Ottars sexualpolitiska litteraturkanon
Vad är en kanon? Och varför ska den finnas? Idén om att skapa en sexualpolitisk litterär kanon dök upp i kölvattnet av Sverigedemokraternas angrepp på kulturpolitiken och »hoten« mot den fria konsten, attackerna mot bibliotek, normkritik och regnbågsflaggor.
Intentionen är att bidra till lustfylld sexualpolitisk läsning och allmänbildning. Vi vill inte skapa ett rättesnöre utan inspirera till läsning om sexualitet, kön, politik, normkritik, antirasism och feminism. Helt enkelt en lista med oumbärliga lästips för den som vill veta mer om sex och politik! Läs om hur vi gjorde längst ner på sidan.
God läsning!
/Ottars redaktion
OTTARS SEXUALPOLITISKA KANON
Michel Foucault / 1976–1984
Banbrytande teoretiskt verk i tre delar om begreppet sexualitet, sexualmoral och om könet som ett objekt för kontroll, terapi och problematisering.
Nina Björk / 1996
Modern klassiker som väckte stor uppmärksamhet när den kom och snabbt fick kultstatus i feminismens tredje våg. Talar för en feminism som inte ger kvinnan en »naturlig« identitet, utan kämpar för frigörelse från fasta könsidentiteter.
Agnes von Krusenstjerna / 1930–1935
Romansvit i sju delar.
»I hela sitt författarskap gestaltade Krusenstjerna sexualitet, kärlek, flickors uppväxt och vad ett gott liv som kvinna kan innebära. I Fröknarna von Pahlen gestaltar hon en mängd olika sexualiteter, bland annat kvinnlig homosexualitet och erotisering av dominans och underordning, som idag kunde kallas BDSM. Hon diskuterar också olika slags kärlek och sexualitet och dess betydelse för att leva. I just Pahlen-serien lånar hon drag från utopin när hon tecknar ett lyckligt slut i ett kvinnoseparatistiskt kollektiv. På så sätt har hon ansetts gestalta radikalfeministiska idéer långt innan den feministiska inriktningen uppkom kring 1970-talet.«
Bengt Martin / 1968
Finstämd skildring om hur det var att växa upp som gay i ett samhälle och en tid där homosexualitet fortfarande betraktades som en psykisk störning.
Det finns annan frukt än apelsiner
Jeanette Winterson / 1985
Delvis självbiografisk roman om unga Jess, som blir kär i en tjej och enligt den frikyrkoförsamling där hon uppfostrats då anses besatt av demoner, och familjen sparkar ut henne.
Frantz Fanon / 1952
»Fanons kritiska läsning av marxism, Sartres existentialism och psykoanalys är en av de mest originella, viktiga och banbrytande interventionerna i förståelsen av sexualitet, åtrå och rasismen. Poetisk och analytisk erbjuder Svart hud – vita masker en systematisk dokumentation av hur kolonialism och imperialism regleras utifrån sexuella regimer präglat av rasistiska fantasier.«
Birgitta Stenberg / 1981
Första delen i en självbiografisk svit om fem böcker som blivit historisk, där Stenberg härjar runt i Europa och undersöker sin sexualitet, skrivande och frigörelse.
Pia Laskar, Klara Arnberg, Fia Sundevall / 2015
Antologi med historiska texter om bland annat svensk kolonialism i Sápmi, den svenska synden och lesbisk feminism – från tidigt 1600-tal fram till 2010-talet, kommenterade av forskare som sätter texterna i ett sammanhang.
Märta Tikkanen / 1975
Denna hämndfantasi publicerades mitt i 1970-talets våldtäktsdebatt, långt innan samtyckeslag och metoo, och blev ett viktigt samhällsinlägg. Har både filmatiserats och satts upp som pjäs.
Fredrika Bremer / 1856
Beskrivs ofta som »den första feministiska romanen« i svensk litteratur, i vilken Bremer opinionsbildar för kvinnans myndighet och rätt till utbildning. Den skapade hätsk debatt. Bremers böcker sålde stort i hela Europa och även Australien.
Nina Bouraoui / 2000
Första delen i en uppmärksammad autobiografisk trilogi. Sagolikt och upproriskt om identitet, gränser, begär och sexualitet.
Kerstin Thorwall / 1976
»Kerstin Thorwall satte med Det mest förbjudna kvinnans begär på kartan på ett kompromisslöst och vardagsnära vis. Borta var heligheten, reglerna, mystifieringen av kvinnan och »den ljuva kvinnligheten«. Jag kan bara föreställa mig vilken lättnad och frihetskänsla det måste ha inneburit för kvinnor som levde sina liv upptagna med vad de får och inte får i övertygelsen
att deras kroppar endast var till för männens njutning.«
Gloria E. Anzaldúa / 1987
Dekolonial klassiker i vilken Anzaldúa undersöker gränser utifrån ett maktkritiskt perspektiv och sin egen personliga erfarenhet som chicana, lesbisk och aktivist.
