Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

En helt ovanlig tjejtidning

Cajsa-Lisa Linder Lodén och Christoffer Friman tror att de kan motverka både hetero- och homonormer med sin tidning. Foto: Emma Lundberg

Vi sitter på ett blåsigt Hermans på Fjällgatan i Stockholm. Cajsa-Lisa Linder Lodén och Christoffer Friman sitter och pustar ut, nu när de är i sluttampen av det första numret av tidningen.

Hur kom det sig att ni kom på idén bakom Lotus magazine?

Cajsa- Lisa: Jag åkte till Barcelona och bodde med tre andra tjejer jag hade träffat och vi brukade ha många livliga diskussioner om genus på kvällarna. En kväll satt vi och bläddrade i en tjejtidning och började diskutera hur det vore att starta en tidning som inte var könsstereotyp och som inte riktade sig till heterotjejer. När jag kom tillbaka till Sverige kunde jag inte släppa tanken på den typen av tidning och sökte ett bidrag som heter ”Ung och aktiv” hos EU, vilket jag fick, och så rullade allt igång.

Christoffer: Det finns ett stort medieutrymme för hbtq-världen idag, men den är mest riktad till killar så som tidningen QX. Majoriteten av de som får synas även i den världen består av män, liksom i de flesta andra tidningar sätts mannen i fokus, och det är därför vår tidning behövs, som ett alternativ till de redan etablerade tidningarna

Hur kommer tidningen att se ut?

Cajsa-Lisa: Det kommer att vara en klassisk tjejtidning med den enda skillnaden att den riktar sig till lesbiska-, bi-, och queertjejer. Vi har utgått från tidningar i stil med Cosmopolitan, men utgått från ett annat perspektiv än det heteronormativa. Vi kommer att ha med mode och sminktips, resereportage och relationsråd. Vad som skiljer oss från de vanliga tjejtidningarna är att vi inte skriver utifrån ett heteronormativt perspektiv , det blir inget ”Så tillfredställer du honom” eller ”Så vet du om han gillar dig” istället berättar vi om ”30 saker att göra med en naken kvinna” och om hur du fångar den där svåråtkomliga bi-tjejen.

››Vi går emot en homonorm och ifrågasätter den stereotypa flatan, där gay-bi och queertjejer antas vara politiska och ointresserade av smink och mode.‹‹

Skulle ni kalla er tidning för feministisk?

Christoffer: Det är en definitionsfråga. På sätt och vis är den feministisk eftersom vi placerar kvinnan i centrum istället för mannen, och vi går emot att en kvinna måste anpassa sig i samhället. Det vi gör är främst att ifrågasätta. Idag finns det redan en del queermedia, men den är ofta tung och politisk. Det konceptet vi har finns inte, och på det sättet går vi även emot en homonorm, och ifrågasätter den stereotypa flatan, där gay-bi och queertjejer antas vara politiska och ointresserade av smink och mode.

Cajsa-Lisa: Vi vill ge människor en möjlighet att göra ett val utifrån intresse istället för kön, där vår dröm är att alla typer av människor ska intressera sig för vår tidning, även heterosamhället. Men det kommer säkert finnas aspekter som kan anses provokativa utifrån en traditionellt feministiskt synpunkt.

Vad tror ni att ni kommer få för reaktioner?

Cajsa-Lisa: Jag tror att man vinner på att fånga människors uppmärksamhet genom ett underhållande och lättsamt tilltal. Allt politiskt ställningstagande behöver inte vara tungt och svårt, det finns många olika sätt att förändra och göra sin röst hörd på. Men det är klart att ett ytligare tilltal också kan skapa problem och en känsla av att folk känner sig trampade på tårna eller kränkta, att vi förminskar problemen när vi förmedlar de i ett ytligt förpackat format.

Christoffer: Vi har till exempel ”Testa vilken typ av flata du är-test” där vi leker med stereotyper. Det är något vi gör med glimten i ögat och det hoppas vi att människor kan ta till sig istället för att känna sig illa berörda. Vi tycker att gränsen är hårfin, eftersom det är stereotyper hos en minoritet vi driver lite med. Men allt återkopplas till att vi tror på att man kan arbeta mot normer på ett lekfullt sätt.

Vad är era förhoppningar?

Cajsa-Lisa: Vår förhoppning är förstås att vi får positiv respons för tidningen och att människor kommer att vilja köpa den. Men vi hoppas också på att den kan inspirera andra till att göra något liknande. En tidning som vågar ta upp bisexuella killar till exempel som nästan är helt osynliga i medierna, eller en modetidning i stil med King fast för HBTQ-killar.

Lotus Magazine drivs av Cajsa-Lisa Linder Lodén, Christoffer Friman och Klara Rosenlund. Det första numret kommer ut i oktober. Håll utkik här för fler nyheter om tidningen.

Text och foto: Emma Lundberg

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.