Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Smällar man får ta

20 år kan verka som en lång tid. Murar faller, men också glömskan om hur saker var. För 20 år sedan var KGB mer känt än KBT, och Dr Phil och Ett fall for Louise var rena skräckscenarier – att blotta sitt allra innersta i tv, huga. Svallvågorna från Milos Formans Gökboet (på bio 1975-1987) rullade fortfarande in, och Alice Millers böcker om den ”svarta pedagogiken” om hur illa vi drabbas av narcissistiska föräldrar, låg på nattduksborden.

Nyligen avslöjade Svt:s Uppdrag granskning att svensk psykiatri utför elchocksbehandlingar mot depressioner utan att informera patienten om att bestående minnesstörningar kan uppstå. Och antalet behandlingar ökar.

Vårt psyke och hur vi förväntas bete oss och vara är intimt förknippat med makt och normer i samhället. Men just sexualitetens innebörd och påverkan tycks fortfarande sakna genomslag i vårdapparaten. Trots att terapi närmast blivit en trend i samhället – det har aldrig varit så accepterat som idag att säga att man går till psykologen – så når vården ofta inte dem som allra mest behöver den. De utsatta, de resurssvaga.

Ett vanligt problem i samband med depression är att känna bristande sexuell lust – och just bristande lust är ett av de vanligaste sexuella problemen vi söker hjälp för idag. ”Vi ser bara toppen på isberget, det finns en oerhörd sexuell nöd i det här samhället” sa psykologen Stefan Belfrage till Ottar för ett par år sedan. Och det verkar inte ha blivit bättre. Många patienter med erektionsproblem, orgasmproblem eller samlagssmärtor – även de med destruktiva och våldsamma sexuella tankar – söker sig till RFSU:s mottagning i Stockholm. Fler än de kan ta hand om.

Ottarredaktionen har också sugits med i terapivågen och konstaterar i detta nummer att beredskapen för att få hjälp med sexuella problem är låg. Inte ens på psykologlinjen tar man sexualitet på allvar.

Förändringar tar tid, det var en långsam process innan Berlinmuren föll och den dagen kom för 20 år sedan då människor samlades framför muren och ropade ”öppna”, ”öppna”. I drygt 20 år har RFSU arbetat internationellt för att öka kunskap om sexualitet kopplat till fattigdom och förtryck. Nu trappas det arbetet upp och i detta nummer får prenumeranter bifogat Ottar Global, en tidning med fokus på internationellt arbete.

Vågar vi hoppas att människan inom en snar framtid tas på allvar för den hon är? Att vi är på väg mot ett samhälle där minnesluckor eller ofrivilliga graviditeter inte är smällar man får ta på vägen mot en lyckligare framtid. Öppna muren!

Carolina Hemlin och Ylva Bergman
Chefredaktörer

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2009)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.