Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Hela världen vill veta

Människor världen över har ofta likartade funderingar om sex och relationer. Det handlar om onani, otrohet och obesvarad kärlek. Men visst styr tabun och föreställningar vad som tas upp – och vad som tystas ned.

Zambia: ”Inte naturligt vara våt”

– En del kvinnor upplever att de blir våldtagna av sina män. Förspel är sällsynt och då känner de sig våldtagna. Man vet inte att det är naturligt för en upphetsad kvinna att bli våt. Kvinnorna försöker göra sig torra i vaginan med olika örter, säger Regina Lungu, sjuksköterska. Under flera år svarade hon på frågor om sex och relationer i Radio Phenix, Zambia, och i tidningen Trendsetters under namnet Auntie Josephine eller Tell me Josephine. Radiolyssnarna var engelsktalande stadsbor. Tidningen riktade sig främst till skolungdom.

– Kvinnor frågar mest om hur man vet om mannen är otrogen. Unga förstod inte heller skillnaden mellan att dejta och vara ihop. Många blir besvikna när den som de dejtar hittar en annan, säger hon.

Mest chockerande för Regina Lungu var att upptäcka sexuella övergrepp på barn. Att så många hörde av sig.

– Jag visste att det förekom, men att höra allt detta. Att en pappa låg med en 10-årig dotter. En flicka dog efter att hennes far försökt framkalla en abort.

Aborter kom ofta upp, men det är inget som Regina Lungu personligen förespråkar.

– Ofta utför flickan eller paret en osäker abort, säkra aborter är svåra att få här. Jag avråder ingen att göra abort, utan försöker samtala om vad som kan hända, och hjälpa dem igenom traumat.

I Zambia är det inte okej för unga tjejer att ha sex före äktenskap. Avhållsamhet förespråkas. Frågor om homosexualitet förekom knappt. Ämnet är tabu.

– Inte frågor om anal- eller oral-sex heller. Oralsex är tabu, unga varnas för det i initiationsriter. Det är inget som afrikaner anses göra – utan snarare de vita. Med de nya blandade äktenskapen är detta förstås ett problem.

– Vår största oro är hiv/aids och hur man skyddar sig. Att kvinnor ska vara torra kan öka infektionsrisken, säger Regina Lungu.

Indien: Förvånande med sexuella relationer i skolan

Hindustan Next är en engelskspråkig tidning för medelklassen i Dehli med en frågespalt för tonåringar.

– Ofta handlar det om kärlek, stress, prestationsångest. Men allra vanligast är frågor om onani, säger doktor Deepti Agraawal, från familjeplaneringsorganisationen Mamta, som svarar på frågorna.

En kille undrar om det är farligt att masturbera. En annan varför man avråder från onani. De som svarar, skriver alltid att det inte är skadligt att onanera.

Vad som överraskat Deepti Agraawal är att fysiska relationen mellan skolungdomar tycks vanliga.

– De verkar inte ha kunskap om vad det kan leda till, säger hon.

En 13-årig tjej undrar om det är orgasm hon upplever när hon hånglar med sin kille i skolan. Att hon ens kände till att orgasm finns förvånade sexsvararna.

Tjejer frågar en del om sin kropp. Så här skriver en tjej: ”Jag har finnar och tror att det beror på att jag blir upphetsad av att se intima scener på teve. Mina vänner säger det beror på överdriven sexuell lust, är det så?” En del frågar om övergrepp. En tjej blev våldtagen för sju år sedan av en farbror. Nu vill hon återställa sin mödom för att få inre frid, och för att ha sex med en ny hon är redo för.

Tidningen får också många frågor om aborter.

– Ofta har de inte berättat för någon och vill inte behålla barnet. I Indien är abort lagligt, men det kostar ofta pengar och kan vara svåra att få. De under 18 år måste ha föräldrarnas medgivande. Risken är att de försöker få en osäker abort. Vi rekommenderar alltid att ta kontakt med en klinik.

Frågor om homosexualitet är mycket ovanliga.

Ryssland: Homosexualitet inget man talar om

Alexei Pigarev är chefredaktör på tidningen Vot Talk (Så här!), som riktar sig till män mellan 20 och 35. Tidningen skriver om bilar, karriärer, fitness, mode, sex och relationer.

– De vanligaste frågorna handlar om erektionsproblem eller att det går för tidigt, säger Alexei Pigarev.

Trots att tidningen riktar sig till män hör också kvinnor av sig. Då handlar det mest om relationsproblem med maken, ofta inom äktenskapet.

– En tydlig trend är att läsarna vågar prata om sina fantasier i dag. Frågorna har blivit mer öppna och intima. Inställningen till sexuella leksaker har blivit positiv, säger han.

Mest överraskande när man började med spalten var ändå hur ”barnsliga” frågor folk ställde och att det fortfarande fanns stor okunnighet om enkla problem.

Tidningen får också frågor om abort.

– Abort är legalt. Vi säger att alla har ett val. När det handlar om abort skiljer vi inte på kvinnor eller män och vi ser det som ett gemensamt problem att lösa en oönskad graviditet.

Homosexualitet är däremot ingenting som tidningen vill fördjupa sig i.

– Det är ett väldigt känsligt ämne. Särskilt eftersom vi har manliga läsare, de accepterar inte detta som ett tema, säger Alexei Pigarev.

Mexiko: De unga vet för lite

– Mexikanska ungdomar är osäkra när det kommer till sex, säger Martha Valera Ochoa.

Hon jobbar på teve-programmet Diágolos en Confianza (förtroliga frågor), en daglig ”talk-show” dit folk ringer in frågor. Tittarna är medelklass, kvinnor och män. De vanligaste frågorna kommer från 16-20 åringar och handlar om skydd mot hiv och könssjukdomar. Och om skillnad mellan kärlek och sex.

– Ambitionen är att tala öppet om sexualitet, att njutning är en viktig del av hälsan, och vikten att skydda sig mot hiv och oönskade graviditeter, säger MarthaValera Ochoa.

Programmet censurerar inget men frågor om abort är kontroversiella.

– Vårt svar är att kvinnan är bäst lämpad att fatta ett beslut och vi lägger inga religiösa värderingar i detta, säger Martha Valera Ochoa.

Mexiko har 600 000 tonårsgraviditeter om året. 60 procent av mexikanarna vet inte vad akut-p-piller är.

– Samhället har blivit mer öppet. Unga kräver sina rättigheter, allt fler har fria relationer och väljer att leva som sambo, säger Martha Valera Ochoa.

Samtidigt finns en stor brist i ungdomars utbildning.

– 31 procent av unga mellan 13-19 använder inte kondom vid sitt första samlag. Bilden av unga präglas av könsroller och att vara oskuld när man gifter har fortfarande hög status.

Ylva Bergman och Anastasia Lundqvist

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2005)

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Artiklar

Feministiska framtider

»Jag sätter hopp till de sociala rörelserna« TIINA ROSENBERG Professor emerita i teatervetenskap och genusvetenskap, medgrundare av Feministiskt Initiativ, aktuell