Bishnu är först med tredje kön i passet
Som första svenska tidning träffar Ottar.se Bishnu Adhikari, 22, Nepals första medborgare som fått registrera ett id-kort med ett tredje kön. Men kampen för identiteten var lång och framtiden fortfarande osäker.
Bishnu Adhikaris inplastade nepalesiska id-kort ser ut som alla andras i 30-miljonersnationen: blått tumavtryck, foto, namn och ålder. Men det finns en avgörande skillnad. I rutan avsedd för kön står det varken man eller kvinna, utan ”tredje”.
– Att få ett id-kort med ett tredje kön registrerat var den största segern i hela mitt liv, men för den lyckliga känslan har jag fått kämpa, säger 22-åriga Bishnu Adhikari och knackar med id-kortet mot träbordet på Central Café i Katmandu.
När Nepal ska räkna sin befolkningsmängd i maj 2011 kommer ett tredje kön att debutera i statistiken.
››Ett id-kort kommer inte att lösa alla problem med okunskap och diskriminering när det gäller hbtq-personer, men det kommer att hjälpa till.‹‹
Allting började när Nepals högsta domstol hösten 2008 fastställde att landets regering skulle lägga fram lagar som erkände en tredje könsidentitet. Men den politiska turbulensen i landet – som på kort tid gått från inbördeskrig och monarki, till fred och republik – gjorde att lagstiftningsprocessen drog ut på tiden.
Bishnu Adhikari, född som flicka i byn Naudanda i Kaskidistriktet tröttnade på att vänta på politikerna. Jagad av barndomsminnen ville Bishnu få ett snabbt slut på utanförskapet.
– Jag stal min fars id-kort, kopierade upp domen från högsta domstolen, tog med mitt födelsebevis och reste till Tara Nathadhikaris, den högste administrative chefen i distriktet, berättar Bishnu. Stående framför skrivbordet lade Bishnu fram sitt fall.
– När du ser på mig, ser du en man eller kvinna?
– Jag ser en man, svarade han.
– Men mitt biologiska kön är en kvinnas, om du ser mig som en man, borde jag väl inte ha ett nepalesiskt id-kort där det står att jag är en kvinna? replikerade Bishnu och räckte över kopian med domen från högsta domstolen.
Tara Nathadhikari satt länge tyst och läste igenom domen. Sedan tog han fram en bläckpenna och strök över ordet kvinna på födelseintyget.
– Om du får problem hos de lokala myndigheterna med att få ditt id-kort, ring upp mig framför dem, så ska jag förklara situationen, lovade Nathadhikari.
Inga fler har fått tredje kön efter Bishnu
Några veckor senare, sommaren 2009, slår Bishnu Adhikaris föräldrar upp tidningen Kantipur och får veta vad som hänt. Det nya id-kortet sätter igång ett mediedrev mot distriktschefen för att ha sanktionerat ett tredje kön innan lagstiftningen formellt var på plats. Men Tara Nathadhikari stid emot lavinen:
– Lagstiftarna kommer att få anpassa sig till Högsta domstolen. Bishnus far är medborgare i Nepal, liksom Bishnu, de ska inte diskrimineras utan få registrera ett tredje kön, svarade han medierna.
Även om id-kortet inte drogs tillbaka utan fortfarande gäller har ingen efter Bishnu fått ett tredje kön inskrivet. I processen med att skriva en ny konstitution för landet har styckena om rättigheter för hbt-personer och ett tredje officiellt kön fått stöd av en bred majoritet, enligt landets enda öppna homosexuella parlamentariker, Sunil Pant.
››Att få ett id-kort med ett tredje kön registrerat var den största segern i hela mitt liv, men för den lyckliga känslan har jag fått kämpa.‹‹ Bishnu Adhikari, 22
– I kommittén för minoriteters rättigheter har alla partier enats om bra skrivningar som inkluderar hbt-rättigheter såsom icke-diskriminering, jämlikhet, familjerätt, arbete, utbildning, arbete och så vidare. Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd. I utkastet till en ny konstitution har också medborgerliga rättigheter garanterats för det tredje könet, säger Pant.
Konstitutionen ska vara klar i maj 2011, men slutdatumet har tidigare skjutits framåt flera gånger. Bishnu Adhikari tror inte att ett id-kort kommer att lösa alla problem med okunskap och diskriminering när det gäller hbtq-personer, men tror definitivt att det kommer att hjälpa till.
– Vi säger inte som andra grupper att vi vill ha politisk makt, vi pekar inte finger åt regeringen, vi är stolta och lojala över att vara nepaleser. Allt vi kräver är att vi erkänns som ett tredje kön, säger Bishnu.
Text: Martin Schibbye
Foto: Jonas Gratzer