Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

»De vill legalisera våldtäkt mot barn«

Awazan Nuri, ordförande Pana Center i Kirkuk i sydöstra Kurdistan i Irak.

Om tre veckor, 30 april, är det parlamentsval i Irak. Regeringen har lagt förslag om att flickor ska kunna giftas bort från nio års ålder. Awazan Nuri blev själv bortgift som tonåring och är starkt oroad över lagförslaget.

Den nya så kallade jaafarilagen befaras drabba hela Irak, även den kurdiska delen av landet. Representanter från fyra olika kvinnoorganisationer i Irak samlades i Stockholm i veckan. Awazan Nuri är ordförande för organisationen Pana Center i staden Kirkuk i sydöstra Kurdistan och arbetar med att ge kvinnor och flickor juridiskt och socialt stöd. Hon besöker även skolor för att informera om konsekvenserna och hälsoriskerna med att gifta sig i ung ålder. Awazan Nuri själv blev bortgift som 16-åring, men lyckades några år senare bryta sig loss från sitt äktenskap.

– Lagförslaget kan sammanfattas med en mening; legalisering av våldtäkt på barn. Lagen kommer troligtvis bidra till en ökad dödlighet eftersom de som dör i barnsäng oftast är unga flickor. Dessutom kommer det att begränsa kvinnors möjligheter till utbildning om de gifter sig tidigt, säger Awazan Nuri.

Lagen kommer troligtvis bidra till en ökad dödlighet eftersom de som dör i barnsäng oftast är unga flickor.«

Sedan USA:s invasion i Irak och Saddam Husseins fall år 2003, sägs läget för kvinnorna gått mot en fortsatt försämring. FN:s rapport från 2013 med fokus på kvinnors situation i Irak, visar att de är marginaliserade i samhället både gällande utbildning och politiskt inflytande. Hedersvåld mot kvinnor och barn är ett stort problem där 46 procent av kvinnor i åldrarna 10–14 beräknas ha utsatts för våld av en familjemedlem. 21 procent av flickor i åldrarna 15–19 är gifta, vilket försämrar deras chanser att utbilda sig eller få ett arbete. Awazan Nuri menar att jaafarilagen är ett resultat av religiös extremism som på sikt lamslår kvinnor från att opponera sig och kunna påverka sin situation.

Under presskonferensen uttryckte samtliga kvinnoorganisationer att det politiska läget är kritiskt och att svenska politikerna bör agera, ta ställning och visa sitt engagemang. Kvinna till Kvinna, som bjudit in de irakiska organisationerna, gick ut med ett krav på utrikesminister Carl Bildt att agera i frågan (läs pressmeddelandet här).

Awazan Nuri menar att frågor som rör kvinnor hamnar i skymundan av konflikter mellan de etniska grupperna i landet.

– Även om vissa partier tidigare har talat om kvinnors rättigheter så händer det ingenting. Jag kan inte nämna något parti i dag som jag tror vill förändra situationen för kvinnorna. Det säger jag av erfarenhet, eftersom ingenting hände efter det förra valet, säger Awazan Nuri.

Text och foto: Sarah Norling

Journalistpraktikant på Ottar

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.