Vilka monster bär du inom dig själv?
RECENSION Monster i terapi. Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen av Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg.
En psykolog har fått en bokidé. Efter att några hopplösa fall bett henne om hjälp med sina mest smärtsamma hemligheter beslutar hon sig för att skriva en bok om patienterna.
Att klienterna hon träffar utgörs av litteraturhistoriens värsta monster – som Dr Jekyll och Frankensteins monster – och har rest i tiden till hennes mottagning, är ett mindre problem för psykologen. De etiska gråzonerna som hennes projekt rör sig inom är ett betydligt större. Är det okej att tända på den lesbiska vampyr man ska behandla? Får man verkligen filma sina patienter utan samtyckesblanketter?
»Humoristisk fanfictionroman där 1800-talets skräcklitteratur möter 2010-talets populärpsykologi – med mycket att hämta för den sexualhistoriskt intresserade.«
Jenny Jägerfeldt och Mats Strandbergs bokprojekt Monster i terapi är en humoristisk fanfictionroman där 1800-talets skräcklitteratur möter 2010-talets populärpsykologi – med mycket att hämta för den sexualhistoriskt intresserade.
Boken iscensätter hur våra idéer, föreställningar och normer om kön, kropp och begär sett olika ut i olika tider och sammanhang. Det enda eviga är att vi alltid hyst passioner för varandra, och gjort både det ena och andra bakom stängda dörrar.
1800-talets sexualsyn ställer hårda krav på sina människor. Besattheten av att dela upp världen i motsatser; ont/gott, mörkt/ljust, kvinna/man gör Dr Jekyll till ett lätt offer för Mr Hydes utlevnad.
Men trots den hårda sexualmoralen är det långt ifrån kyskt. I vampyren Carmillas relation med Laura får vi smakprov på ett rätt så blodigt sätt att utöva BDSM. Och Dorian Grays narcissistiska framfart i det viktorianska London har många likheter med vår tids Tinder-raggande.
Så är också många av de dilemman terapeuten och hennes patienter nystar i tidlösa.
Vad mår vi bäst av, att leva monogamt eller flersamt? Går det att lita helt och fullt på en partner? Var går gränsen mellan ett ömsesidigt sexuellt möte och ett dödligt triangeldrama?
»Dorian Grays narcissistiska framfart i det viktorianska London har många likheter med vår tids Tinder-raggande.«
Och tro det eller ej, terapin som monstren genomgår ger resultat – precis som när vi vanliga dödliga tar itu med våra demoner. När vi skärskådar dem, tyder tecknen och kanske rentav lyssnar på vad de har att säga oss, avväpnas de. De blir begripliga, mindre skräckinjagande.
Så varför inte ta Monster i terapi till hjälp och börja fundera: vem har makten och rätten att bedöma vem som är normal eller avvikande, människa eller monster, i vår tid? Och vilka monster bär du själv inom dig?
Text Clara Bergström
Bild Norstedts förlag