulcan, som också tipsar om gröna bönor och ärter.

Är du gasig av dig gör du annars klokt i att undvika baljväxter, kål, bröd med hela korn och sötningsmedel som xylitol. Varje tarm är unik, men de gillar alla regelbundenhet. Vill du optimera för ett visst tillfälle så satsa på säkra kort, menar dietisten.

– Testa inte en massa nya grejer utan ät det gamla vanliga som du vet funkar. Den som har avföring ofta kan tänka några timmar tillbaka, den som har sällan ett dygn
tillbaka.

Men Alexandra Vulcans viktigaste råd är detsamma som i varenda frågespalt: slappna framför allt av.

– Det är viktigt att äta i lugn och ro, stress kan påverka tarmen mycket. Och känner man efter och funderar för mycket, då blir man kanske konstig i magen av det.

»För dem som upplever att de har mycket gaser kan det funka bäst med fibrer från rotfrukter och grönsaker.«

Illustration: Michelle Eismann.

Sexologen Robert Jacobsson: »Det farligaste är om det väcker skam«

Robert Jacobsson är sexolog, och får en hel del frågor om bajs.

– Ganska många är nojiga kring hur de ska förhålla sig till bajset. De tänker att det ska ske missöden i sängen eller är rädda att de ska lukta om de blir slickade.

Hans råd är att lita på kroppen. Är du inte bajsnödig så kommer det förmodligen inget.

– Man kan också trycka in ett finger på sig själv och känna efter om man är osäker, säger han.

– Men jag tror de flesta som haft analsex under många år har stött på något missöde. Och det farligaste är om det väcker skam. Om du tycker det är jobbigt, ta med sexpartnern in i duschen, benämn det som hänt och avdramatisera. Så det inte fastnar och blir en skitjobbig blockering, säger han.

»Jag tror de flesta som haft analsex under många år har stött på något missöde.«

– Och skulle det komma över lakanen så skölj av dem direkt så blir det lättare att bli av med.

I mycket porr används analen på helt andra nivåer i både omfång och intensitet än de flesta dödliga någonsin är med om. Ändå syns inte minsta bruna spår.

– Allting är väldigt ansat, med väldigt lite hår och kanske blekta rövhål. Man ser aldrig något före eller efter, och absolut inga fekalier. Men jag tror människor är medvetna om att de har sköljt sig mycket innan och att porren är en gestaltning av fantasier.


Sjuksköterskan Mari Dahlberg: »Ett litet vattenlavemang kan man göra varje dag«

En vanlig myt om lavemang är att det skulle vara skadligt, berättar Mari Dahlberg, specialistsjuksköterska på Bäckenbottencentrum vid Skånes universitetssjukhus.

– Ett litet vattenlavemang kan man göra varje dag, det är inte farligt. Vanligt 37-gradigt vatten är det skonsammaste för tarmen, säger hon.

De lavemang som enligt Mari Dahlberg är smidigast liknar en ballong som rymmer en deciliter med en utbytbar pip som man för in. Kruxet är att de inte säljs fritt.

– Vi skriver ut dem som hjälpmedel, men man får inte remiss till oss utan att man besväras av tarmdysfunktion. Det hade varit välkommet om de kom ut mer på apoteken.

Sexbutiker säljer liknande system, men dem känner inte Mari Dahlberg till och de är inte medicinskt testade. På apoteken säljs däremot enliters lavemangspåsar fritt.

– Det räcker om man låter tre till fem deciliter gå in, men trycket blir bättre om man fyller påsen och håller den ovan axelhöjd, säger Mari Dahlberg.

»Ta lavemanget några timmar i förväg för att slippa en sprutande överraskning under gång, och för att försäkra dig om att allt kommer ut, sitt på toa på huk eller med fotpall, luta dig framåt, krysta, bukandas och slappna av.«

Hon tipsar om att testa stora lavemang ett par gånger innan skarpt läge, så att du vet hur din kropp reagerar. Ta lavemanget några timmar i förväg för att slippa en sprutande överraskning under gång, och för att försäkra dig om att allt kommer ut, sitt på toa på huk eller med fotpall, luta dig framåt, krysta, bukandas och slappna av.

– Använd bukmuskulaturen ungefär som när du blåser ut rejält så tömmer du tarmen bättre, säger Mari Dahlberg.

Om du är opererad i området, har mycket tarmfickor eller är över 50 år rekommenderar hon att konsultera husläkare innan du tar större vattenlavemang.

Hon avråder från receptfria mikrolavemang som Microlax, Toilax och Klyx.

– De har en aktiv substans som kan svida och irritera slemhinnan, och de slår ut det egna signalsystemet. Till slut kan man bli beroende av dem för att kunna tömma tarmen.

Illustration: Michelle Eismann.

Aktivisten Bruna Kury: »Jag ifrågasätter normen att vara ren och tillgänglig«

Med en ståpump som annars brukar användas till luftmadrasser pumpar Bruna Kury upp vatten ur en glaslåda, ett akvarium. Sedan drar hon sin lilla trosa åt sidan, stoppar upp slangen i rumpan och pumpar in vattnet.

