Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar

Operation för livet

För att rädda livet kommer kvinnor till sjukhuset för att operera sig. Operationen måste göras så nära bröllopet som möjligt – annars finns det risk att det inte blöder under samlaget på bröllopsnatten.

När professor Marc Bygdeman gick i pension på Karolinska Sjukhuset i Stockholm 1999 fick överläkaren Lotti Helström överta ett uppdrag hon egentligen inte tyckte om: att ”sy ihop” mödomshinnor på förtvivlade kvinnor som skulle gifta sig. Föreställningen om att hedern är kopplad till en orörd mödomshinna spelar fortfarande en nyckelroll bland vissa släkter i vissa kulturer.

Att ställas inför situationen att spela med i detta var obehagligt. Men kvinnorna som kom var livrädda för att sanningen skulle uppdagas. Lotti Helström, verksam på sjukhusets sex- och samlevnadsmottagning (SESAM), gjorde precis som professorn visat. Operationen var snabb, några stygn bara, men att sy i mödomshinnan visade sig vara svårt.

– Det är som att sy i smör, beskriver Lotti Helström.

Trådarna ville inte fästa, ofta gick de upp efter en vecka. Mödomshinnan, som inte är någon hinna utan snarare en krans som är mera spänd när man är oskuld, är inte gjord för att läka ihop. Metoden är alltså inte helt tillförlitlig. Därför görs den bara strax innan ett bröllop. Då är det större chans att det ska blöda. En viss risk finns för att mannen ska känna trådarna. Lotti Helström märkte dock att operationen hade effekt. Kvinnorna blev av med sin rädsla och deras tacksamhet var stor.

– Det var ju egentligen psykokirurgi, säger hon.

Mer omfattande operationer, som att en bit slemhinna från slidan sys fast som förstärkt mödomshinna, förekommer aldrig.

– Det är i högsta grad förbjudet.* Risken är att det blir smärtsamma samlag efteråt.

Räcker ofta med rådgivning

Nu har det gått några år och tillsammans med mottagningens kuratorer, som kvinnorna alltid träffar, försöker Lotti Helström få ett bättre grepp om situationen. Som komplement till operation håller det på att växa fram ett helhetsbemötande, på hur sjukvården ska hantera denna fråga. Genom samtal och hjälp till självhjälp försöker man få kvinnorna att känna att de kan få makt över sina liv även på andra sätt. Ett samarbete har byggts upp med ungdomsmottagningarna i Stockholms län, så att inga rykten ska spridas om att det är lätt att få mödomshinnan opererad. Det är det nämligen inte.

– Operation kommer bara i fråga om det finns en överhängande säkerhetsrisk, säger Lotti Helström. Och bara på kvinnor över 18 år.

Med andra ord, bara där det bedöms finnas fara för att kvinnan blir skadad eller mördad om det upptäcks att hon inte är oskuld. Där släktens heder återupprättas genom bestraffning av kvinnan.

I skrivande stund har Lotti Helström inte opererat någon på ett och ett halvt år, men hon håller alltid möjligheten öppen om ett allvarligt fall dyker upp. I snitt kommer det två sökande till mottagningen i månaden och oftast räcker det alltså med rådgivning.

Kvinnorna som kommer känner sig tudelade, berättar Lotti Helström. De ser sig som dåliga kvinnor samtidigt som de tycker att detta synsätt är idiotiskt och föråldrat. Samtalen ska hjälpa dem att släppa den inre bilden av att vara en hora, bara för att de haft samlag före äktenskapet.

– Det är viktigt att de kan ”få ihop” sig igen, att de kan få tillbaka sin värdighet och stolthet, även om de inte blir opererade.

– De uppmanas ta reda på så mycket som möjligt om bröllopet, så att de vet vad de har framför sig. Rädslan kan handla om allt från en regelrätt gynekologisk inspektion till att visa upp ett blodigt lakan för svärmor. I det senare fallet väcks tanken om kvinnan kan tänka sig att samarbeta med sin blivande man, även han ställs ju på prov. Det är ju också hans förmåga som ska bevisas, att han kan få stånd och att han inte är bög.

– Men kvinnorna brukar vara skeptiska till den möjligheten, säger Lotti Helström.

Vissa knep lärs ut inför bröllopsnatten, som att värja sig och knipa vid inträngandet. Lotti Helström skrattar lite uppgivet.

– Vi säger att ’vad du än gör, tänd inte på den här karlen. Ju torrare du är, ju mer motstånd han måste igenom, desto mer blöder du’.

Alla blöder inte

– I en undersökning som barnmorskor gjorde på en ungdomsmottagning i Stockholm var det bara 30 procent som hade blött första gången. Ett frivilligt försiktigt första samlag när man är fullt utväxt leder inte till blödning. Mödomshinnan öppnar sig, som en polotröja. Att alla inte blöder borde även de här männen kunna ta till sig, menar Lotti Helström.

– Men det som ligger till grund för blödningsmyten är seden med skräckslagna bortgifta 12-13-åringar som inte velat ha samlag. Situationen har blivit våldtäktsliknande.

Något som numera underlättar kontakten med kvinnorna är bruket av mobiltelefon. Lotti Helström och kuratorerna följer alltid upp hur det har gått efteråt. Det har visat sig att oron många gånger varit obefogad. Ingen kontroll har skett av vare sig kvinnan eller lakanet.

– Men det är svårt att som svensk läkare säga det till en panikslagen kvinna. Man vet ju inte heller hur just hennes eller den blivande mannens släkt är, tillägger Lotti Helström.

– Man vill stödja kvinnan att stå emot men samtidigt kan hon inte ensam lösa alla historiska problem.

Kvinnorna som besökt mottagningen för att få sin mödomshinna återställd kommer från Sverige men har bland annat haft romskt, kurdiskt, marockanskt, somaliskt, iranskt och irakiskt ursprung. Nu har Karolinska Sjukhuset, tillsammans med gynekolog Birgitta Essén på Universitetssjukhuset i Malmö, startat ett projekt. Alla kvinnor som söker dem i detta ärende intervjuas för att man ska öka förståelsen av deras situation och kunna ha en gemensam hållning till problemet.

Lilian Edwall

* I lagtexten står att ingrepp i de kvinnliga yttre könsorganen i syfte att stympa dessa eller åstadkomma andra bestående förändringar av dem kan leda till fängelse i högst fyra år, oavsett om samtycke har lämnats till ingreppet eller ej.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2004)

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell