Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Allt du inte vågar fråga

"Världens viktigaste bok (RFSU, Ordfront) och Nathalie Simonsson

Imorgon lanseras »Världens viktigaste bok« som ger alla 10-13-åringar, deras föräldrar och lärare, svar på frågor om sex, normer, kärlek och vänskap. Ottar träffade författaren Nathalie Simonsson.

»Världens viktigaste bok« ges ut av RFSU och Ordfront förlag. Det är en lärobok men både målgruppen 10-13-åringar och deras föräldrar har mycket att hämta.

Varför ville du skriva den här boken?

– I kursplanerna för årskurs 4-6 är det tydligt att man ska ta upp sexualitet, könsroller och jämställdhet i undervisningen på mellanstadiet. Men det saknas bra läroböcker. Den luckan vill vi fylla.

– Jag har träffat skolsköterskor, fritidsledare, lärare och annan skolpersonal. Jag har pratat med representanter från RFSL, Friends och organisationer som jobbar mot hedersrelaterat våld. Jag har hängt på nätcommunities och läst ungdomsböcker. Under hela tiden har jag varit ute i skolor och haft lektioner, testat olika övningar och lekar och fört samtal med elever. De har fått vara med och forma bokens innehåll och upplägg.

»Vi måste också prata om att kroppar kan se ut och fungera på olika sätt, många av oss har en funktionsnedsättning men det är nästan alltid normkroppar som visas i media.«

Hur har ni arbetat med ett normkritiskt och intersektionellt perspektiv i boken?

– Det är en självklarhet för oss på RFSU att skriva en bok som utmanar normer och som på ett enkelt sätt visar att sexualundervisningen är till för alla. Vi vill att alla ska känna att den angår dem, att deras känslor och tankar omfattas. Det måste börja synas i de material som används i skolan. Att till exempel ta upp homosexualitet på en sida, är inte bra nog, det måste genomgående presenteras på ett likvärdigt sätt och med samma värde som heterosexualitet. Det är också viktigt att omfatta fler maktordningar än sexualitet och kön. Vi lever till exempel i ett rasifierat samhälle med en stark vithetsnorm. Vi måste också prata om att kroppar kan se ut och fungera på olika sätt, många av oss har en funktionsnedsättning men det är nästan alltid ”normkroppar” som visas i media, eller läroböcker.

12-varldensviktigaste-2.jpg

Filmen Sex på kartan som kom 2011 fick mycket reaktioner, främst positiva, men skapade också en diskussion där det påstods att RFSU skulle uppmuntra unga personer till att ha mycket sex och filmen blev till och med anmäld för ”förledande av ungdom”. ”Världens viktigaste bok” riktar sig till en ännu yngre målgrupp . Vad räknar ni med för reaktioner kring boken?

– Samma kritik kan möjligtvis dyka upp även kring den här boken. Men vi vet att sexualupplysning snarare har motsatt verkan: om man får bra undervisning får man lättare att själv ta bra beslut om den egna kroppen och sexualiteten, och t ex en trygghet att kunna säga nej till sex om man inte vill ha det. Den oro som kommer till uttryck i kritiken är oftast ogrundad.

Vad är bokens främsta sexualpolitiska budskap?

– Att sexualitet ska vara något positivt för alla människor och att var och en har rätt att definiera vad den egna sexualiteten ska innehålla.

Text: Ulrika Hammar

Foto: Carolina Hemlin och Ordfront


Läs mer

DN tipsar om boken som höstens lästips.

Nathalie Simonsson intervjuas på Tv4 Nyhetsmorgon.

Fler artiklar

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Sex & hälsa

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz två kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter på varsin sida av världen.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.   

Närbild på Jenny Jägerfeld i svart skinnjacka.
Krönika Sex & hälsa

Kåtare med adhd

Jenny Jägerfeld om allt det positiva som inte lyfts i studier av adhd och sex.