Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Abort snart lagligt i Argentina

Supportrar till president Alberto Fernandez, Buenos Aires 1 mars 2020. EPA / Juan Ignacio Roncoroni.

Argentinas nya president Alberto Fernandez satsar allt sitt politiska kapital på att legalisera abort. Presidenten ska lägga fram ett nytt förslag i kongressen närmsta veckan. Men motståndet är hårt. Ottar pratar med abortförespråkare och motståndare.

– – –

Updatering 7 april 2020: Förslaget om en ny abortlag skulle läggas fram samma vecka som Corona-pandemin kom till Argentina, och lagförslaget stoppades på obestämd framtid. Läs mer här.

– – –

På bara några månader har center-vänsterperonisten Alberto Fernandez förskjutit hela det politiska landskapet runt abort. I början av sin presidentvalskampanj i fjol talade han om en avkriminalisering, något som den feministiska rörelsen har drivit stenhårt under flera år nu. Han trappade upp till att kalla abort en folkhälsofråga och säga att det aldrig borde ha varit olagligt. Och sedan till att det är en rättighet.

– Presidenten har varit tydlig med att han inte vill se fler kvinnor som dör eller fängslas på grund av illegala aborter. Varje gång han talar sätter han sin heder i pant på att få igenom en legalisering, och det vet han, säger Patricia Bustamante, aktivist i den nationella kampanjen för legalisering av abort.

Dagen efter att Fernandez tillträdde den 10 december 2019, utsåg han en känd abortförespråkare till hälsominister. Dagen därpå publicerades nya, mer liberala riktlinjer för de aborter som sjukvården i dag kan göra, enligt undantagen i den gällande lagen.

Presidenten lyckades till och med komma ur sitt möte den 31 januari i år med den argentinske påven Franciskus med ryggraden i behåll. »Alla vet min ståndpunkt« sa han efteråt, och lovade presentera ett lagförslag i mars 2020.

Så då är allt klart?

Nej. Inget är klart.

I augusti 2018 stoppades ett legaliseringsförslag med några få rösters marginal i senaten, efter månader av massdemonstrationer, experthearings och maratondebatter i kongressens båda kamrar.

»Vi har haft många debatter och kommit fram till att vi inte kan förhandla om en mjukare lag. Vår ståndpunkt är att det inte finns några mellanting när det gäller liv och död.« Ayelen Alancay

Mandatfördelningen är tre mandat per provins, vilket ger de konservativa glesbygdsprovinserna mer makt i proportion till sin befolkning. Att presidentens parti har majoritet i senaten är ingen garanti för att senatorerna ska rösta med honom, eftersom deras lojaliteter är splittrade. Därför lägger både abortförespråkare och abortmotståndare krutet där.

– Vi är fortfarande starka i senaten, men flera viktiga representanter för ja till livet-rörelsen blev inte återvalda sist. Vi fortsätter försöka påverka senatorerna, säger Ayelen Alancay från stiftelsen Más vida (Mer liv), en av de största organisationerna mot abort.

Förr var abort en fråga som ingen politiker ville ta i. De vågade inte vända sig emot den mäktiga kyrkan och en stor minoritet, även om en majoritet av folket länge har stött en legalisering.

Ayelen Alancay
Ayelen Alancay

Det har inte skett någon dramatisk förändring i opinionssiffrorna. Abortfrågan har bara blivit så viktig för så många att den blivit omöjlig att bortse ifrån, och helt central i en bred feministisk rörelse. En miljon demonstranter vakade i vinterkylan utanför senaten när de röstade om legalisering i augusti 2018. Dåvarande center-högerpresidenten Mauricio Macri hade släppt fram förslaget »därför att det behövde debatteras« men utan att själv stödja det.

När en legalisering röstades ner firade motståndarna på andra sidan kongresstorget med fyrverkerier.

– Det gynnade vår rörelse att mobilisera alla dem som håller med oss men dittills inte hade involverat sig eller gått ut på gatorna, säger Ayelen Alancay.

