Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Bild Shutterstock
Artiklar

Allt fler unga nöjda med sitt sexliv

Hela 86 procent njöt vid det senaste sextillfället. Samtidigt är utsattheten för sexuellt våld stor, särskilt bland tjejer och ickebinära. Det visar resultaten från den största svenska undersökningen som någonsin har gjorts av ungas sexvanor.

Över 9 400 personer i åldern 16-29 år har svarat på enkäten från Folkhälsomyndigheten, och studien visar att många unga har sex på sina egna villkor. När de beskriver sitt senaste sextillfälle svarar 90 procent att det var en positiv upplevelse. 94 procent kände sig trygga. 89 procent kände att de kunde säga eller visa hur de ville ha sex.  

– Det är väldigt höga siffror, säger Frank Berglund, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, med fokus på ungas sexualitet, sexualundervisningen och hbtqi.

Senast ungas sexuella och reproduktiva hälsa undersöktes av Folkhälsomyndigheten var år 2015. Då svarade bara 56 procent att de var nöjda med sitt sexliv, jämfört med 75 procent idag. Detta beskrivs som positivt av Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt som många unga är nöjda med sitt sexliv visar studien att utsattheten för våld är stor, särskilt bland tjejer och ickebinära.

»Att så många unga utsatts för sexuellt våld och våld i samband med sex är alarmerande och oacceptabelt«

Olivia Wigzell, Folkhälsomyndigheten. Bild Lena Katarina Johansson.

Var tredje tjej har varit med om psykiskt våld från en partner, 18 procent har utsatts för fysiskt våld i samband med sex och 24 procent berättar att de har utsatts för penetration mot sin vilja.

– Att så många unga utsatts för sexuellt våld och våld i samband med sex är alarmerande och oacceptabelt. Det är uppenbart att fler och effektivare våldsförebyggande insatser behövs. Även för hedersrelaterat våld och förtryck behöver vi förstärka förebyggande insatser, riskbedömningar och stöd, säger Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Ungefär en tiondel av de unga i studien svarar att de har upplevt olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan till exempel handla om krav från ens familj om att ens partner ska ha ett visst kön eller en viss etnicitet eller religion, eller krav på att vänta med sex tills man är gift.

Även Frank Berglund reagerar på de höga siffrorna för erfarenheter av sexuellt våld.

– Det är allvarligt. Vuxenvärlden behöver förstå mer om vad de här personerna har varit med om, och hur det har påverkat dem, säger han.

Han hoppas att enkätstudien ska följas upp med mer forskning som går på djupet kring till exempel våldsutsatthet. Även delen av studien som handlar om erfarenheter kopplat till abort väcker nya frågor, menar han. Bland de 10 procent i studien som har gjort abort svarar 18 procent att de upplevde press att genomföra ingreppet.

– Vi behöver veta mer om vad som ligger bakom den press unga har upplevt. Är det att någon aktivt försöker påverka personens beslut, eller kan även ogenomtänkta kommentarer leda till att man känner sig pressad? Vi skulle gärna se att detta följs upp. Vi önskar så klart att siffran vore noll. Ingen ska behöva känna press, varken att göra abort eller motsatsen. Men utifrån den här studien går det inte att säga att 18 procent av unga som gör abort har gjort det mot sin vilja. Det är viktigt att komma ihåg, säger Frank Berglund.

Det är jätteviktigt att lyssna på unga i de här frågorna. De vet bäst hur det är att vara ung i dag, och vad de behöver. Det är för mycket »vuxengissningar«.

Folkhälsomyndigheten ser också att det behövs mer stöd till unga som menstruerar. Enkäten visar att mensbesvären är utbredda och att många har så stora besvär att de måste stanna hemma från skolan. 

Frank Berglund, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU.

Frank Berglund tycker att den nya studien sammantaget visar att de flesta unga mår bra i sin sexualitet, och tar ansvar för sitt eget och andras välbefinnande.

– Det märker ju vi på RFSU också, när vi träffar elever i skolan. De vill gärna prata om kluriga frågor som rör kommunikation och ömsesidighet. De är också högst medvetna om den vuxna blicken på ungas sexualitet.

Han ser en stark kontrast mellan hur unga förhåller sig till frågor som rör sex, och vuxnas föreställningar.

– Det är jätteviktigt att lyssna på unga i de här frågorna. De vet bäst hur det är att vara ung i dag, och vad de behöver. Det är för mycket »vuxengissningar«. Det finns föreställningar om att debutåldern rasar och att unga är mycket mer våldsutsatta nu jämfört med för 20 år, och det stämmer inte.

Enligt enkätstudien är medelåldern för sexdebut 16 år, vilket är samma som i studien från 2015.

Många unga ger uttryck för att de skulle vilja kunna prata mer öppet om sex. Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens studie att det finns en ganska stor öppenhet, och det verkar som att unga i stor utsträckning hittar svar på sina frågor.

– Många berättar att de pratar med vänner, syskon och föräldrar om sex. De söker också själva upp svar på internet, men den allra viktigaste kunskapskällan är skolan. Det tycker jag är viktigt att lyfta fram. Det är inte sociala medier, internet eller porr, säger Frank Berglund.

Något annat som Frank Berglund reagerar på i enkäten är att många unga identifierar sig som bisexuella: Hela 12 procent av tjejerna, 17 procent av ickebinära och 4 procent av killarna.

Många unga upplever att skolan ger dem en bred kunskap om sex och relationer.  

– Det är inte så att man bara lär sig att trä en kondom på en gurka. Jag hoppas att man från skolan blir peppad av att se att man har en så viktig roll, och att det blir en motivation till att fortsätta satsa. Eftersom skolan är ungas främsta kunskapskälla i frågor som rör sex är det också tydligt att man behöver fortsätta stärka skolan i detta, säger Frank Berglund.

Något annat som han reagerar på i enkäten är att många unga identifierar sig som bisexuella: Hela 12 procent av tjejerna, 17 procent av ickebinära och 4 procent av killarna.

– Det är jättemånga som är bisexuella. Samtidigt är det en grupp som fortfarande är osynliggjord. Det är också en grupp som vi vet är särskilt utsatt för våld. Jag hoppas att det ska göras fler satsningar på unga bisexuella nu. Ett första steg är att prata med gruppen och fråga vad man behöver.

Charlie Olofsson är frilansjournalist.

Fler artiklar

Artiklar

Vad kämpar ni för?

»Omsorg är motsatsen till våld«  SHAHAB AHMADIAN FÖRBUNDSORDFÖRANDE FÖR MÄN Kallar ni er feminister? – Ja. Vi utgår från en

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Nyheter Sexualitet

Så har samtyckeslagen påverkat unga

Samtyckeslagen som kom 2018 har inte bara ökat fällande våldtäktsdomar, den förändrar också attityder, värderingar och normer.