Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

På spaning i sexualpolitiken

Ulf B Andersson och Kristina Hultman är Ottars sexualpolitiska spanare. Till vardags är Ulf B Andersson vik redaktör för Amnesty Press och skriver regelbundet i Arbetaren. Kristina Hultman är frilansskribent, krönikör och föreläsare med feministisk inriktning.

Lärarinnehets

Sommarens medietrend var alla de lärarinnor i USA och Storbritannien som fick löpa gatlopp i den svenska kvällspressen under sommartorkan. Det handlade om lärarinnor som inte hade kunnat hålla fingrarna borta från manliga elever i nedre tonåren och nu drabbades av både avsked och fängelsestraff.

Det är tur för Aftonbladet och Expressen att namn- och bildpubliceringsreglerna på brottslingar automatiskt läggs åt sidan när brottet har begåtts i annat land.

/UBA

Lambda nordica

Det är svårt att förstå sig på hur tidskriften Lamba nordica räknar sina årgångar (eller hur man får tag på den) men efter en lång tids tystnad har den nu rest sig ur askan och kommit med ett intressant dubbelnummer, 1-2 (2004-2005). Annica Johansson har granskat Qruiser och konstaterar att denna fristad på internet för hbt-folk innehåller en hel del diskriminering. Catrine Anderssons gräv i den bisexualitetsteori som finns vid svenska universitet känns som en pionjärinsats.

Eva Vaihinen har tittat närmare på den queera Barbro Alving, signaturen Bang, utifrån Tiina Rosenbergs tolkningsmetod: ”De icke-heterosexuella elementen finns där för dem som har kompetens att uppskatta dem, men är inte störande för de åskådare/ läsare som inte förmår uppfatta dem.” Som kuriosa kan nämnas att Bang läste Radclyffe Halls Ensamhetens brunn och Margareta Subers Charlie, två lesbiska 1930- talsklassiker som utkommit i nya svenska upplagor.

För prenumeration, skriv till: lambda.nordica@rfsl.se

/UBA

Feministisk porr

Antologin Närstrid:Vanessa är en tvättäkta Vertigoprodukt med skribenter i uniform och strumpeband (!) på omslaget. Ungefär lika verkningslöst som bränsle för sexuella fantasier som när vi fick veta att det blev ”problem” – fast bara lite – under rocken på kritikern Jonas Thente när han satt på ettans buss vid Fridhemsplan och läste boken, (DN 31/5). För texterna fungerar, det vill säga de talar till den som vill bli kåt och råkar vara kvinna, och Bitte Anderssons serier vill man bara ha mer av. Anki Määttäs lakoniska kommentar säger allt om vad det hela handlar om för tjejer: ”Man måste ha humor om man ska leva, och speciellt om man ska hålla på med sex och grejer…”.

/KH

Butch-renässans

Först blir jag lite besviken på boken Butch/femme – Inside Lesbian Gender (Cassell förlag 1998), fast det är nog för att den är så förbannat dyr. Kompenseras av fina bilder av Del La Grace Volcano, Joe Breggia med flera.

På 70-talet hette det att butch/ femme var en imitation av patriarkatets förtryckande könsroller. På 90-talet får denna lesbiska begärstromb en renässans. Butchen blir högvilt på den lesbiska scenen igen.

/KH

Kyssriktning

Hjärnforskaren Onur Güntürkün ägnade två och ett halvt år åt sin forskning. Sedan var resultatet klart: Dubbelt så många kysser åt höger som åt vänster. Enligt Güntürkün grundläggs detta redan i fosterstadiet då de flesta lutar huvudet åt höger (källa: Illustrerad Vetenskap).

/UBA

Torsk på torskar

I antologin Queersverige (Natur&Kultur) hyllar forskaren Don Kulick svenska torskar som vår tids perversa queerpersonligheter. Torsken ”oroar”, vilket är Kulicks snäva kriterium på queer. Han menar att de är lika förbjudna idag som forna tiders qruisande bögar.

Jodå, visst oroar han alltid. Man kan ju bli orolig för mindre än att bli påsatt av en främmande flåsande människa mot betalning. Och nu vet vi dessutom att om man köper sex och råkar vara domare i Högsta domstolen så får man behålla jobbet. (Vem sa att Sverige inte rör sig med klasslagar?)

Sällan har jag läst en mer androcentrisk historieskrivning om prostitutionsfrågans utveckling i Sverige. Hanna Olssons med flera banbrytande prostitutionsutredning nämns knappt till exempel. Och vissa queerforskare (läs vita, västerländska, Focaultkramande män) lyckas uppenbarligen fortfarande förtränga att perspektivet – det vill säga från vilket håll man oroar, undereller ovanifrån – spelar all roll i världen. Är det någon som borde utropas till vår tids queer så är det väl ”horan”.

/KH

Folkets sexbrev

Den feministiska kulturtidskriften Femkul har chans att bli Årets tidskrift 2005. I senaste numret, 2/2005, är temat snusk. Hanna Nyberg anser att hon fortfarande har nytta av det hon lärde sig om sin kropp ”med en roman i fast grepp i ena handen samtidigt som den andra kittlade min klitoris”. Hon undrar varför inte hyllorna bågnar av lustfyllda berättelser om kvinnors kåthet. Att många ändå känner sig lockade att skriva egna sexberättelser visade sig när Hennes inbjöd läsarna att skicka in sina erotiska noveller. I augustinumret finns en 24-sidig bilaga med ett urval som är lite som herrtidningarnas forna satsningar på Svenska folkets sexbrev, fast mycket mer välskrivet.

/UBA

Dekisbransch?

Sex är en av de få branscher som går bra, konstaterade Svenska Dagbladets näringslivssidor den 16 augusti. Då presenterade världens största erotikkoncern, Beate Uhse, sitt halvårsresultat.

Beate Uhse är ett av de företag som Mattias Andersson tittat närmare på i sin undersökande reportagebok Porr – en bästsäljande historia (Prisma). Och Telia är det svenska företag som utan konkurrens tjänar mest pengar på porr. Osminkat berättar Andersson om verkligheten bakom inspelningar av porrfilmer, och gör sedan en skoningslös redovisning av den ideologiska kritiken från radikalfeminister som Andrea Dworkin, Catharine MacKinnon och Sheila Jeffreys och hur den influerat debatten i Sverige. Stundtals är det sarkastiskt och starkt polemiskt och oavsett vilken syn man än må ha på pornografi så är detta den mest intressanta svenska boken i ämnet på länge.

/UBA

Till sist…

… läser vi att sexologen Helene Backman har dött i cancer 44 år gammal. Verksam på Danderyds sjukhus sex- och samlevnadsmottagning, i Expressen, TV 4:s Nyhetsmorgon och föregångaren till Fråga Olle i Kanal 5 (då hette det Fråga Helene). Sin viktigaste insats gjorde hon i arbetet mot vulva vestibulit.

/KH

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell