»Bibeln fördömer inte homosexualitet«
I ett USA där den kristna nationalistiska högern vinner mark går dokumentären 1946 – the mistranslation that shifted culture till källan: Bibeln. Ottar har träffat regissören Sharon Roggio, som med sin film visar hur en felöversättning har bidragit till homofobin inom kyrkan.
Dokumentären 1946 – the mistranslation that shifted culture handlar om 1946 års engelska bibelöversättning, då ordet »homosexualitet« används för första gången. Några år senare skriver en ung homosexuell präst ett brev till översättarna och påpekar deras misstag. Tio år hinner gå innan det ändras, men vid det laget har översättningen redan tryckts i miljontals exemplar.
– Jag hoppas att folk kan se filmen och försvara sina rättigheter på samma sätt som de tas ifrån oss: med Bibeln, säger Sharon Roggio om sin regidebut.
Hon är ett etablerat namn i Hollywood. Sharon Reggio har arbetat som producent i tjugo år för bland annat House of cards och Parks and recreation.
»Min far och jag är ett exempel på vilken påverkan det här har haft i det verkliga livet«
I filmen intervjuas akademiker och pastorer, men den berättar också hennes egen historia. Roggio växte upp som lesbisk med en far som var pastor och ansåg att homosexualitet var en synd. Som vuxen sökte hon sig till kyrkor i Los Angeles där hon bor, men blev besviken över att möta homofobi även där.
Hon hörde talas om författaren Kathy Baldock och ett projekt som handlade om en felöversättning i bibeln, och idéen att göra en dokumentärfilm tog form. Hon tog med sina föräldrar och en gopro-kamera till en föreläsning, och började filma.
– Min far och jag är ett exempel på vilken påverkan det här har haft i det verkliga livet, säger Sharon Roggio.
Filmen hade premiär på New Yorks dokumentärfestival i november 2022 och vann publikpriset. Den har vunnit utmärkelser på flera filmfestivaler.
– Vi får meddelanden av hbtq-personer som har växt upp i kyrkan och trott att det är en synd, och för första gången i sina liv tror de inte att det, säger Sharon Roggio.
– Min förhoppning är att andliga ledare, pedagoger och föräldrar kan se på saken på ett annat sätt och förstå att Bibeln inte fördömer homosexualitet. Om vi kunde börja där, skulle det vara en stor förändring. Och förhoppningsvis får vi det skydd vi förtjänar som människor, för det kan gå åt andra hållet riktigt fort, säger Sharon Roggio.
Natalie Högström är frilansjournalist