Virginia Woolf / 1928
Klassisk roman med könsidentitetstematik. Orlando börjar livet som en ung aristokrat på 1500-talet och genom historiska och geografiska århundraden slutar han som en modern kvinnlig författare på 1920-talet.
James Baldwin / 1956
»En ung amerikan bosatt i Paris, David, möter den italienske bartendern Giovanni när Davids flickvän är bortrest, och de inleder en intensiv och förödande kärleksrelation. Baldwins korta och för sin tid kontroversiella roman från 1956 vibrerar av önskningar, passion, mörker, uppgivenhet och förväntningar. Baldwin lyckas göra det specifika allmängiltigt och samtidigt genom Davids och Giovannis instängda relation i Giovannis hyresrum spegla samhället utanför och hur klass, sexualitet och hierarkier påverkar våra val och möjligheter.«
Jesper Lundqvist / 2012
Den första barnboken där ordet hen användes som personligt pronomen, vilket skapade stor medial debatt om hens vara eller icke vara.
Judith Butler / 1990
Pionjärverk som lade grunden till queerteorin, och slog ner som en bomb i den feministiska debatten. Butler argumenterar för att det sociala könet, genus, är en form av improviserad iscensättning, något som ständigt skapas och ombildas. Har influerat feminismer, genusvetenskap och queerteori.
Simone de Beauvoir / 1949
Feministisk »bibel« där de Beauvoir skriver om kvinnan som den andre, kvinnans olika roller, kvinnoförtryck. Vad det innebär att vara kvinna i ett patriarkat.
BUBBLARE!
▶ Rädd att flyga Erica Jong / 1976
▶ Pengar Victoria Benedictsson (pseudonym Ernst Ahlgren) / 1885
▶ En morgondröm Gustaf Fröding / 1896
▶ Purpurfärgen Alice Walker /1982
▶ Tjänarinnans berättelse Margaret Atwood / 1985
▶ Om kärlekskonsten Ovidius / cirka 3 år f.k.
▶ Egalias döttrar Gerd Brantenberg / 1977
▶ Kris Karin Boye /1934
▶ I mitt namn: En bok om att vara trans Moa-Lina Olbers Croall / 2016
▶ Dykes To Watch Out For Alison Bechdel / 2008
▶ Stjärnor utan svindel Louise Boije af Gennäs /1996
▶ Crème fraîche Suzanne Brøgger /1978
▶ This Bridge Called My Back: Writings by Radical Women of Color Antologi av Moraga Cherrie and Gloria E. Anzaldua / 1981
▶ Ottar & kärleken Gunilla Thorgren / 2011
▶ Kyssa sammet Sarah Waters / 1998
▶ I know why the caged bird sings Maya Angelou / 1969
▶ Ställd: Förräderiet Mot Mannen Susan Faludi / 2000
▶ Angels in America Tony Kushner /1991
▶ Uses of the Erotic: The Erotic as Power Audre Lorde / 1978
▶ Stone Butch Blues Leslie Feinberg /1993
▶ Lady Chatterleys älskare D.H. Lawrence / 1928
▶ Sexualpolitiken Kate Millet /1970
▶ En homosexuell arbetares memoarer Eric Thorsell [sammanst. av] Fredrik Silverstolpe / 1981
▶ Torka aldrig tårar utan handskar Trilogi av Jonas Gardell / 2012-2013
▶ Ensamhetens brunn Radclyffe Hall / 1928
▶ Jane Eyre Charlotte Brontë / 1847
▶ En jävla helg Helene Zahavi / 1992
▶ Drottningens juvelsmycke Carl Jonas Love Almqvist / 1792
▶ Carol Patricia Highsmith / 1952
▶ Porr, horor och feminister Petra Östergren / 2006
▶ Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan Kajsa Ekis Ekman / 2010
▶ Queer Sex Juno Roche / 2018
▶ The Gilda Stories Jewelle Gomez /1991
▶ Stål Silvia Avallone / 2012
▶ Göra sig kvitt Eddy Belleguele Eduard Louis / 2015
SÅ HÄR GJORDE VI:
Redaktionen har via efterlysningar i Ottars sociala medier och mejlutskick fått in litteraturtips från cirka femtio personer, som blev en lista på nästan 100 titlar. De som bidragit med tips är författare, bibliotekarier, forskare, litteraturvetare och förläggare som är sexualpolitiskt engagerade, samt litteraturintresserade Ottarläsare.
Vi har inte begränsat till på vilket språk och i vilken tid böckerna är utgivna, och listan innehåller både skönlitteratur och fackböcker. Det slutgiltiga urvalet har redaktionen gjort, baserat på de böcker som flera valt ut, samt en spridning i tidsåldrar, teman och perspektiv.
Böckerna är listade utan inbördes ordning. Vi bad fyra av de som bidragit med titlar att motivera varför just den boken är viktig.
God läsning!
/Ottars redaktion