Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Appar testar hiv och sprider klamydia

I USA pratas det om »Grindr-effekten«, att könssjukdomar ökar genom de nya beteenden som dejting-appar skapar. Samtidigt används ny mobilteknik för att testa hiv i utsatta miljöer. Ottar ser både frälsning och farhågor med apparnas alla möjligheter.

Män som träffar andra män via appar som Grindr och Tinder löper större risk att smittas av sexuellt överförbara infektioner än de som träffas via internet eller på krogen. Det visar en amerikansk studie med över 7 000 deltagare. Förekomsten av klamydia var 37 procent högre än i andra grupper, för gonorré var siffran 25 procent.

Däremot gick det inte att se någon effekt på antalat hiv-fall men en av forskarna, epidemologen Matthew Beymer, säger till Daily Beast att det kan bero på att det var för få deltagare för att undersöka hiv som är betydligt mer ovanligt än till exempel klamydia.

»Det kan gå snabbare att få hem en sexpartner än en pizza på vissa ställen i Sverige.«

I Sverige har det inte gjorts någon liknande forskning men Anders Blaxhult som är infektionsläkare vid Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm konstaterar att ju lättare det är att hitta en sexpartner, desto större är också risken för spridning av sexuellt överförbara infektioner.

– Den nya tekniken gör ju att det är lättare att komma i kontakt med någon, det kan gå snabbare att få hem en sexpartner än en pizza på vissa ställen i Sverige, säger Anders Blaxhult.

Sedan 1982 har han arbetat med människor som lever med hiv. Under sina år i yrket har Anders Blaxhult sett sifforna för hiv både öka och minska bland män som har sex med män, delvis i relation till hur behandlingen har utvecklats.

I slutet av 1980-talet fram till mitten av 90-talet minskade antalet personer som fick hiv, liksom andra könssjukdomar eftersom många skyddade sig.

Men i takt med att behandlingarna blev mer effektiva minskade rädslan, då ökade risktagandet igen, och i och med det även antalet som fick sexuellt överförda infektioner. Enligt Anders Blaxhult handlar det inte bara om den mer effektiva behandlingen, utan också om mer tillgängliga sexpartners – de som bara finns ett ynka klick bort.

»I USA har organisationer som arbetar förbyggande börjat närvara på appar och nätforum där de skapar profiler för att ge råd och svara på frågor.«

Riskbeteenden hänger ihop med okunskap och social sårbarhet, enligt Anna Mia Ekström som är professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har forskat kring hur man ska effektivisera behandling av hiv, liksom på livskvalitet bland människor som lever med hiv.

– Om man mår psykiskt dåligt är sannolikheten för riskbeteenden större, säger Anna Mia Ekström.

Den tillgänglighet som Grindr och liknande appar skapar ställer, enligt Anna Mia Ekström, nya krav på hivpreventionen. I USA har organisationer som arbetar förbyggande börjat närvara på appar och nätforum där de skapar profiler för att ge råd, svara på frågor och uppmuntra till kondomanvändning och regelbunden testning.

I USA finns också »snabbtester« för hiv som du kan göra själv hemma, vilket har visat sig vara populärt. Samtidigt har testens tillförlitlighet ifrågasatts, vilket är en av orsakerna till att hemtester för hiv inte godkänts av Läkemedelsverket i Sverige. Däremot finns testerna, som ger svar på 15 minuter, på vissa vårdmottagningar.

Både Anna Mia Ekström och Anders Blaxhult är skeptiska till snabbtester för hemmabruk när det gäller just hiv, och betonar att sådana tester bör göras av personal med adekvat utbildning som kan ha ett samtal och ge tröst och stöd om det behövs.

– Men det viktiga är att testerna är enkla och pålitliga, inte exakt hur de görs, säger Anders Blaxhult. Det bästa är förstås att testa sig tillsammans med någon annan, men hemtest är bättre än inget.

»Den senaste innovationen som tagits fram av amerikanska forskare är en enhet som kopplas till en smartphone för att kunna testa för hiv i otillgängliga miljöer.«

Smartphone-teknik leder inte bara till riskbeteenden. Genom appar finns även en möjlighet att nå ut med tester av sexuellt överförbara infektioner – och andra sjukdomar. Den senaste innovationen som tagits fram av amerikanska forskare är en enhet som kopplas till en smartphone för att kunna testa för hiv i otillgängliga miljöer. Enheten har testats i Rwanda med goda resultat.

På Karolinska Institutet genomförs nu ett projekt som liknar det, fast som undersöker malaria, där bilder från testet skickas till en forskare i Sverige som tittar efter parasiter i blodet.

Den amerikanska testenheten för hiv marknadsförs av forskarna som ett billigt sätt att genomföra tester, vilket inte Anna Mia Ekström håller med om.

– 34 dollar är jättedyrt i Afrika där det läggs 10 dollar per år per invånare på all hälsovård. Men det mobila testet är bra för framtiden, om det går att få ner kostnaden.

Emil Åkerö är frilansskribent


Läs mer

Relationer i förändring av Anders Rydell

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.