Sexfixeringen i media är ett kärt samtalsämne. Sexhets, orgasm jakt, kommersialisering av sexualitet och snuttifiering av känslolivet – allt brukar bli mediernas fel. I en ny avhandling om sexuellt risktagande av forskaren Maria Ekstrand framkommer att medias sexfixering kan påverka ungdomar negativt.
Det må vara en sida av myntet.
Men fri press har också en viktig opinionsbildande funktion. Utan mediernas »sexfixering« skulle vi knappast, 75 år efter RFSU:s bildande, ha ett samhälle som kommit så långt med kvinnors frigörelse, tillåter abort, och står upp för homobi- och transpersoners rättigheter.
Här har medierna spelat en stor roll – kanske särskilt i ett litet land som Sverige. På många områden har medierna legat steget före och drivit på samhällsförändringar.
När Hans Nestius (före detta ordförande i RFSU) 1965 riskerade åtal för att ha förmedlat aborter i Polen till svenska kvinnor, ställde sig stora delar av media upp till hans försvar, vilket satte press på ansvariga politiker och var en del av det som ledde till att Nestius och kvinnorna sen benådades av regeringen.
De senaste decennierna har många olika medier lyft fram sexualpolitiska frågor som inte tidigare gavs något större offentligt utrymme. Tabun har lyfts fram i ljuset; det orättvisa i samhällets syn på våldtäkter – att flickor får skylla sig själva, mäns våld mot kvinnor, feministiska frågor, komma-ut reportage, hedersrelaterad problematik och sexuella övergrepp är exempel på några av de stora – och ständigt återkommande – frågorna i media idag. För att inte tala om relationsrådgivning och konkreta sextips.
Ottar är en del i detta medielandskap och till RFSU:s 75-årsjubileum vill vi därför passa på att skåla lite för oss själva – och svensk media som borde få sin plats i historieböckerna för att på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att vi svenskar är lite mer jämställda, inte lika pryda, lite mer öppna för olika livsval – och kanske mer fria att njuta.
Ottar firar detta med ett extra tjockt jubileumsnummer! Vi gör en odyssé genom tre kvarts sekel av upplysning och sexualpolitik.
Ylva Bergman, chefredaktör
Carolina Hemlin, chefredaktör