En ny tid har just börjat. Nu ska Sverige byggas om efter det vinnande lagets modell. Men finns det sexualpolitiska frågor kvar att jobba med i ett land som ofta benämns världens mest jämställda? Ska vi inte slappna av och koncentrera oss på jobb, skola och omsorg?
Nix, säger Ottar. Om inte människor kände ett sådant förment behov av att kontrollera andras sexualitet med diverse negativa attityder, skamkulturer eller bisarra lagar så skulle kanske världen se lite bättre ut. Flickor kunde gå i skolan, gifta sig senare och slippa föda barn för tidigt, med män eller kvinnor de valt, och få det antal barn de klarar att försörja. Hbt-personer skulle inte jagas, mördas, spärras in, eller förskjutas av sina familjer, kvinnor skulle inte hotas att stenas om de varit otrogna, eller våldtas för att krossa en fiende. Ingen skulle behöva sälja sin kropp mot sin vilja. Och potentiella sexualbrottslingar skulle kanske våga söka hjälp – för att den gick att få – och det skulle kännas mindre läskigt att gå hem en mörk oktoberkväll.
Sexualpolitik griper in i våra liv från födelse till död.
Viljan att vara en del av makten förför, och underlivsfrågorna får vänta.
Hur många fler konferenser, utredningar eller runda-bordssamtal behövs? Bevisen för sakernas tillstånd ligger redan på bordet. Det borde få politikerna att agera mer offensivt. Där kan Sverige gå i bräschen. Men religiösa och bakåtsträvande krafter i världen tynger. År efter år blir förhandlingar förhalade, pengarna går till annat istället. Viljan att vara en del av makten förför, och underlivsfrågorna får vänta.
För ett år sedan släppte RFSU en praktika om slidkransen, om att krossa myten om mödomshinnan. Genomslaget blev enormt. Men fråga runt i bekantskapkretsen – hur många känner till detta? Har budskapet nått ut? Visst kan sexualpolitik bli snudd på navelskåderi ibland, men så länge människor inte får leva som de vill förblir det en viktig fråga. RFSU:s Sverigebarometer inför valet visade också att villkoren varierar över landet, som olika priser för p-piller eller IVF- behandling för lesbiska par. Det är dags för nya visioner!
Så även för Ottar. Efter att under åtta år ha utvecklat Ottar och Ottar Rapport slutar nu Ylva Bergman som chefredaktör.
Carolina Hemlin och Ylva Bergman
Chefredaktörer