Lust: Myt och verklighet
Myt 1: Lusten är konstant
”Normala människor” har sex minst två gånger i veckan. Gärna på lördagar. Men lusten går upp och ner i livet, varierar från person till person och förändras över livets gång. Avsaknad av lust är inte med automatik ett problem, men många känner ett krav på sig själv att alltid ha lust.
Myt 2: Vaginala orgasmer är häftigare
I media har vi under de senaste åren fått en rad tips om hur man genom ihärdig träning kan finna g-punkten eller andra punkter som leder till en skön orgasm. Ofta hävdas det att vaginala orgasmer är häftigare och intensivare. Men allvarligt talat – varför ta skogsstigen när man kan ta motorvägen? Lite smek på klitoris och de flesta kvinnor är i mål. Det är inte så att vaginal orgasm är skönare än klitorisorgasm, utan det kan variera.
Myt 3: Killar vill mer än tjejer
Möjligheten att känna lust hänger inte ihop med kön. Istället handlar det om hur man blivit fostrad att kanalisera sina känslor och ta hand om sin lust. Är lusten förknippad med positiva känslor eller inte? Är det den enes lust som är ”viktigare” än den andras, eller är bejakandet av lusten ett sätt att få lite närhet eller avslappning?
Myt 4: Sex är bättre om man är kär
Så kan det vara. Men det kan också vara bättre att ha sex med någon man inte är kär i för då behöver man inte bry sig så mycket om hur man uppfattas. Man behöver inte vara rädd för att göra rätt eller fel utan kan ta för sig mer.
Källa RFSU:s Frågelåda