Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Illustration: Ruhani Islam
Nyheter Sexualitet

#BookTokig

Tiktoks eget litteraturfenomen får unga att rusa till bokhandeln. Böckerna som diskuteras är ofta erotiska, men ibland även våldsamma och misogyna. Ottar lyssnar in röster om världens snabbast växande virtuella bokklubb.

#BookTok är fenomenet som gjort det trendigt att läsa. Hashtaggen har över 103 miljarder visningar på appen Tiktok. Användarna delar med sig av videor med välordnade bokhyllor, recensioner – och alla de stormande känslor som uppstår under läsningen. BookTok är brett, både gamla klassiker och nyproducerade romaner ryms. Men framför allt är litteraturkanon ofta morbid och mörk, förbjuden och erotisk.

En subkultur kallas för Romance. Det handlar, inte helt långsökt, om kärleksrelationer. Knepiga förhållanden och passionerat sex. Men den som framställs som »Mr. Charming« i böckerna det tipsas om är i många fall allt annat än respektfull mot sina partners.

»De är inte skrivna för de 11-14 åriga tjejer som läser dem, utan för äldre.«

Ella Nilsson

– I en av de mest populära böckerna Det slutar med oss är det första en senare våldsam kille säger till en tjej:»Jag har velat knulla dig hela tiden«,och det ska framstå som något fint, säger Ella Nilsson, 21, som jobbar på bokhandel och följer BookTok.

— Nästan samtliga böcker marknadsförs och kategoriseras för en yngre målgrupp än vad innehållet reflekterar. De är inte skrivna för de 11-14 åriga tjejer som läser dem, utan för äldre. De erotiska inläggen på BookTok går under hashtaggen #smut, en beteckning som länge använts i sociala medier, till exempel på bloggportalen Tumblr. Smut-taggen kan fylla ett behov, menar Ella Nilsson – läsarna är generellt väldigt unga på Tiktok och har inte så mycket kunskap om sex. Det blir förbjudet, spännande och kanske till och med lärorikt.

– BookTok kan ge en fin utvecklingsmöjlighet för tjejer att utforska sina sexuella gränser, vilket länge varit tabubelagt. Annan »porr« är ju ofta utformad mer för killar, säger Ella Nilsson och tillägger:

– Men det problematiska är att böckerna inte är skrivna för att barn ska reflektera kring frågor om sex och porr.

Sara Olsson, sexrådgivare och litteraturvetare

Sara Olsson är sexrådgivare, litteraturvetare och författare. Hon håller med om att det finns risker med BookTok. Framför allt om läsningen blir för nischad, eller om den unga sitter ensam med sina känslor. Men hon tycker att läsning i sig är något bra – även om historierna kan vara destruktiva.

– Med läsning finns det fler positiva än negativa effekter. Fantasin ökar, stressnivån sänks, empatin utvecklas, en lär sig att sortera saker och ser konflikter, vilket ger ett sätt att förhålla sig till det man läser, säger Sara Olsson.

»Det blir förbjudet, spännande och kanske till och med lärorikt«

I sitt arbete som sexrådgivare utgår hon ofta från de berättelser klienten tar till sig i sin vardag. På mottagningen möter Sara Olsson en del ungdomar, och utifrån vad hon observerat så påverkas ungas sexualitet inte negativt av vad de tar del av i Romancekategorin.

– Det handlar snarare om en»medveten läsning« där fokus ligger på reflektion och diskussion kring »vad är det är jag läser« och »hur reagerar jag«. Men då behöver man både känna känslan, ta tag i den och lära sig att hantera den.

Går det att som ung reflektera, även om litteraturen är anpassad till en annan målgrupp?

– Ja, det är inte målgruppen som är viktig, utan vilka känslor som uppstår. Något jag sett är att de bokrecensioner som läggs upp på BookTok ofta är baserade på just känslor, och inte det litterära i sig, säger Sara Olsson.

Å andra sidan finns en risk om barn och unga känner sig ensamma och saknar förmåga att hantera sina känslor på egen hand. Därför är det viktigt att som vuxen hålla koll på vad barn läser, för att kunna samtala om de känslor som uppstår.

– Destruktiva berättelser är inte onda i sig, utan det handlar snarare om att hitta en balans mellan olika berättelser. Om allt blir destruktivt och mörkt, påverkar det såklart på ett mer negativt sätt.

– Men BookTok är egentligen ganska blandat, det är ju inte bara Romance utan också Fantasy och Feelgood-böcker som avhandlas, säger Sara Olsson.

Till bokhandeln Ella jobbar i kommer många unga tjejer – eller deras föräldrar – och köper böckerna utan att veta vad de egentligen handlar om.

– Jag tycker att de flesta böckerna i kategorin är skadliga, dels för att de skildrar våld så explicit, som ofta saknar samtycke. Och för att de ger en missvisande bild av sex och relationer, och att sexscenerna sällan handlar om kvinnors njutning.

Hon ser det också som ett problem att Romance-litteratur väldigt sällan handlar om samkönade relationer.

Bild Ruhani Islam

– Nästan alltid är det en tjej och en alfakille. Och genomgående finns inslag av sexuellt eller psykiskt våld. Sara Olsson vill nyansera bilden:

– Även om den kvinnliga njutningen kanske inte är i fokus i den enskilda berättelsen kan den väcka lust för den som läser, och den typen av berättelser har en enorm effekt på hur man redan som ung kan jobba med sin egen njutning.

Hennes förhoppning är att de unga tjejer som håller till på appen ska fortsätta med sin läsning, för att sedan upptäcka att det finns annan litteratur – kanske utanför BookTokskanon – där kvinnors njutning och samtycke får ta plats.


Text Clara Wanders

Bild Ruhani Islam

Fler artiklar

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.   

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.