På ett litet galleri i Buenos Aires visar den brasilianska postporr-konstnären sin performance. Den queera delen av stadens konstavantgarde sitter på borden och golvet i den mörka lilla hörnlokalen.

Bruna Kury tar ut slangen och börjar spruta i omgångar ner i akvariet. Hon stönar lite av ansträngningen. Små korvar lägger sig och flyter på ytan.

Efter en stund slår lukten som en vägg mot våra ansikten. Folk börjar se desperata ut men sitter kvar som förstenade. Bruna Kury skickar upp bajsvattnet i ändtarmen igen och sprutar ut på nytt.

»Det sägs om postporr-genren att den är aggressiv för att den ibland skapar äckel i stället för upphetsning. Men jag vill avstigmatisera kroppen och lyfta fram samhällets aggressivitet och diskriminering.«

Aktivisten Bruna Kury. Foto: Paul Castellos

När performancet är över kastar sig galleristen fram till ett fönster och slår upp det samtidigt som hon säger några vagt sammanfattande ord medan Bruna Kury ursäktar sig fram till toaletten.

– Jag såg att de led av lukten, men när det kallas konst accepterar folk saker de aldrig skulle tolerera annars. Det är ironiskt för jag ser det inte som konst utan som aktivism, säger Bruna Kury efteråt.

Hon har gjort andra performances på gatan med ofrivillig publik.

– Det sägs om postporr-genren att den är aggressiv för att den ibland skapar äckel i stället för upphetsning. Men jag vill avstigmatisera kroppen och lyfta fram samhällets aggressivitet och diskriminering.

Hon vill rikta blickarna mot något som annars sker i tysthet, långt från sexpartnerns eller porråskådarens blick – och näsa.

– Jag ifrågasätter normen att vara ren och tillgänglig. Bajset är en del av oss men tabu, precis som svett, blod och kräks. Flera sa till mig efter performancen att de inte hade fotograferat av hänsyn till mig, men det är inte jag som har problem med det jag visar.


TEAM »LAVEMANG«,Teo: »Det är skönare utan bajs«

Teo, 30 år, gillar känslan att han förbereder sig för sin flickvän när han tar lavemang.

– Fast jag gör det kanske mer för min egen skull. Det är skönare utan bajs som skaver, men det är också smidigare rent praktiskt. Jag vill inte få fläckar på lakanen eller känna äcklig lukt. Det är viktigt för mig att det känns odelat sexigt, säger han.

– Men man kan ju aldrig vara hundra procent säker. Det måste vara okej att det kan finnas bajs i rumpan.

Var tredje vecka besöker han flickvännen som bor i en annan del av Sverige. Inför det tar han lavemang på flera liter.

– Jag gör det i duschen stående på alla fyra, då kan jag slappna av och magen kan expandera. Jag vickar lite på kroppen, låter det gå in i omgångar och tar pauser så musklerna slappnar av. Efter det väntar jag i några timmar och tar ett till lika stort, och så går jag på toa i omgångar. Sedan känner jag mig ren och fräsch, säger Teo.

Ibland blir han yr eller får lite kramper. Det tar tre-fyra dagar innan han bajsar igen.

– Från sjukvården säger de att man inte ska göra det för ofta, men jag litar mer på erfarna bdsm-utövare. En läkare på vårdcentralen sa åt mig att man inte ska ha analsex alls för att det är ohälsosamt.

»Om någon fiser medan man har sex säger man ju inte heller »oj vad det luktar«, eller om fläsket smackar ihop så nämner man inte det.«

Teo gör så stora lavemang dels för att vara ren i flera dagar, dels på grund av dåliga erfarenheter av mindre sköljningar.

– Risken är att det som finns längst in bara blir lite klibbigt och börjar röra på sig. Man tror man är säker och fräsch och sen kommer det klibbigaste värsta.

Han grimaserar vid minnet av en sådan gång.

– Vi var mitt uppe i funky tajm. Jag stod böjd över en säng och hon satte på mig med en strap-on. Plötsligt hörde jag SHIT bakom mig. Det vill man ju verkligen inte höra i det läget.

Hans partner rusade iväg för att svabba av sig. Teo var fastbunden.

– Så där stod jag med blött bajs rinnande nerför benet. Det funky tajmet var ju avbrutet, så att säga. Jag kände mig jätteliten och osexig. Vi la oss och kramades och hon tröstade mig och sa att det var okej.

När det över huvud taget är möjligt tycker Teo att etiketten påbjuder att låtsas som ingenting vid missöden.

– För att slippa avbryta eller ta in avtändande faktorer. Om någon fiser medan man har sex säger man ju inte heller »oj vad det luktar«, eller om fläsket smackar ihop så nämner man inte det, säger han.

– Vi är inte perfekta, har inte perfekta kroppar, men vi kan låtsas det en liten stund.

Kinga Sandén är frilansjournalist bosatt i Buenos Aires.


Läs mer

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.