Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika HBTQI

”Basketstjärna, svart och bög.”

Den amerikanska basketstjärnan Jason Collins kliv ut ur garderoben blev en världsnyhet. Gott så. Men uppståndelsen sätter också fingret på den manliga normen inom sportvärlden.

”I´m 34-year-old NBA center. I´m black. And I´m gay.”

Basketspelaren Jason Collins kliv ut ur garderoben kommer att gå till historien, inte bara för att han gjorde det i en synnerligen välformulerad essä (!) i Sports Illustrated – utan för att det är första gången en manlig lagidrottare i en av USA:s stora sporter kommer ut under sin aktiva karriär. Dessutom var tiden uppenbart mogen: genomslaget blev totalt, Collins uppringd och hyllad av Barack Obama.

Basketkollegor som Kobe Bryant och Shaquille O’Neal utbrast i lovord i sociala medier, nyheten om Collins syntes över hela klotet.

Och visst är det en fantastisk milstolpe, inte minst i ett USA där snart sagt alla berömda bögar är kritvita. Och att Jason Collins i två år burit tröjnummer 98 som en hemlig hyllning till Matthew Shepard – som mördades brutalt på grund av sin homosexualitet 1998 – är i sig värt varenda applåd som står att uppbåda.

Men uppståndelsen kring Collins sätter också fingret på hur mannen fortfarande är norm såväl inom som utom sportvärlden. Flera kvinnliga basketspelare har till exempel kommit ut de senaste åren, utan särskilt mycket ståhej.

Brottet är redan begånget i hennes val att utöva en sport ’för män’.«

I de maskulinitetsdyrkande delarna av idrottsrörelsen är idrottaren en manlig man – en icke-heterosexuell kvinna därmed någon vars komma ut-process varken drar ner applåder eller höjer på särskilt många ögonbryn. Brottet är redan begånget i hennes val att utöva en sport ”för män”.

Därmed inte sagt att kvinnor som väljer att komma ut, eller som genom sitt utseende inte lever upp till bilden av ”riktiga” kvinnor, har eller har haft en lätt resa. Minns förnedringen av Caster Semenya under och efter friidrotts-VM 2009. Och minns all skit som Martina Navratilova tvingades ta av tidigare fans, motståndare och medier.

Tennisdrottningen, som var den första elitidrottaren med superstjärnstatus i världen att komma ut, tweetade förresten en hälsning till Jason Collins på Twitter:

”Well done Jason Collins – you are a brave man. And a big man at that:) 1981 was the year for me – 2013 is the year for you:)”.

I intervjuer har hon, som många andra, pekat ut Jason Collins beslut som en ”game changer”, en brytpunkt och ett framsteg omöjligt att backa från. Förhoppningsvis har hon rätt.

Text: Anna Hellgren

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?