Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Babyboom och befolkningskris

Det föds för få barn i Europa. EU:s politiker oroar sig för hur man ska hantera en alltmer åldrande befolkning. Hur ska skatteintäkterna räcka till vård, skola och omsorg? Orsaken till den demografiska vintern har bland annat visat sig bero på oro för framtiden, och ekonomisk stress. Det är dyrt att ha barn.

Men den ekonomiska krisen till trots har nu flera EU-länder upplevt en oväntad babyboom. Irländska, franska, belgiska, brittiska och – något otippat – italienska kvinnor föder fler barn. I Storbritannien pekar experter på att kvinnor som inte är födda i landet står för en del av babyboomen, samma sak i Italien. Men framförallt handlar det om ökad fertilitet – kanske frukterna av tiden före den ekonomiska krisen.

I höst är Sverige ordförande för EU och Ottar tittar lite närmare på ledamöterna i det nya parlamentet. Och på Spanien, ett exempel på ett land där konservativa värderingar fortfarande väger tungt samtidigt som flera sexualpolitiska segrar vunnits. Exempelvis vilar ansvaret ofta på den enskilda (läs: dottern) att ta hand om hem, barn och gamla föräldrar.

Så hur ska EU vända den åldrande skutan? Argumentet att öppna upp för fler invandrare får snabbt mothugg. Oavsett om det är tredje generationens européer eller nyanlända som ska bära oss mot ättestupan, så är en viktig förutsättning att det går att kombinera arbete med barn, sjukdom och gamla föräldrar.

Men familjepolitik, abortfrågan och homosexualitet är svåra ämnen för EU. Här tycks makten välja att ducka för religiösa och moralkonservativa företrädares varningsklockor om familjer i kris – och moralens förfall – än att lyssna till vad folk faktiskt vill ha och behöver. Makten låter de mest konservativa grupperna styra agendan istället för att öppet föra fram sina synpunkter.

Fransyskorna är efter irländskorna de som föder flest barn, och anledningen är enligt experterna att det finns bra sociala skyddsnät. Till skillnad från irländskorna har de också rätt att bestämma när de vill ha barn – eller om de vill avbryta en graviditet. Frågan är vilken väg EU:s maktelit tycker att Europa ska ta? Och om de vågar lyssna på medborgarna?

Carolina Hemlin och Ylva Bergman
Chefredaktörer

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2009)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.