Abortfrågan viktig inför valet i Chile
På söndag går Chile till val. Plötsligt blev abort en valfråga då 11-åriga Belén gick ut i nationell tv och berättade att hon våldtagits av sin styvfar och blivit gravid. Mycket tyder på att politikerna tagit intryck av händelsen inför valet.
Nyheten på chilensk tv den 4 juli i somras slog ner som en bomb. En flicka, 11 år gammal och kallad Belén, berättade för tittarna att hon våldtagits i fyra år av sin styvfar och att hon nu var gravid.
Det chilenska twitterflödet exploderade. Karen Espindola, 28 år – som i fem år fängslat de chilenska medierna med berättelsen om sin graviditet med ett foster som läkarna visste skulle vara allvarligt skadat vid födseln, och sedan om livet fram till att hennes son dog – fick vatten på sin kvarn.
”Hur länge ska vi behöva vänta på en legalisering av terapeutisk abort. Förstår de inte vilken skada som det medför att inte legalisera, varför”, löd en av hennes tweets. ”Vilken ilska mot detta land där denna flicka hade oturen att födas, där hennes rättigheter trampas på och inte ha några resurser”, skrev hon strax efter.
Karen Espindola vill inte låta sig intervjuas, utan hänvisar till sin blogg och sina inlägg på sociala medier. Med sig i kampen för att vilja legalisera har hon dock många andra chilenska kvinnor, från framför allt kvinnorörelsen. Men även de politiska partierna. Socialistpartiets presidentkandidat Michelle Bachelet var inte sen att meddela på twitter att hon som president skulle verka för att lagen om totalförbud mot abort rivs upp.
En av dem som följt både Karens fall och upprörts över Beléns historia är Claudia Dides, chef för den samhällsvetenskapliga institutionen på Chiles centraluniverisitet, som i många år kämpat för att reformera Chiles abortlagstiftning.
– Det här handlar om kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, om individuella rättigheter, säger Claudia Dides. Abortlagstiftningen och det tabu som råder kring sexualrådgivning och preventivmedel är en permanent tortyr för kvinnor.
Den hårda abortlagen var en av de sista lagar som diktatorn Augusto Pinochet godkände innan demokratin åter infördes i landet 1990. Innan dess hade abort valrit tillåtet under vissa omständigheter sedan 1930. Sedan 90-talet har den chilenska kongressen tagit emot 25 olika lagförslag om en reform av abortlagen, men inget har gått igenom. Motståndet från alla politiska partier har varit kompakt.
När Claudia Dides förra året satte samman en rapport om abortfrågan i fyra latinamerikanska länder såg hon att två tredjedelar av chilenarna trots allt stödjer abort vid fara för moderns liv och vid risk för skador på fostret – så kallad terapeutisk abort. Claudia skapade därför den digitala kampanjen Miles (tusentals).
– Det gick bra. Förra året lyckades vi få kongressen att för första gången åtminstone debattera ett lagförslag. Det hela föll så när som på en röst. En anledning till framgången är att vi fokuserat på just terapeutisk abort, även om vi egentligen kämpar för rätten att själva bestämma över våra kroppar.
»Beléns fall har lyft frågan om abort i hela Chile. Flera medlemmar inom kvinnorörelsen vittnar om hur abortfrågan numera diskuteras öppet på arbetsplatser, kaféer och i folks hem. Så var det inte tidigare.«
Den nuvarande högerregeringen är ointresserad av en reform. President Sebastian Piñera försvarade den gällande lagen så sent som när nyheten om Belén briserade i somras. Att kandidaten Michelle Bachelet åter kommer att väljas till president är så gott som säkert. Hennes chanser att påverka abortlagen är då också mycket större än förra gången hon var president, och i juli uttryckte hon sitt stöd för att abort bör vara tillåtet i fall av våldtäkt eller svåra medicinska problem. Socialistpartiet är idag starkare än koalitionspartiet Kristdemokraterna, och med sig har de denna gång Kommunistpartiet som också stödjer en reform av abortlagen. Dessutom har Beléns fall lyft frågan om abort i hela Chile.
Flera medlemmar inom kvinnorörelsen vittnar om hur abortfrågan numera diskuteras öppet på arbetsplatser, kaféer och i folks hem. Så var det inte tidigare.
Tills nyligen brukade demonstrationer för att tillåta abort i Chile samla ett par hundra personer, främst kvinnor. Vid en demonstration mot abortlagen i huvudstaden Santiago de Chile den 25 juli i år kom 8 000 personer, både män och kvinnor. Vid demonstrations mål, Santiagos katedral, försökte flera demonstranter ta sig in i kyrkan för att avbryta den pågående mässan. Kravallpolis fick ingripa. Claudia Dides hade aldrig sett något liknande.
– Det vi ser idag är en öppen debatt, säger Claudia. Folk är upprörda och vill se handling.
Hur den lilla flickan Belén mår idag vet ingen. Myndigheterna har slagit en järnring runt henne och uttalar sig inte om fallet. I teorin kan hon bli mamma i januari nästa år, men hon får inte rösta i valet.
Text Erik Halkjaer, frilansjournalist
Foto Felipe Morales