Miljöligg inte utan kontroverser
Tänker du på miljön när du ligger? Det kanske du borde. Allt vi gör påverkar miljön – även ur vi hanterar vårt sexliv, menar forskare. Men frågan är inte okontroversiell.
Begreppet ”grönt sex” har nu nått den svenska debatten. Men det är inte okontroversiellt. Grönt sex handlar först och främst om att ifrågasätta de preventivmedel vi använder på grund av konsekvenserna för miljön. Det som ingen bekymrade sig över när p-pillren kom på 1960-talet, har nu 40 år senare blivit ett miljöproblem. Östrogent i p-pillren spolas via toaletten ut i våra vattendrag och påverkar både livet i haven och oss människor. En annan miljöbov är latex i kondomer, där det under tillverkningen används starka kemikalier.
– Vi är så fokuserade på vad preventivmedlen har för effekt på personen att vi inte tänker på hur de påverkar miljön, säger Lina Nikoleris, forskare vid Lunds Universitet som studerar östrogenets påverkan på miljön.
I USA har grönt sex blivit uppmärksammat de senaste åren men handlar då oftast om en metod som kallas ”naturlig familjeplanering”. Där en kvinna, istället för p-piller, ska kunna lära känna sin egen kropp och när man ska ha ägglossning. Den drivande kraften bakom ”naturlig familjeplanering” i USA är den katolska kyrkan, som märkt metoden som ”grön”.
– Problemet är om kyrkan tar över diskussionen om vad grönt sex är. Det ska handla om vad som är bra för miljön och inte bli en religiös fråga, säger Lina Nikoleris.
I stället menar hon att grönt sex framförallt handlat om en medvetenhet. Kring det man stoppar i sig och använder. Men också att metoder där man lär känna sin kropp borde upp till diskussion mer än i dag, menar Nikoleris och tillägger att de dessutom bara förhindrar graviditet, inte sjukdomar.
Hur har man miljövänligt sex?
– Kondomer är det bästa sättet, och jag hoppas att de blir mer ekologiska. Nu finns det rättvisemärkta där man kommer ifrån kemikalierna. Sedan finns det försök att rena vattnet från östrogener redan i reningsverken, men det är än så länge väldigt dyrt. Vad vi än gör så påverkar det miljön, säger Lina Nikoleris.
Text: Mette Carlbom