Nu hjälper de till att höja det politiska priset för en lagändring.

– När det gäller presidentens ståndpunkt finns inte mycket att hoppas på, men vi sätter stort hopp till folks engagemang, som han kommer bli varse när han lägger fram sitt förslag.

Budskapet från Mer liv-rörelsen är tydligt: alla aborter ska stoppas, oavsett lagar. Alancay har personligen varit involverad i ett av de uppmärksammade fall där aborter på barn i nedre tonåren har förhindrats genom juridiskt fulspel, trots att de varit legala enligt undantagen i den nuvarande lagen.

»Vi har lyckats komma ur ja eller nej till abort, nu vet alla att det är fråga om säkra eller osäkra aborter, om folkhälsa, mänskliga rättigheter och social rättvisa.« Patricia Bustamante

Att tvinga våldtagna barn att föda barn är magstarkt även för abortmotståndare, och varje känt fall minskar stödet för det gällande abortförbudet. Ayelen Alancay berättar att strategiska diskussioner har förts inom rörelsen innan den landade i att verka för ett totalförbud.

– Vi har haft många debatter och kommit fram till att vi inte kan förhandla om en mjukare lag. Vår ståndpunkt är att det inte finns några mellanting när det gäller liv och död.

Även inom legaliseringskampanjen har de strategierna diskuterats. En del har inte velat stödja lagförslag som de inte har varit med och utformat, utan vill presentera ett eget och samla stöd för en folkomröstning. Kampanjen har tagit ställning emot att lagen ska ta hänsyn till samvetsvägran, trots att det kan slå tillbaka opinionsmässigt.

Patricia Bustamante
Patricia Bustamante

– Vi tar alla viktiga beslut genom konsensus i stormöten. Det som har gjort oss så starka är att vi håller fast vid det mest centrala, säger Patricia Bustamante.

Hon tycker att argumentationen har utvecklats mycket de senaste åren.

– Vi har lyckats komma ur ja eller nej till abort, nu vet alla att det är fråga om säkra eller osäkra aborter, om folkhälsa, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Under debatten 2018 tillförde de unga också viktiga argument utifrån friheten att välja sitt liv.

Om lagförslaget om legalisering går igenom under våren ser abortförespråkarna det bara som en början.

– Två av våra centrala områden, sexuell hälsa och sexualkunskap i skolorna, har redan bra lagstiftning, men vi kämpar konstant för att den ska tillämpas. Det är brist på gratis preventivmedel och sexualkunskapen är helt beroende av lärarnas engagemang. Abortmotståndarna går inte heller upp i rök bara för att vi får en lag. Vi har lång väg kvar, säger Patricia Bustamante.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

TVÅ RÖSTER…. om hur maktskiftet på presidentposten i december 2019 märks.

Andrea Berra, psykolog och aktiv i nätverket Sjukvårdsarbetare för rätten att välja:

– Fler vill vara med i arbetslagen som gör legala aborter. Ämnet diskuteras mer öppet och vi blir inte längre sedda som att vi gör något dåligt eller olagligt. De nya riktlinjerna underlättar också, för dem under 15 år anses graviditeten automatiskt utgöra ett hot mot hälsan. Samvetsvägrande läkare måste hänvisa till icke-vägrare inom 24 timmar – det uppfylls inte i dag, men vi hoppas att det kommer följas upp.

Camila LynnCamila Lynn, tjänsteman som arbetar med utbildningar på Hälsoministeriet:

– Vår roll har förändrats – från att försvara det vi har, till att komma med nya idéer. Våra chefer är på samma sida som oss nu. Vi behöver inte längre dölja utbildningar om aborter för sjukvårdspersonal under rubriker som »rådgivning om sexuell hälsa«. En enorm förändring är att ministeriet har börjat köpa in och distribuera abortpiller till vårdgivarna.

Text Kinga Sandén

Läs mer om Argentina och abortfrågan i Ottar:

När abort blev mord (2019)

Vi vann gatorna (2018)

I natt avgörs aborträtten i Argentina (2018)

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.