Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Bara fri i badrummet

Agnes Mohlin är arkitekten som blev kroppskonstnär i badrumsmiljö.

Arkitekturen skapas runt människornas kroppar och finns för att skydda dem från att frysa ihjäl. När arkitekten håller i pennan ritar hen världen utifrån ett system av normer. Och människorna gör sällan annat än att följa dem. Det kom Agnes Mohlin fram till när hon utbildade sig till arkitekt på Den Kongelige Danske Kunstakademis Skole i Köpenhamn. Där insåg hon vilken makt arkitekturen har att styra människor. Var vi går, var vi sitter och var vi står.

Att vatten som porlar ur fontäner anses vackert, medan vätskor som strilar ur kroppar ses som smuts. I dag går hon masterutbildningen på Konstfack i Stockholm och har ställt sig frågan om var i arkitekturen den mänskliga kroppen får vara fri. När hon slog upp dörren till badrummet fann hon svaret.

— Kroppsvätskorna är inte pinsamma därinne. Kroppen får vara mer som ett djur. Inte den där civiliserade varelsen i kostym.

Vad gör det med människor att bara kunna vara sig själva innanför en låst dörr?

— Den här dualiteten — att skilja på natur och kultur, på kropp och själ — är väldigt begränsande, för alla är vi ju kroppar lika mycket. Kroppen har låg status och själen har hög. Till exempel har en undersköterska som jobbar med att sköta om kroppar lägre status än någon som jobbar på kontor. Det är en del av samma system. Sen att kroppen anses skamlig, det är också begränsande.

Vad skulle hända om folk tog med sig det de gör i badrummet ut i offentligheten?

— Det vi gör är djupt inskrivet i vår kultur, men inte på något sätt ett givet system. Det handlar väldigt lite om hygien det här att man kissar och för den delen gråter avskilt på toaletten. Att kroppen blir avmystifierad tror jag är viktigt. Det skulle kanske ta bort en del av den extrema sexualiseringen av de kroppar som får synas i offentligheten.

I maj smyger Agnes Mohlin ut sitt examensarbete någonstans på stan.

— Det kommer att bli ett monument över att låsa in sig på toaletten när man inte orkar mer.

Text: Helena Björk

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell